Županov odziv na namere vlade

Občina Jesenice v nobenem primeru ne bo pristala na selitev ali ukinitev splošne bolnišnice na Jesenicah, je pa pripravljena aktivno sodelovati pri njenem razvoju in preoblikovanju v regijsko bolnišnico, je v odzivu na izjavo predsednika vlade, ki je napovedal podporo čimprejšnjemu zagotavljanju novih zdravstvenih kapacitet na Gorenjskem, poudaril župan Blaž Račič.

Zaradi nasprotujočih si informacij je Račič premierja pozval, naj pojasni, kakšni so trenutni načrti v zvezi z gradnjo novih zdravstvenih oziroma bolnišničnih kapacitet na območju Gorenjske.

Jesenice – »Kot lokalna skupnost si že dlje časa prizadevamo, da bi država vlogo regijske bolnišnice na Gorenjskem prepoznala v Splošni bolnišnici Jesenice, pri tem pa bi z ustrezno širitvijo in prilagoditvijo obstoječih prostorov omogočila tudi nadaljnji razvoj bolnišnične dejavnosti na območju občine. V svojih številnih pozivih pristojnim na državni ravni smo ničkolikokrat poudarili, da Občina Jesenice v nobenem primeru ne bo pristala na selitev ali ukinitev splošne bolnišnice na Jesenicah, je pa pripravljena aktivno sodelovati pri njenem razvoju in preoblikovanju v regijsko bolnišnico.« Tako se je s pismom, naslovljenim na predsednika vlade, sredi tedna župan Jesenic Blaž Račič odzval na nedavni obisk predsednika vlade Janeza Janše v Splošni bolnišnici Jesenice.

Janša je namreč preteklo nedeljo obiskal jeseniško bolnišnico, kjer je med drugim, kot je bilo mogoče prebrati v sporočilu o dogodku na vladnih straneh, dejal, da Gorenjska potrebuje nove zdravstvene kapacitete čim prej in da je vlada odločena, da jih zagotovi. Po drugi strani pa je, tako Račič v pismu Janši, vlada še konec oktobra na postavljeno poslansko vprašanje v zvezi z načrtovano gradnjo nove regijske bolnišnice na Gorenjskem podala odgovor, da v okviru financiranja iz pokoronskih ukrepov ter mehanizma za okrevanje gradnje nove gorenjske bolnišnice ni med infrastrukturnimi projekti, financiranimi z evropskimi sredstvi. Iz tega, meni župan Račič, izhaja, da izgradnja nove gorenjske bolnišnice ni predvidena. Zaradi nasprotujočih si informacij je Račič premierja pozval, naj pojasni, kakšni so trenutni načrti v zvezi z gradnjo novih zdravstvenih oziroma bolnišničnih kapacitet na območju Gorenjske. Ob tem je dejal, da je za obisk predsednika vlade izvedel iz medijev, zato mu tudi ni mogel predstaviti argumentov lokalne skupnosti, povezanih z za Jesenice nujno ohranitvijo dejavnosti splošne bolnišnice na območju občine.

Splošna bolnišnica Jesenice ima trenutno dvesto funkcionalnih postelj za približno 130 tisoč prebivalcev, po evropskih standardih posteljnih kapacitet na število stalnih prebivalcev pa bi jih potrebovali šeststo. Poleg tega stavba, zgrajena pred več kot sedemdesetimi leti, tudi arhitektonsko ne ustreza sodobnim standardom medicinske oskrbe.

V bolnišnici sicer trenutno potekata požarna in energetska sanacija ter prenova bolnišnične lekarne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 1. december 2018 / 00:00

Biatlonski praznik na Pokljuki

Biatlonci sezono svetovnega pokala začenjajo na Pokljuki. Prvi tekmi bosta v nedeljo. To bo najdaljši pokljuški spored, ki bo trajal kar devet dni. Organizatorji pričakujejo okrog trideset tisoč gleda...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nem...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Tudi slepi uživajo v lepotah

Petra Možina si je za diplomsko nalogo na oddelku za krajinarsko arhitekturo pri Biotehniški fakulteti izbrala ureditev parka pred Starološkim gradom ter vodilno pot za slepe in slabovidne v Škofji Lo...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Učiteljski poklic je privilegij

Mirjana Pretnar, upokojena profesorica defektologije, je prejela državno nagrado za življenjsko delo na področju šolanja otrok s posebnimi potrebami.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Nenavadna podražitev elektrike

Elektro Gorenjska se je reševanja prenizkih cen električne energije za gospodinjstva lotil na nenavaden način - odslej bodo zaračunavali stroške vodenja računa in kaznovali potratne uporabnike.

Kronika / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

Planincu na skalah spodrsnilo

V ponedeljek dopoldne se je na pobočju Košute oziroma pod Košutnikovim turnom smrtno ponesrečil 26-letni planinec iz Dobove.