Miroslav Volmajer, vodja policijskega okoliša, in Edin Mulalić, dijak Srednje zdravstvene šole Jesenice, sta opozarjala na pomen nenasilja v bolnišnici in širše.

Nasilje nikoli ni rešitev

Žaljivke, zmerjanje, brce… vsega tega so deležni zaposleni v zdravstvenih ustanovah, zato so ob mednarodnem dnevu nenasilja v Splošni bolnišnici Jesenice postavili stojnico za ozaveščanje.

Na dan rojstva indijskega voditelja Mahatme Gandhija, 2. oktobra, obeležujemo mednarodni dan nenasilja. Gandhi je bil namreč vpliven zagovornik nenasilnega protesta oziroma zavračanja uporabe fizičnega nasilja. V Splošni bolnišnici Jesenice so ta dan zaznamovali s posebno stojnico, s katero so v ponedeljek, 3. oktobra, ozaveščali mimoidoče in jih opozarjali na to, da je nasilje nepotrebno in škodljivo.

Sandra Jerebic, predstavnica vodstva za kakovost in odnose z javnostmi, je pojasnila: »Nasilje se je po bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah močno razširilo, vendar na žalost ostaja neprijavljeno. S stojnico želimo predvsem opozoriti na to, da nasilje v nobenem primeru ni rešitev in da vedno povzroča škodo, in ne koristi.« Dodala je, da opažajo zelo veliko verbalnega nasilja, ki največkrat poteka po telefonu ter v čakalnicah. Največkrat sta torej krivca za nesprejemljivo obnašanje pacientov njihova nestrpnost ter splošno nezadovoljstvo z zdravstvenim sistemom.

V bolnišnici pa se na žalost srečujejo tudi s fizičnim nasiljem. Jerebiceva je razložila, da se je število prijavljenih primerov v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo, tako da so letos zabeležili 'zgolj' eno brco pacienta v medicinsko sestro, vendar jo je vodja policijskega okoliša Miroslav Volmajer dopolnil: »Problem je, ker zaposleni ne prijavijo nasilja. Večkrat pridemo na urgenco in vidimo nasilje, vendar do prijav ne pride. Velikokrat se ljudje bojijo nadaljnjih postopkov in ne želijo skozi morebitne sodne procese.« Volmajer je dodal, da v bolnišnicah največkrat posredujejo zaradi posameznikov, ki pregloboko po­gledajo v kozarec, druga veja nasilnih pacientov pa je vezana na njihovo zdravstveno stanje, pogosto so to dementni pacienti, ki se ne zavedajo svojega obnašanja in okoliščin.

Na stojnici so sodelovali tudi dijaki Srednje zdrav­stvene šole Jesenice. Edin Mulalić je pojasnil: »Šola nas pripravlja na realne situacije, uči nas primernega komuniciranja, kako ohranjati spoštljivost in mirnost tudi v primerih, ko to ni najbolj mogoče.« Dodal je, da se mu dozdeva, da so dijaki večkrat deležni neprimernega komuniciranja s strani pacientov, saj ti mislijo, da niso dovolj kompetentni. »Nekateri pacienti postajajo zelo nemirni pri odvzemu krvi, kričijo, mahajo, te poskušajo odrinit, udariti, vendar tega smo vajeni in znamo v takih primerih tudi ustrezno reagirati. Prav tako pa smo žaljivk in neprimernih gest deležni s strani starejših, saj preprosto nimajo zaupanja v nas, ki se še izobražujemo,« je še dodal Mulalić.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 18. april 2008 / 07:00

Bakla namesto količkov

Medtem ko Interpol, Severni pol in Pol Makartni mrzlično iščejo palice z olimpijskim ognjem, so v Kranju rešili problem starih neustreznih količkov za zaporo prometa.

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Božično kosilo z brezdomci

Domžale - Domžalski župan Toni Dragar je tudi letos dan pred božičem na kosilo povabil domžalske brezdomce. Kot je poudaril, želi s tem dejanjem vse, ki so zarad...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Vaško jedro je urejeno

V Gorenji vasi te dni dobivajo vaško jedro, za projekt pa je občini uspelo pridobiti denar iz evropskih skladov.

Radovljica / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Pred prazniki poskrbeli za druge

Paketi hrane za najbolj ogrožene družine, donaciji za Kresničko in Karitas.

Kamnik / sreda, 30. december 2009 / 07:00

Spomin na tuhinjske borce

Sto dvaindevetdesetim borcem in vodji ameriške vojaške misije Charlesu Fisherju, ki so padli v Tuhinjski dolini, se je ob 65-letnici bojev poklonila tudi ministrica Ljubica Jelušič.

Preddvor / sreda, 30. december 2009 / 07:00

V jezero so potopili božično drevesce

Že devetič so za božič v jezero Črnava potopili božično drevo.