Jabolčna galeta

Jabolčna pita je ena tistih klasičnih slaščic, s katero zagotovo ne moremo zgrešiti. Ne zahteva kompleksnih sestavin in zapletene priprave. Po sestavnih skoraj enaka, a še bolj preprosta za pripravo pa je jabolčna galeta.

Za pripravo jabolčne galete potrebujemo: za testo 150 g polnozrnate moke, 100 g bele moke, polovico pecilnega praška, 80 g mletega sladkorja, 1 jajce, 100 g masla, naribano lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 350 g jabolk, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 1 pest rozin, 2 žlici limoninega soka, pol žličke cimeta. 1 jajce za premaz.

Priprava testa: Skupaj zmešamo obe moki, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na kocke narezano maslo ter ga na hitro vmešamo med moko. Nato dodamo še jajce in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolkom očistimo semena, jih narežemo na tanke rezine ter jih stresemo v skledo. Narezana jabolka posujemo s sladkorjem, cimetom, rozinami in vse skupaj zalijemo z limoninim sokom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo.

Sestavljanje galete: Testo iz hladilnika razvaljamo v krog na pol centimetra debelo ter ga prestavimo na papir za peko. Po celotni površini ga prepikamo z vilicami. Na sredino stresemo jabolčni nadev ter ga poravnamo po celotni površini, približno 4 centimetre roba testa pa pustimo brez nadeva. Neobloženo testo zapognemo proti sredini kroga, da z njim delno prekrijemo nadev. Zapognjene robove nato premažemo še s stepenim jajcem. Galeto pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Jabolčna galeta je izjemno hitra za pripravo. Če testo razvaljamo med dvema peki papirjema, ne bomo umazali niti kuhinjske površine in bomo tako hitri tudi pri pospravljanju kuhinje. Poleg tega bo testo že takoj na papirju za peko, s čimer ga bomo tudi lažje prestavili na pekač.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

V Dašnici tri hitrostne ovire manj

V naselju Dašnica v Železnikih bodo odstranili tri od devetih hitrostnih ovir, nekatere pa prilagodili na hitrost 40 kilometrov na uro.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. junij 2014 / 17:51

Zavržemo več kot tretjino hrane

Vsako leto na svetu zavržemo več kot milijardo ton živil oziroma tretjino vse pridelane hrane. Pri nas je ta količina približno osemdeset kilogramov na prebivalca letno in to navkljub ekon...

Gorenjska / torek, 10. junij 2014 / 17:18

Gorenjski glas pred volitvami

V časopisu Gorenjski glas s prilogami in spletno stranjo bomo priprave za volitve v državni zbor Republike Slovenije 2014 spremljali in komentirali po lastni presoji, v skladu s programsko...

Kronika / torek, 10. junij 2014 / 17:13

Umrl pri spravilu lesa

Kamnik – V okolici Kamnika se je včeraj dopoldne pri spravilu lesa smrtno ponesrečil 42-letni moški. Po prvih podatkih ga je traktorski vitel tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju ne­sreče. Dos...

Nasveti / torek, 10. junij 2014 / 17:06

Tanja odgovarja

Najprej bi pohvalila vašo rubriko in vaše pozitivno razmišljanje, da znate vsakomur v pravem trenutku dati konkreten nasvet in zanj vas tudi jaz spet sprašujem. Ko že mislim, da se bodo st...

Gospodarstvo / torek, 10. junij 2014 / 17:00

Bencin se je podražil, dizel pa pocenil

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, in sicer so se podražili: 95-oktanski motorni bencin za 0,4 centa na 1,487 evra za liter,...