Matjaž Šerkezi / Foto: Gorazd Kavčič

Preverimo vremensko napoved in opremo

Med majem in oktobrom skoraj ni konca tedna, ko ne bi poročali o nesrečah v gorah, zato strokovnjaki opozarjajo, da se v gore odpravite primerno pripravljeni in pravilno opremljeni, še kako pomembno pa je tudi upoštevanje vremenske napovedi.

Raje, kot da nosite s seboj v nahrbtniku velike količine pijače in hrane, se pred turo pozanimajte, ali je na poti odprta planinska koča, kjer se lahko okrepčate. En liter tekočine namreč pomeni dodaten kilogram v nahrbtniku. Je pa tudi pomembno, da v primeru, da ste na izletu z otroki, njim prilagodite količno pijače in malice. Izogibajte se sladkim pijačam, s seboj pa raje vzemite čaj, v katerega na liter dodate žličko sladkorja in žličko soli.

Kranj – Pred vsako turo se je treba vprašati, ali smo zanjo psihično in fizično pripravljeni, kakšna je vremenska napoved in kakšna je pot, pa tudi, če je v nahrbtniku vse, kar potrebujemo. Pri PZS opozarjajo, da je med obvezno opremo, ki sodi v nahrbtnik vsakega obiskovalca gora, ne glede na vrsto ture, spadajo alu-folija ali velika črna vreča in bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navadni svinčnik, sveča in vžigalice v vodoneprepustni vrečki ter hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen.

Planinci naj s seboj vzamejo tudi topla oblačila ter kapo in rokavice. V gorskem svetu se vreme namreč zelo hitro spremeni, zelo nizke temperature in sneg poleti v gorah niso nič nenavadnega in največ podhladitev je ravno v poletnih mesecih. Ves čas je treba imeti tudi v mislih, da smo na vrhu šele na polovici poti in da je naš cilj, da se varno vrnemo domov.

»Na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh naj uporabljajo samovarovalni sestav s plezalnim pasom in čelado. Pomembno je tudi, da opremo znajo uporabljati,« pravi strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi in dodaja, da so v poletni planinski sezoni še zlasti pomembna sončna očala in krema za sončenje. Obiskovalci gora naj uporabljajo tudi pokrivalo in na pohodih poskrbijo za zadostno količino brezalkoholne tekočine. Na pot naj se odpravijo dovolj zgodaj, da se izognejo poletni vročini in popoldanskim nevihtam. Treba je tudi upoštevati, da nenadno poslabšanje vremena in vidljivosti lahko podaljšata čas hoje tudi desetkrat.

Preden se odpravite na pot, o svojih načrtih obvestite domače. Prav tako obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v planinah in nimajo dovolj izkušenj, priporočajo, da se v gore odpravijo v skupinah.

Pomembno si je urediti tudi zavarovanje za planinsko dejavnost. V Sloveniji visoke stroške reševanja v gorah krijeta ZZZS in država, v primeru malomarnosti pa posameznik sam. V tujini to ne velja in mora za to poskrbeti vsak sam. Stroški reševanja običajno znašajo med tri in devet tisoč evrov. Članstvo v planinski organizaciji vključuje zavarovanje za kritje stroškov reševanja v tujini, poskrbeti je treba le za ustrezno vrsto članarine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Turista zašla na brezpotje

Gorski reševalci in policisti so v noči s četrtka na petek rešili hudo ranjena nemška turista, ki sta se izgubila na nevarnem območju Male Pišnice.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Polnokrvna dnevna nadaljevanka

Medtem ko so si gledalci prvi del nove dnevne nadaljevanke Strasti v ponedeljek zvečer lahko ogledali v domačih naslanjačih, pa je bila na Ljubljanskem gradu gala projekcija prve epizode za izbrane po...

Prosti čas / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Gino ponuja srečo

Gino, pevec iz Kranja, je izdal prvi samostojni album z naslovom Sreča.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Zlati spomini na Kranj

Najboljši kranjski spominek za leto 2008 so trije zvezki Zlati spomini avtorjev Aljaža Primožiča in Verene Vidrih Perko.

Kronika / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Kriminal

Poskušala oropati zlatarno Bled - V sredo ob 18. uri sta neznanca poskušala oropati prodajalno na Bledu, je sporočila policija, po naših podatkih pa n...

Kranj / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Plače boljše, gasilcev premalo

Kranjski poklicni gasilci so zadovoljni z novim plačnim sistemom. Problem, s katerim se še ubadajo, je premalo zaposlenih gasilcev na število intervencij.