Jesenska ajdova potička

Buče in kostanj, jesenska darova, ki jih lahko uporabimo na slan ali tudi na sladek način. In ker je vsako živilo najbolj okusno in hranljivo v svoji sezoni, je prav, da se buč in kostanja najemo sedaj. Da bo malo drugače, iz njih pripravimo jesensko ajdovo potičko.

Za pripravo jesenske ajdove potičke potrebujemo: za kvašeno testo: 250 g ajdove moke, 250 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl vode, 1 dl mleka, lupinica ene bio limone, 1 žlička soli; za nadev: 1 srednje velika hokaido bučo, 300 g kuhanega in olupljenega kostanja (kostanj kuhamo malo manj kot običajno), 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 100 g piškotnih drobtin, ščep soli, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo z žličko sladkorja in žličko moke ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Vodo zavremo, z njo poparimo ajdovo moko in dobro premešamo. Ohladimo do mlačnega in nato primešamo pšenično moko, stopljeno maslo, sladkor, vanilin sladkor, sol, limonino lupinico ter vzhajan kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato vzhajamo eno uro.

Priprava nadeva: Bučo olupimo, odstranimo semena, narežemo na manjše koščke, stresemo v posodo in rahlo solimo. Prilijemo tri žlice vode ter na srednji temperaturi dušimo, da se buča zmehča. Ko je buča kuhana, jo pretlačimo v pire. Kuhan in olupljen kostanj zalijemo z mlekom, zavremo ter kuhamo 10 minut. Mleko odlijemo in prihranimo za kasneje. Kostanj zmeljemo do gladkega. V posodi skupaj zmešamo bučni in kostanjev pire, sladkor, vaniljev sladkor, piškotne drobtine ter limonino lupinico. Postopoma dodajamo še mleko, ki je nam ostalo od kuhanja kostanja. Količino tekočine prilagodimo temu, da dobimo mazav nadev.

Sestavljanje potičke: Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v potičko ter jo preložimo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 30 minut. Nato pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 40 minut.

Nasvet: Količina sladkorja v nadevu je odvisna od sladkosti kostanja. Prilagodimo ga okusu. Nadev lahko še dodatno obogatimo s cimetom, rumom in/ali rozinami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 9. maj 2018 / 10:10

Likovna razstava Pogled od zgoraj

Radovljica – V četrtek, 10. maja, ob 19. uri bo v Galeriji Šivčeva hiša odprtje razstave del udeležencev mednarodne likovne delavnice Slovenija odprta za umetnost, ki je potekala lani na Sinjem vrh...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 20. junij 2014 / 07:00

Kristali sodobnega plesa

S tradicionalnim festivalom sodobnih odrskih umetnosti Kalejdoskop v organizaciji KD Qulenium je Kranj tri dni utripal v angažiranih plesnih ritmih.

Gorenja vas-Poljane / petek, 20. junij 2014 / 07:00

Ena najbolj »zelenih« občin

Občina Gorenja vas - Poljane je pri ravnanju z odpadki med najboljšimi v Sloveniji, saj na odlagališče nenevarnih komunalnih odpadkov odložijo manj kot odstotek zbranih komunalnih odpadkov.

Zanimivosti / petek, 20. junij 2014 / 07:00

Romantična večerja

V ponedeljek so v okviru mednarodnega filmskega festivala na Bledu pripravili čistilno akcijo Blejskega jezera, pri kateri so znova sodelovali tudi potapljači, ki so jezero čistili že v za...

Zanimivosti / petek, 20. junij 2014 / 07:00

Slovenija gre na volitve

Slovenija gre na volitve, to je zdaj že jasno na vsakem koraku. V zadnjih tednih so stranke rasle kot gobe po dežju, do sredine julija nas bodo kandidati nagovarjali z vsakega vogala ... D...

GG Plus / petek, 20. junij 2014 / 10:15

Padec v pekel

Kmalu se je o njenih sposobnostih razširil glas tudi med lastniki butikov, ki so pričeli rasti kot gobe po dežju. Zgodilo se je, da kakšen vikend, ko se je mudilo z naročili, ni pomolila nosu iz st...