Rožičevo pecivo s hruškami in jabolki
Mesec december je pred vrati in s tem tudi prihod dobrih mož. Prvi v vrsti je Miklavž. Tako kot ostala dva moža tudi Miklavž v zadnjih desetletjih postaja čedalje bolj radodaren. A ne pozabimo, da so darila, ki jih tradicionalno prinese Miklavž, skromna. Navadno so to predstavljala suho sadje, oreščki, pomaranče in rožiči.
Za pripravo rožičevega peciva s hruškami in jabolki potrebujemo: 2 srednji veliki jabolki, 2 srednji veliki hruški, 200 g rožičeve moke, 150 g pšenične moke, 4 jajca, 1,5 dl mleka, 1 dl olja, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, 1 žlico limoninega soka, 2 žlički kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.
Hruške in jabolka naribamo in prelijemo z limoninim sokom. Skupaj zmešamo rožičevo in pšenično moko, kakav, cimet ter pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribane hruške, jabolka ter rozine. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

