Rožičevo pecivo s hruškami in jabolki

Mesec december je pred vrati in s tem tudi prihod dobrih mož. Prvi v vrsti je Miklavž. Tako kot ostala dva moža tudi Miklavž v zadnjih desetletjih postaja čedalje bolj radodaren. A ne pozabimo, da so darila, ki jih tradicionalno prinese Miklavž, skromna. Navadno so to predstavljala suho sadje, oreščki, pomaranče in rožiči.

Za pripravo rožičevega peciva s hruškami in jabolki potrebujemo: 2 srednji veliki jabolki, 2 srednji veliki hruški, 200 g rožičeve moke, 150 g pšenične moke, 4 jajca, 1,5 dl mleka, 1 dl olja, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, 1 žlico limoninega soka, 2 žlički kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.

Hruške in jabolka naribamo in prelijemo z limoninim sokom. Skupaj zmešamo rožičevo in pšenično moko, kakav, cimet ter pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribane hruške, jabolka ter rozine. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 10. september 2018 / 11:16

Diabetik mora negovati noge

Društvo diabetikov Škofja Loka je prvič organiziralo predavanje z naslovom "Zakaj je potrebno negovati noge?". Predavala je predsednica Društva diabetikov Velenje in medicinska pedikerka Romana Prapro...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 21. julij 2022 / 22:08

Pomoč kmetijam pri brzdanju stroškov

Vlada je zaradi rasti cen goriva, elektrike in kmetijskega reprodukcijskega materiala sprejela več ukrepov za brzdanje višjih stroškov v kmetijstvu, za katere bo namenila skupno 22,4 milijona evrov.

Železniki / četrtek, 21. julij 2022 / 22:03

Razvoj uspešnega kadra se začne že v osnovni šoli

Osnovna šola Železniki že leta sodeluje s podjetji v občini, saj se vsi zavedajo, da se uspešen kader začne spodbujati in razvijati že v osnovni šoli.

Razvedrilo / četrtek, 21. julij 2022 / 22:02

Glas in vibrafon – zanimivi glasbeni par

Četrti Glasbeni večer v Tržiškem muzeju sta oblikovala Ajda Stina Turek in Vid Jamnik, pevka in vibrafonist, oba diplomanta prestižne bostonske univerze Berklee College of Music.

Zanimivosti / četrtek, 21. julij 2022 / 21:58

Letos dvajset mladičev štorkelj

Bled – Kot je pojasnil Dušan Dimnik, zunanji sodelavec Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki štorklje obročka že vrsto let, so bili letos po štirje mladiči štorkelj v Lahovčah, Cerkljah in Komendi,...

Jesenice / četrtek, 21. julij 2022 / 21:44

Priseljenci so se učili tudi računalništva

Na Ljudski univerzi Jesenice so razvili program Digitalno-Lokalno, v sklopu katerega so se priseljenci učili slovenščine in računalništva.