Jesenska ajdova potička

Buče in kostanj, jesenska darova, ki jih lahko uporabimo na slan ali tudi na sladek način. In ker je vsako živilo najbolj okusno in hranljivo v svoji sezoni, je prav, da se buč in kostanja najemo sedaj. Da bo malo drugače, iz njih pripravimo jesensko ajdovo potičko.

Za pripravo jesenske ajdove potičke potrebujemo: za kvašeno testo: 250 g ajdove moke, 250 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl vode, 1 dl mleka, lupinica ene bio limone, 1 žlička soli; za nadev: 1 srednje velika hokaido bučo, 300 g kuhanega in olupljenega kostanja (kostanj kuhamo malo manj kot običajno), 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 100 g piškotnih drobtin, ščep soli, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo z žličko sladkorja in žličko moke ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Vodo zavremo, z njo poparimo ajdovo moko in dobro premešamo. Ohladimo do mlačnega in nato primešamo pšenično moko, stopljeno maslo, sladkor, vanilin sladkor, sol, limonino lupinico ter vzhajan kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato vzhajamo eno uro.

Priprava nadeva: Bučo olupimo, odstranimo semena, narežemo na manjše koščke, stresemo v posodo in rahlo solimo. Prilijemo tri žlice vode ter na srednji temperaturi dušimo, da se buča zmehča. Ko je buča kuhana, jo pretlačimo v pire. Kuhan in olupljen kostanj zalijemo z mlekom, zavremo ter kuhamo 10 minut. Mleko odlijemo in prihranimo za kasneje. Kostanj zmeljemo do gladkega. V posodi skupaj zmešamo bučni in kostanjev pire, sladkor, vaniljev sladkor, piškotne drobtine ter limonino lupinico. Postopoma dodajamo še mleko, ki je nam ostalo od kuhanja kostanja. Količino tekočine prilagodimo temu, da dobimo mazav nadev.

Sestavljanje potičke: Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v potičko ter jo preložimo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 30 minut. Nato pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 40 minut.

Nasvet: Količina sladkorja v nadevu je odvisna od sladkosti kostanja. Prilagodimo ga okusu. Nadev lahko še dodatno obogatimo s cimetom, rumom in/ali rozinami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 17. junij 2015 / 12:07

Najstarejše dežnikarstvo v Sloveniji praznuje

Kranj – V Sloveniji delujeta le še dve dežnikarstvi. Eno je v Ljubljani in drugo v Kranju na Prešernovi ulici. Dežnikarstvo Jenko je najstarejše v državi in prav letos praznuje 80-letnico delovanja...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Nadaljevanje umika

Lani za dobro četrtino višja rast sredstev Kapitalske družbe in skoraj enako manjši obseg kapitalskih naložb.

Šport / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Kratke novice

Strastni pobiralec žog Brazilska nogometna zveza je prvič v zgodovini suspendirala pobiralca žog. 12-letnik, član podmladka drugoligaša Comercial...

Kranj / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Jelko Kacin ni več predsednik

Kranj - Na zboru članov Mestnega odbora LDS Kranj so izvolili novo vodstvo. Dosedanjega predsednika Jelka Kacina je zamenjal Andrej Dolenc. Za podpredsedni...

Radovljica / torek, 27. februar 2007 / 06:00

SDS za dogovor z županom

Radovljica - Na seji izvršilnega odbora SDS v Radovljici so prejšnji teden sklenili, da pristopijo k programskemu sodelovanju z županom pri določenih projektih občine v...

Slovenija / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Koncesije dimnikarjem in za ravnanje z izrabljenimi vozili

Ljubljana - Vlada je prejšnji teden znova sklepala o izbiri koncesionarjev za izvajanje dimnikarske javne službe v posameznih občinah. Izdala je devet odločb, med njimi...