Jesenska ajdova potička

Buče in kostanj, jesenska darova, ki jih lahko uporabimo na slan ali tudi na sladek način. In ker je vsako živilo najbolj okusno in hranljivo v svoji sezoni, je prav, da se buč in kostanja najemo sedaj. Da bo malo drugače, iz njih pripravimo jesensko ajdovo potičko.

Za pripravo jesenske ajdove potičke potrebujemo: za kvašeno testo: 250 g ajdove moke, 250 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl vode, 1 dl mleka, lupinica ene bio limone, 1 žlička soli; za nadev: 1 srednje velika hokaido bučo, 300 g kuhanega in olupljenega kostanja (kostanj kuhamo malo manj kot običajno), 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 100 g piškotnih drobtin, ščep soli, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo z žličko sladkorja in žličko moke ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Vodo zavremo, z njo poparimo ajdovo moko in dobro premešamo. Ohladimo do mlačnega in nato primešamo pšenično moko, stopljeno maslo, sladkor, vanilin sladkor, sol, limonino lupinico ter vzhajan kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato vzhajamo eno uro.

Priprava nadeva: Bučo olupimo, odstranimo semena, narežemo na manjše koščke, stresemo v posodo in rahlo solimo. Prilijemo tri žlice vode ter na srednji temperaturi dušimo, da se buča zmehča. Ko je buča kuhana, jo pretlačimo v pire. Kuhan in olupljen kostanj zalijemo z mlekom, zavremo ter kuhamo 10 minut. Mleko odlijemo in prihranimo za kasneje. Kostanj zmeljemo do gladkega. V posodi skupaj zmešamo bučni in kostanjev pire, sladkor, vaniljev sladkor, piškotne drobtine ter limonino lupinico. Postopoma dodajamo še mleko, ki je nam ostalo od kuhanja kostanja. Količino tekočine prilagodimo temu, da dobimo mazav nadev.

Sestavljanje potičke: Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v potičko ter jo preložimo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 30 minut. Nato pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 40 minut.

Nasvet: Količina sladkorja v nadevu je odvisna od sladkosti kostanja. Prilagodimo ga okusu. Nadev lahko še dodatno obogatimo s cimetom, rumom in/ali rozinami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / nedelja, 24. december 2023 / 13:13

Peter Pavel Glavar

Dodatek k članku »Po sledeh Petra Pavla Glavarja« z 12. decembra 2023

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. april 2018 / 20:15

Ne dosegajo niti kadrovskega načrta

Kranj – Splošno znano je, da se tudi slovenska policija sooča s premajhnim številom kadra, kar rešujejo s premeščanjem in podobno kot vojska tudi vključevanjem pomožnih policistov. Kot smo pred kra...

Žiri / ponedeljek, 2. april 2018 / 20:14

Vrtec se širi in razvija

V kinodvorani DPD Svoboda v Žireh so prejšnjo soboto pripravili slovesnost ob dvajsetletnici delovanja Vrtca pri sv. Ani, v katerem so v vseh teh letih poskrbeli za varstvo že več kot tristo otrok.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 2. april 2018 / 20:12

Moči usmerjene v promocijo

Tomaž Tolar, novi direktor Zavoda za turizem Cerklje na Gorenjskem, si je za prvo nalogo na novem delovnem mestu zadal digitalizacijo in večjo promocijo cerkljanskega turizma.

Radovljica / ponedeljek, 2. april 2018 / 20:11

Visok jubilej lipniške šole

Osnovna šola Staneta Žagarja Lipnica v tem šolskem letu praznuje šestdesetletnico delovanja. Torkove slovesnosti se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Tržič / ponedeljek, 2. april 2018 / 20:08

Vstopnine v Dovžanovo sotesko še ne bo

Parkiranje in vstop v Dovžanovo sotesko ostajata brezplačna, občina ob vstopu v sotesko načrtuje postavitev enostavnega objekta z info točko. Bolj sistematično bodo začeli šteti tudi posamezne obiskov...