Ob nakupu e-vinjete pazite, da v spletno trgovino vnesete ali prodajalcu v fizični trgovini sporočite pravilne podatke. / Foto: zajem zaslona

Prva obletnica e-vinjete

Minilo je leto dni od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepk. Predvsem prvi kupci naj preverijo njihovo veljavnost.

Kranj – V Družbi za avtoceste v RS (DARS) po letu dni od uvedbe elektronskih vinjet pozivajo uporabnike, naj preverijo njihovo veljavnost. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (npr. na bencinski črpalki), lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, uporabniki, ki so e-vinjeto kupili v uradni spletni trgovini, pa so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov oziroma v svoj e-vinjetni račun, če so nakup opravili kot registriran uporabnik. Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer svetujejo vsem uporabnikom, tudi tistim, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu.

Če potrdila nimate

Uporabnikom, ki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, so ga izgubili ali pa so jim informacije na potrdilu zbledele, svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za fotokopijo ali fotografijo potrdila. Veljavnost e-vinjete lahko sicer uporabniki sami preverijo tudi tako, da v uradni spletni trgovini https://evinjeta.dars.si začnejo postopek nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke, jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici opozoril, ali je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, in jim prikazal tudi datum poteka njene veljavnosti.

Pazite na napake

Ob nakupu e-vinjete je zelo pomembno, da vnesete ali prodajalcu sporočite pravilne podatke (cestninski razred, vrsta e-vinjete, država registracije, registrska označba vozila in datum začetka veljavnosti e-vinjete), ki jih pred zaključkom nakupa tudi pregledate in potrdite, s čimer jamčite pravilnost podatkov in prevzamete vso odgovornost za morebitne posledice nepravilnosti podatkov. Če se npr. namreč registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana.

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih v DARS-u zaznali v prvem letu prodaje, sta pomota pri vrstnem redu znakov in zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črke »O« in številke »0«). Nekateri uporabniki tudi pomotoma navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo.

Cene nespremenjene

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene že vse od 1. decembra 2013. Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) bo tako treba še naprej odšteti 110 evrov. Nespremenjene ostajajo tudi ročnosti vinjet in pa cestninski razredi.

DARS je v obdobju od 1. decembra lani do 31. oktobra letos prodal skoraj 7,65 milijona elektronskih vinjet, skupna vrednost prodanih vinjet pa je bila 210,4 milijona evrov, kar je 37 milijonov evrov več kot v primerljivem obdobju preteklega leta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 23. julij 2009 / 07:00

Več kot zgolj veselica ob jezeru

Bled bo konec tedna znova v znamenju Blejskih dni, ki so jih letos v primerjavi s preteklimi leti zasnovali nekoliko drugače.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 30. maj 2014 / 15:49

Folklorni Alpe–Adria v Kranju

Poleg slovenskih folklornikov bo jutri, v soboto, 31. maja, na 10. mednarodnem festivalu Alpe–Adria mesto Kranj gostilo še folklornike iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Razvedrilo / petek, 30. maj 2014 / 15:48

Slovenske viže v narečju (6)

Predstavljamo vam še ansambel Hotaveljski kvintet in skupino Katrca, zadnji par izmed dvanajstih ansamblov, ki bodo nastopili na letošnjem štirinajstem Večeru slovenskih viž v narečju. Ta bo potekal 3...

Nasveti / petek, 30. maj 2014 / 15:19

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 30. maja do 5. junija

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:11

Srečanje »Bilečancev« v Ribnem

Ribno – V začetku leta so ustanovili Društvo Bilečanci Slovenija, ki združuje Slovence, ki so v letih od 1956 do 1991 vojaški rok služili v hercegovskem mestu Bileća. V soboto ob 11. uri se bodo zb...

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:10

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu

Bled – Na Blejskem gradu bodo konec tedna pripravili 8. Srednjeveške dneve, v okviru katerih bodo gostili srednjeveške skupine iz Slovenije in tujine. Njihove nastope si bo mogoče ogledati jutri ob...