Jabolčni ježki / Foto: Erika Jesenko

Jabolčni ježki

Jabolka so sadje, po katerem najpogosteje posegamo, pa naj bodo ta sveža ali v predelani obliki. So zelo široko uporabna in iz njih lahko ustvarimo najrazličnejše slaščice. Tudi ježke. Malokdo bo ugotovil, da ti ježki v sebi skrivajo jabolko. A kljub temu bodo jabolčni ježki z dodanimi jabolki še kako sočni in sladki, celo še boljši od tistih klasičnih.

Za pripravo jabolčnih ježkov potrebujemo: 5 srednje velikih jabolk, 200 g navadnih piškotov, 200 g bele čokolade, 1 žličko masla, 2 vaniljeva sladkorja, ščep cimeta; za obliv in posip: 200 g temne čokolade, 0,5 dl olja, 1 skodelico kokosove moke.

Jabolka olupimo ter jih naribamo. Uporabimo toliko jabolk, da dobimo približno 600 g naribanih jabolk. V posodi stopimo maslo in na njem prepražimo naribana jabolka. Posujemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem ter dušimo 15 minut, da se jabolka zmehčajo. Ko se jabolka zmehčajo, jih pretlačimo s pasirko za pire krompir. Še v topla jabolka nadrobimo belo čokolado in premešamo, da se ta raztopi. Dobljeno zmes ohladimo in nato vanjo zmešamo mlete piškote. Dobiti moramo maso, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Če je masa preveč vlažna, vanjo vmešamo še nekaj mletih piškotov ali kokosove moke. Maso postavimo za 30 minut v hladilnik, da se nekoliko ohladi in strdi. Med tem časom nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado skupaj z oljem. Iz ohlajene mase oblikujemo srednje velike kroglice in jih nato pomočimo v stopljeno čokolado in povaljamo v kokosovi moki. Ježke postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se čokolada strdi.

Nasvet: Namesto v kokosu lahko ježke povaljamo tudi v zdrobljenih lešnikih, orehih ali mandljih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 17. maj 2014 / 09:21

Profesionalni in predani, ne glede na krizo

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju je bila osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. »Morala v Slovenski vojski ni odvisna od materialnih dobrih, čeprav si ne delam utvar, da to ni pomembno,« je...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 27. junij 2015 / 09:24

Drugačnost na fotografijah

Člani Foto kluba Kamnik in zavoda Cirius so pripravili mednarodni fotografski natečaj in z njim poudarili drugačnost. K sodelovanju so povabili tudi hendikepirane fotografe.

Šport / sobota, 27. junij 2015 / 09:23

Uspeli v zgodovinskem letu

Ekipa škofjeloškega Futsal kluba Stripy ima za seboj zelo uspešno sezono, katere vrhunec je naslov državnih prvakov v kategoriji U19, zato so si zaslužili tudi pozornost domačega župana Mihe Ješeta.

Kronika / sobota, 27. junij 2015 / 09:21

Preverimo vremensko napoved in opremo

Med majem in oktobrom skoraj ni konca tedna, ko ne bi poročali o nesrečah v gorah, zato strokovnjaki opozarjajo, da se v gore odpravite primerno pripravljeni in pravilno opremljeni, še kako pomembno p...

Kronika / sobota, 27. junij 2015 / 09:20

Mladoletnik povzročil pravo razdejanje

Tržič – Gorenjski prometni policisti so v Tržiču obravnavali mladoletnika, ki je od doma odpeljal avtomobil in z njim povzročil pravo razdejanje. Med vožnjo je namreč v enem od sicer preglednih ovi...

Gospodarstvo / sobota, 27. junij 2015 / 09:19

Jerajevi kmetiji priznanje za kakovostno mleko

Kranj – Ljubljanske mlekarne so na srečanju z dobavitelji mleka podelile tudi priznanja kmetijam, ki so v kvotnem letu 2014/2015 oddale v mlekarno največ mleka in najbolj kakovostno mleko. Priznanj...