Prinesi nam zdravja

Javnost je razburila vest, da naj bi zdravstveno ministrstvo z reorganizacijo krčilo mrežo nujne medicinske pomoči (NMP). Po predlogu delovne skupine bi v državi imeli 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Občine, ki centrov ne bi več imele, bi organizirale dežurno ambulanto le čez dan, v preostalih urah bi šle pod regionalni center. Minister Danijel Bešič Loredan miri, da se je v javnosti razširil s stroko še neusklajen delovni dokument, in zagotavlja, da bodo spremembe usklajene s stroko. Upajmo, da se skladno s pregovorom, da kjer je dim, je tudi ogenj, požar ne razplamti.

Kajti odzivi so ostri. Med prvimi v bližnjem okolju so se odzvali v Kamniku in Komendi, pred dnevi v Tržiču, kjer želijo aktivno sodelovati pri iskanju rešitev – z željo zagotoviti občanom čim boljše storitve NMP in reševalne službe v okviru realnih možnosti. A odločni, da ne bodo pristali na organizacijske spremembe, ki bi poslabšale dostopnost in učinkovitost NMP. »Še posebno glede na visoko kakovost, profesionalnost in opremljenost tržiške službe NMP je nedopustno, da bi se tovrstna služba v Tržiču ukinila. Gre za službo, kjer lahko sekunde odločajo o smrti in življenju, to pa nima cene,« poudarja župan Peter Miklič. Zdravstveni dom (ZD) Tržič je na svoji spletni strani objavil sedem temeljnih argumentov, zaradi katerih ne morejo pristati na ukinitev NMP in dežurnih zdravnikov. Bodo slišani?

Znova se je oglasila civilna iniciativa, tokrat za razreševanje težav pri dostopu do družinskih zdravnikov, in predstavila začetek kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Pomanjkanje družinskih zdravnikov ni od včeraj, a je trenutno v državi brez izbranega osebnega zdravnika kar okoli 130 tisoč zavarovancev. V civilni iniciativi opozarjajo, da država številnim ne zagotavlja več ustavne pravice do zdravstvenega varstva, zagotovitev dostopa do družinskega zdravnika pa je le ena od njihovih zahtev, med drugim zahtevajo tudi ustavitev »vseh procesov, kjer se javna sredstva stekajo v zasebne žepe«.

Pacienti imamo z javnim zdravstvom kot sistemom, dostopnostjo in odnosom različne izkušnje, upam, da do specialista zares pridete v tridesetih dneh, kot je bila ena predvolilnih obljub, saj če ste ostali že brez izbranega osebnega zdravnika, ne vem, kdo vam bi sploh napisal napotnico. Zdravje ne sme imeti »cene«, kot so postavili temelje v naši preteklosti. Pretresli so me posnetki izpred ZD Ljubljana - Polje, ko so bili zbrani večinoma starejši ljudje, ki so ostali brez izbranega osebnega zdravnika. Nemočni. Dobri decembrski mož, prinesi nam rešitve. In, prosim, daj nam zdravja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 21. maj 2014 / 11:35

Inovativni na področju prometne varnosti

Škofja Loka – V četrtek, 22. maja, bo v Sokolskem domu ob 18. uri javna predstavitev inovativnih pristopov na področju prometne varnosti v občini Škofja Loka, ki jih je občina v sodelovanju s strok...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 07:00

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi imeli lastno podjetje?

»Če bi se po vseh letih moral odločiti za eno samo vrlino, bi izbral sposobnost določanja prioritet. Kot podjetnik si vsak dan in vsako uro zasut z enormno količino informacij, ki te lahko...

Kranjska Gora / četrtek, 18. november 2021 / 23:55

Začeli so asfaltirati cesto

V zgornjem delu ceste v dolino Vrata so sredi prejšnjega tedna že začeli asfaltirati odsek v dolžini okrog tri kilometre.

Kranjska Gora / četrtek, 18. november 2021 / 23:55

Proračun je kar zajeten

Kranjskogorski občinski svetniki so na novembrski seji v prvem branju sprejeli proračun Občine Kranjska Gora za prihodnje leto.

Razvedrilo / četrtek, 18. november 2021 / 23:52

Kulinarični november

Ljubljana je gostila Evropski simpozij hrane, istočasno pa so v okviru festivala November Gourmet Ljubljana v duetih kuhali znani kuharji. Redkim je uspela izvedba načrtovane martinove pojedine.

Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 23:47

Predelujejo mleko z domače in okoliških kmetij

Na kmetiji pr' Kuharju na Olševku, kjer gospodari družina Podjed, se že dvajset let ukvarjajo s predelavo mleka v mlečne izdelke. V petnajst različnih vrst izdelkov predelujejo mleko z domače in okoli...