Pita s kutinami in skuto

Ko je večina dreves na naših vrtovih v jesenskem času golih, izstopajo kutine, ki morajo na obiranje počakati vsaj do prve slane. Čeprav kutine izjemno lepo dišijo, nas surov sadež s svojo trpkostjo zagotovo ne bom prepričal. A povsem drugače je, ko kutine vpeljemo v čudovito jesensko pito.

Za pripravo pite s kutinami, jabolki in skuto potrebujemo: za testo 200 g moke, četrt kocke kvasa (približno 10 g), 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 rumenjak, pol žličke soli, 1,5 dl mleka; za nadev: 0,5 kg kutin, 1,5 dl jabolčnega soka, 1 vaniljev sladkor, 80 g sladkorja, ščep cimeta, 2 jajci, 50 g mletih orehov; 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Posujemo ga z žličko sladkorja ter zalijemo s toplim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato primešamo preostali sladkor, rumenjak, sol ter stopljeno maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo in pustimo, da vzhaja do dvojne količine (od 30 do 60 minut).

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: Kutinam odstranimo pečke ter jih narežemo na manjše kocke, zalijemo z jabolčnim sokom in posujemo s cimetom. Zavremo in kuhamo 15 minut, da se kutine zmehčajo. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Posebej zmešamo skuto, vaniljev sladkor, sladkor ter jajci.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo v krog debeline približno 1,5 centimetra. Z njim obložimo okrogel pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Robovi testa naj segajo čez rob, saj bomo z njimi kasneje prekrili nadev. Testo po površini prebodemo z vilicami in nanj razporedimo najprej skutin nadev, potresemo z mletimi orehi ter prekrijemo z nadevom iz kutin. S testom, ki sega čez rob pekača, prekrijemo nadev ter po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pito postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 45 minut. Med peko pito po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 30. junij 2018 / 14:00

Otroke pridobiš z iskrenostjo

Prejemnik letošnje nagrade sončnica na rami je »superknjižničar« Andrej Jalen, ki veselje do branja med mladimi širi v Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu, enoti Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovl...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 5. november 2022 / 15:31

Ujeti pogledi 2022

Jesenice – V Kolpernu na Jesenicah so na ogled nagrajene fotografije 44. regijske fotografske razstave Ujeti pogledi 2022. Na razpis se je odzvalo 74 ljubiteljskih fotografov, ki so ustvarjali na d...

GG Plus / sobota, 5. november 2022 / 15:28

H2SO4: Zbirka slovenske uporniške poezije

»Od nekdaj me je privlačila poezija, ki zagovarja pesnikovo individualno jezikovno držo in provocira bralca z nepričakovanimi sporočili in inovativnim, tudi tabujskim izrazjem. Kot srednje...

Gospodarstvo / sobota, 5. november 2022 / 15:23

Krize pridejo in gredo

Povzemamo nekaj poudarkov pogovora z glavnim direktorjem podjetja SIJ Acroni Jesenice Brankom Žerdonerjem, ki ga je pred dnevi pripravila gospodarska zbornica gorenjske regije.

Zanimivosti / sobota, 5. november 2022 / 15:21

Jubilej bivaka pod Kočno

Bivak, ki so ga zgradili »iskraši« leta 1952 in zanj še vedno zavzeto skrbijo v Planinskem društvu (PD) Iskra Kranj, že sedemdeset let nudi planincem varno zatočišče ob vremenskih neprilikah in tudi p...

Šenčur / sobota, 5. november 2022 / 15:20

Obnovo ceste Šenčur– Britof začeli že letos

Šenčur – Čeprav je šenčurski občinski svet sredstva za obnovo lokalne ceste Šenčur–Britof z rebalansom proračuna prenesel v naslednje leto, bo šenčurska občina njeno rekonstrukcijo začela takoj po...