Rekordna letina kakija
Škofja Loka – Kaki ali zlato jabolko, kot ga tudi imenujemo, izvira iz gora centralne Kitajske, kjer ga gojijo že nekaj tisočletij. Zunaj Azije se je začel razširjati predvsem v 19. stoletju, v zadnjem desetletju pa je postal priljubljen tudi med prebivalci Evrope, saj mu ustreza mediteransko podnebje, zato ga v Sloveniji gojijo predvsem v Istri, na Vipavskem in v Goriških brdih. Da pa je s segrevanjem ozračja vedno bolj priljubljen tudi na Gorenjskem, je te dni opaziti tudi na našem koncu.
»Kaki sem posadil pred devetimi leti. Sprva ni rodil, zadnjih nekaj let pa je, vendar toliko plodov ni imel nikoli prej. Samo na enem drevesu jih je zagotovo petdeset kilogramov,« je povedal Škofjeločan Jože Bernik, ki ima sadovnjak v Veštru, kljub častitljivim 93 letom pa še vedno uživa tako na vrtu kot v sadovnjaku. »Letošnje poletje je bilo res toplo in zato je tudi kaki dobro rodil. Sedaj ga bomo obrali, plodove pa bomo pojedli domači, še več pa jih bomo zagotovo podarili prijateljem in znancem,« je še dodal Jože Bernik.