Jabolčna galeta

Jabolčna pita je ena tistih klasičnih slaščic, s katero zagotovo ne moremo zgrešiti. Ne zahteva kompleksnih sestavin in zapletene priprave. Po sestavnih skoraj enaka, a še bolj preprosta za pripravo pa je jabolčna galeta.

Za pripravo jabolčne galete potrebujemo: za testo 150 g polnozrnate moke, 100 g bele moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, naribano lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 350 g jabolk, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 1 pest rozin, 2 žlici limoninega soka, pol žličke cimeta. 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo obe moki, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolkom očistimo semena, jih narežemo na tanke rezine ter jih stresemo v skledo. Narezana jabolka posujemo s sladkorjem, cimetom, rozinami in vse skupaj zalijemo z limoninim sokom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo.

Sestavljanje galete: Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo na papir za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Na sredino stresemo jabolčni nadev ter ga poravnamo po celotni površini, približno 4 centimetre roba testa pa pustimo brez nadeva. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove nato premažemo še s stepenim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Jabolčna galeta je izjemno hitra za pripravo. Če testo razvaljamo med dvema peki papirjema, ne bomo umazali niti kuhinjske površine in bomo tako hitri tudi pri pospravljanju kuhinje. Poleg tega bo testo že takoj na papirju za peko, s čimer ga bomo tudi lažje prestavili na pekač.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Vsak ima kakšen talent

Kimy pri svojem ustvarjanju rad izbira med toplimi in živimi barvami cvetja, teta Tončka se je ustavila v Snoviku, kjer je pekla palačinke, Peter Vode pa je s svojim talentom polepšal Anamariji trinaj...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / četrtek, 16. november 2017 / 19:01

V žirovniški občini dražja komunala

Občani žirovniške občine bodo plačevali več za ravnanje z odpadki in oskrbo s pitno vodo.

Škofja Loka / četrtek, 16. november 2017 / 19:00

Delavnica Naš dom brez odpadkov

Škofja Loka – Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Občino Škofja Loka prireja delavnico z naslovom Naš dom brez odpadkov – manj smeti, več prihrankov in časa. Potekala bo v ponedeljek, 20. novemb...

Šenčur / četrtek, 16. november 2017 / 18:59

S krstom naredili iz mošta vino

Šenčur – Peto leto že društvo ljubiteljev slovenskih vin iz Šenčurja na martinovo prireja krst mošta. »Gorenjski kraji niso vinorodni, vina pa je dovolj in tudi pijemo ga radi,« meni predsednik dru...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:53

Ob priznanjih »odmevajo« dobre zgodbe

Zveza kmetic Slovenije vsako leto ob svetovnem dnevu kmetic izbere in razglasi kmetico leta, Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije spodbujata inovati...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:14

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 30. oktobrom in 5. novembrom, ko je bilo zaklanih 341...