Jesenska ajdova potička

Buče in kostanj, jesenska darova, ki jih lahko uporabimo na slan ali tudi na sladek način. In ker je vsako živilo najbolj okusno in hranljivo v svoji sezoni, je prav, da se buč in kostanja najemo sedaj. Da bo malo drugače, iz njih pripravimo jesensko ajdovo potičko.

Za pripravo jesenske ajdove potičke potrebujemo: za kvašeno testo: 250 g ajdove moke, 250 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl vode, 1 dl mleka, lupinica ene bio limone, 1 žlička soli; za nadev: 1 srednje velika hokaido bučo, 300 g kuhanega in olupljenega kostanja (kostanj kuhamo malo manj kot običajno), 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 100 g piškotnih drobtin, ščep soli, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo z žličko sladkorja in žličko moke ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Vodo zavremo, z njo poparimo ajdovo moko in dobro premešamo. Ohladimo do mlačnega in nato primešamo pšenično moko, stopljeno maslo, sladkor, vanilin sladkor, sol, limonino lupinico ter vzhajan kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato vzhajamo eno uro.

Priprava nadeva: Bučo olupimo, odstranimo semena, narežemo na manjše koščke, stresemo v posodo in rahlo solimo. Prilijemo tri žlice vode ter na srednji temperaturi dušimo, da se buča zmehča. Ko je buča kuhana, jo pretlačimo v pire. Kuhan in olupljen kostanj zalijemo z mlekom, zavremo ter kuhamo 10 minut. Mleko odlijemo in prihranimo za kasneje. Kostanj zmeljemo do gladkega. V posodi skupaj zmešamo bučni in kostanjev pire, sladkor, vaniljev sladkor, piškotne drobtine ter limonino lupinico. Postopoma dodajamo še mleko, ki je nam ostalo od kuhanja kostanja. Količino tekočine prilagodimo temu, da dobimo mazav nadev.

Sestavljanje potičke: Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v potičko ter jo preložimo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 30 minut. Nato pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 40 minut.

Nasvet: Količina sladkorja v nadevu je odvisna od sladkosti kostanja. Prilagodimo ga okusu. Nadev lahko še dodatno obogatimo s cimetom, rumom in/ali rozinami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 26. avgust 2011 / 07:00

Slovenski večeri v Snoviku

V Termah Snovik že vse poletje pripravljajo Slovenske večere, ki bodo potekali še do konca avgusta.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Nepremičnine varna naložba?

Gotovo ste tudi vi že kdaj sanjarili o glavnem dobitku na lotu. Če bi zadeli milijon evrov, bi ga namenili za nakup nepremičnin ali bi ga raje naložili v kaj drugega? Je nakup nepremičnin v teh časih...

Splošno / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Anketa: Izid presenetil

Na predsedniških volitvah v nedeljo so volivci največ glasov namenili Borutu Pahorju, ki se bo z Danilom Türkom pomeril v drugem krogu. Zanimalo nas je, kakšna so bila vaša pričakovanja v zvezi z voli...

Prosti čas / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Mošt je dozorel v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara v soboto pripravila tradicionalno martinovanje, Gorenjski glas pa je tokrat martinoval v Dobrni.

GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Dan slovenske hrane

V petek, 16. novembra, bo Dan slovenske hrane, ki se bo v vrtcih in šolah začel s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Šport / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Imeti ali ne imeti sobno kolo?

Zima je športnim rekreativcem lahko tudi nevšečna. Ni malo takih, ki v slabem vremenu raje ostanejo na toplem, a bi vseeno radi migali.