Jabolčni ježki / Foto: Erika Jesenko

Jabolčni ježki

Jabolka so sadje, po katerem najpogosteje posegamo, pa naj bodo ta sveža ali v predelani obliki. So zelo široko uporabna in iz njih lahko ustvarimo najrazličnejše slaščice. Tudi ježke. Malokdo bo ugotovil, da ti ježki v sebi skrivajo jabolko. A kljub temu bodo jabolčni ježki z dodanimi jabolki še kako sočni in sladki, celo še boljši od tistih klasičnih.

Za pripravo jabolčnih ježkov potrebujemo: 5 srednje velikih jabolk, 200 g navadnih piškotov, 200 g bele čokolade, 1 žličko masla, 2 vaniljeva sladkorja, ščep cimeta; za obliv in posip: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja, 1 skodelico kokosove moke.

Jabolka olupimo ter jih naribamo. Uporabimo toliko jabolk, da dobimo približno 600 g naribanih jabolk. V posodi stopimo maslo in na njem prepražimo naribana jabolka. Posujemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem ter dušimo 15 minut, da se jabolka zmehčajo. Ko se jabolka zmehčajo, jih pretlačimo s pasirko za pire krompir. Še v topla jabolka nadrobimo belo čokolado in premešamo, da se ta raztopi. Dobljeno zmes ohladimo in nato vanjo zmešamo mlete piškote. Dobiti moramo maso, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Če je masa preveč vlažna, vanjo vmešamo še nekaj mletih piškotov ali kokosove moke. Maso postavimo za 30 minut v hladilnik, da se nekoliko ohladi in strdi. Med tem časom nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado skupaj z oljem. Iz ohlajene mase oblikujemo srednje velike kroglice in jih nato pomočimo v stopljeno čokolado in povaljamo v kokosovi moki. Ježke postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se čokolada strdi.

Nasvet: Namesto v kokosu lahko ježke povaljamo tudi v zdrobljenih lešnikih, orehih ali mandljih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 11. oktober 2012 / 07:00

Tri celine, tri kulture

Člani kranjske Akademske folklorne skupine Ozara so bili poleti še posebej aktivni, saj so se najprej udeležili mednarodnega folklornega festivala v Braziliji, nato so se nekateri od njih odpravili v...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 27. avgust 2018 / 12:33

S kmetije za vas

Na sejmu Agra bodo razglasili rezultate akcije S kmetije za vas. Edini gorenjski kandidat je kmetija Pr' Benk iz Poženika.

Kronika / ponedeljek, 27. avgust 2018 / 12:31

Vse odpeljal helikopter

Mojstrana – Lepo vreme v hribe še vedno privablja številne planince, žal pa tudi minuli teden ni šlo brez nesreč. V Skalaški smeri v Triglavski severni steni sta se v ponedeljek popoldan zaplezala...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. avgust 2018 / 12:28

Finančna uprava rešila že dve tretjini ugovorov

Kranj – Finančna uprava je doslej rešila 27.838 ugovorov zoper informativne izračune dohodnine za lani, kar predstavlja približno dve tretjini vseh ugovorov. Zavezanci so odločbo o odmeri dohodnine...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. avgust 2018 / 12:25

Gospodarska delegacija iz Kitajske obiskala Kamnik

Kamnik – Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je skupaj s Podjetniškim klubom Kamnik minuli teden gostil dvanajstčlansko gospodarsko delegacijo iz Kitajske. V delegaciji so bili predstavniki u...

Kronika / ponedeljek, 27. avgust 2018 / 12:22

Na parkirišču poškodoval tri motorje

Radovljica – Radovljiški policisti so obravnavali prijavo prometne nesreče voznika osebnega avtomobila, ki je v ponedeljek pri vzvratni vožnji na parkirišču poškodoval tri motorna kolesa. V eno je...