Rožičevo pecivo s hruškami in jabolki

Mesec december je pred vrati in s tem tudi prihod dobrih mož. Prvi v vrsti je Miklavž. Tako kot ostala dva moža tudi Miklavž v zadnjih desetletjih postaja čedalje bolj radodaren. A ne pozabimo, da so darila, ki jih tradicionalno prinese Miklavž, skromna. Navadno so to predstavljala suho sadje, oreščki, pomaranče in rožiči.

Za pripravo rožičevega peciva s hruškami in jabolki potrebujemo: 2 srednji veliki jabolki, 2 srednji veliki hruški, 200 g rožičeve moke, 150 g pšenične moke, 4 jajca, 1,5 dl mleka, 1 dl olja, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, 1 žlico limoninega soka, 2 žlički kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.

Hruške in jabolka naribamo in prelijemo z limoninim sokom. Skupaj zmešamo rožičevo in pšenično moko, kakav, cimet ter pecilni prašek. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribane hruške, jabolka ter rozine. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:05

Letos praznjenja ne bo

To je prebivalcem preddvorske občine, kjer jezero Črnava leži, postalo več kot jasno.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:12

Kamniški hotel znova odprt

Po tem, ko je zaradi stečaja Malograjski dvor sredi poletja zaprl svoja vrata, so ga v ponedeljek znova odprli. Še pred zaključkom stečajnega postopka ga je najelo podjetje Porta Ilirica Hoteli, ki ga...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:11

Zanimanje za posek se že povečuje, za nego pa še ne

Lastniki bohinjskih gozdov bodo v naslednjem desetletnem obdobju lahko sekali še več, kot so doslej. V Zavodu za gozdove Slovenije si ob tem želijo, da bi lastniki tudi bolje negovali gozdove, saj je...

Gorenjska / ponedeljek, 22. december 2014 / 14:06

Božičnica ali trinajsta plača za zaposlene

Ob koncu leta uspešna podjetja nagradijo svoje zaposlene z božičnico oziroma trinajsto plačo. V nekaterih gorenjskih podjetjih smo se pozanimali, kakšna bo letos višina tovrstne nagrade.

Razvedrilo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:51

Po domače na kranjskem radiu

Kongresni center Brdo je konec tedna gostil dva novoletna koncerta s pogostitvijo, ki sta jih organizirala Radio Kranj in JGZ Brdo. Prvi večer je nosil naslov Podarjeno srcu in na njem so med drugimi...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. december 2014 / 13:36

Delnica je bila podcenjena

Kranjski avtobusni prevoznik Alpetour – Potovalna agencija, ki v zadnjem obdobju zelo dobro posluje, je v postopku prodaje, kar je najbrž tudi glavni razlog za dvig borzne vrednosti njegovih delnic. T...