Jesenska ajdova potička

Buče in kostanj, jesenska darova, ki jih lahko uporabimo na slan ali tudi na sladek način. In ker je vsako živilo najbolj okusno in hranljivo v svoji sezoni, je prav, da se buč in kostanja najemo sedaj. Da bo malo drugače, iz njih pripravimo jesensko ajdovo potičko.

Za pripravo jesenske ajdove potičke potrebujemo: za kvašeno testo: 250 g ajdove moke, 250 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 50 g masla, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1,5 dl vode, 1 dl mleka, lupinica ene bio limone, 1 žlička soli; za nadev: 1 srednje velika hokaido bučo, 300 g kuhanega in olupljenega kostanja (kostanj kuhamo malo manj kot običajno), 2 dl mleka, 80 g sladkorja, 100 g piškotnih drobtin, ščep soli, 1 vanilin sladkor, lupinica ene bio limone.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo z žličko sladkorja in žličko moke ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Vodo zavremo, z njo poparimo ajdovo moko in dobro premešamo. Ohladimo do mlačnega in nato primešamo pšenično moko, stopljeno maslo, sladkor, vanilin sladkor, sol, limonino lupinico ter vzhajan kvasec. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato vzhajamo eno uro.

Priprava nadeva: Bučo olupimo, odstranimo semena, narežemo na manjše koščke, stresemo v posodo in rahlo solimo. Prilijemo tri žlice vode ter na srednji temperaturi dušimo, da se buča zmehča. Ko je buča kuhana, jo pretlačimo v pire. Kuhan in olupljen kostanj zalijemo z mlekom, zavremo ter kuhamo 10 minut. Mleko odlijemo in prihranimo za kasneje. Kostanj zmeljemo do gladkega. V posodi skupaj zmešamo bučni in kostanjev pire, sladkor, vaniljev sladkor, piškotne drobtine ter limonino lupinico. Postopoma dodajamo še mleko, ki je nam ostalo od kuhanja kostanja. Količino tekočine prilagodimo temu, da dobimo mazav nadev.

Sestavljanje potičke: Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v potičko ter jo preložimo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 30 minut. Nato pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, ter pečemo 40 minut.

Nasvet: Količina sladkorja v nadevu je odvisna od sladkosti kostanja. Prilagodimo ga okusu. Nadev lahko še dodatno obogatimo s cimetom, rumom in/ali rozinami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Radol´ca je praznovala

V "pristno sladki Radol´ci", kakor se imenuje nova destinacijska znamka Radovljice, so v nedeljo praznovali občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 13. oktober 2011 / 07:00

Je bil Tavčar veren ali neveren?

Če bi Tavčarja sodili po njegovih antiklerikalnih spisih in nastopih, bi lahko pomislili, da je bil tudi brez vere. Vendar ni tako. Ostal je katolik. V globini svoje duše se ni nikdar odpovedal verske...

GG Plus / četrtek, 13. oktober 2011 / 07:00

Posestnik in gostitelj na Visokem

Tavčar je ostal ves čas povezan s svojo rodno dolino, z "zemljo domačo". To vez je ohranjal v svojih leposlovnih delih, potrdil pa jo je tudi, ko je 1893 kupil posestvo na Visokem. Tja je z družino za...

Jesenice / četrtek, 13. oktober 2011 / 07:00

VVO se je preimenovala v Vrtec Jesenice

Jesenice - Vzgojno-varstvena organizacija Jesenice je dobila novo ime, to je Vrtec Jesenice. Sklep o tem so na pobudo vodstva vrtca sprejeli občinski svetniki na seji prejšnji teden. Prav...

Kronika / četrtek, 13. oktober 2011 / 07:00

Črnogorski gasilci na delovnem obisku

Kranj – »Prejšnji teden so bili pri nas na usposabljanju štirje črnogorski gasilci, člani osrednje enote iz Podgorice, ki je največja profesionalna enota v Črni gori, saj pokriva okoli ose...

Trzin / četrtek, 13. oktober 2011 / 07:00

Hribarjevo leto v Trzinu

Trzin - V Trzinu v letošnjem letu praznujejo 160. obletnico rojstva in 70. obletnico smrti Ivana Hribarja, znamenitega ljubljanskega župana, ki je bil rojen v Trzinu, v hiši, na...