Rožičevo pecivo s hruškami in jabolki

Mesec december je pred vrati in s tem tudi prihod dobrih mož. Prvi v vrsti je Miklavž. Tako kot ostala dva moža tudi Miklavž v zadnjih desetletjih postaja čedalje bolj radodaren. A ne pozabimo, da so darila, ki jih tradicionalno prinese Miklavž, skromna. Navadno so to predstavljala suho sadje, oreščki, pomaranče in rožiči.

Za pripravo rožičevega peciva s hruškami in jabolki potrebujemo: 2 srednji veliki jabolki, 2 srednji veliki hruški, 200 g rožičeve moke, 150 g pšenične moke, 4 jajca, 1,5 dl mleka, 1 dl olja, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, 1 žlico limoninega soka, 2 žlički kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.

Hruške in jabolka naribamo in prelijemo z limoninim sokom. Skupaj zmešamo rožičevo in pšenično moko, kakav, cimet ter pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribane hruške, jabolka ter rozine. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 24. december 2018 / 17:08

Pa vesel božič!

Decembrski prazniki so vselej tudi čas obračunov z minulim letom. Izbiramo športnike, politike in druge osebnosti, ki so zaznamovale leto, mediji obujamo dogodke iz zadnje dvanajsterice me...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sreda, 11. oktober 2017 / 20:07

Dnevi turizma

Kranjska Gora – Od 17. do 19. oktobra bodo v Kranjski Gori potekali Dnevi slovenskega turizma, ki so osrednji strokovni dogodek v turizmu v Sloveniji. V treh dneh se bodo zvrstili plenarni del s po...

Tržič / sreda, 11. oktober 2017 / 20:07

Nov pravilnik za sofinanciranje ljubiteljske kulture

Tržič – Občinski svetniki so na nedavni seji sprejeli nov Pravilnik o sofinanciranju programov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini Tržič. Kot je povedal v. d. direktorja občinske uprave Vid...

Kultura / sreda, 11. oktober 2017 / 14:27

Spokoj časa

Tržič – V Galeriji Atrij je na ogled tretja samostojna slikarska razstava domačina Boštjana Močnika Spokoj časa. Veselje do likovnega izražanja avtorja spremlja že od mladosti, njegov prvi mentor j...

Kronika / sreda, 11. oktober 2017 / 14:25

Mladi gasilci pokazali dobro pripravljenost

Šenčur – V soboto je v Šenčurju potekalo regijsko gasilsko tekmovanje za mladino, na katerem je nastopilo 78 ekip v kategorijah pionirk in pionirjev ter mladink in mladincev. Pomerile so se v mokri...

Rekreacija / sreda, 11. oktober 2017 / 14:25

Oljčni venec še za dva Gorenjca

Gorenjca Špela Šavs in Stanko Maček sta letos uspešno pretekla Špartatlon. Za oba je bilo to prvič, še zahtevnejša preizkušnja pa za Špelo, ki ji je, ko je bila na poti, umrl oče. Tekla je z mislijo n...