Grozdje

<p>Sokovnik je pravi muzejski eksponat, ki še vedno deluje.<br class="hardreturn" />

Jesen je že globoko med nami. Letos je radodarna s svojimi plodovi, sadja je obilo, k čebelarjem so zopet prišle debele krave, tudi grozdje je dobro obrodilo. Grozdje na Gorenjskem raste ob hišnih zidovih, na pergolah, kjer nam dela senco, ali pa kar tako ob kakšni ograji. Pri nas podnebje in zemlja nista primerna za žlahtne sorte. Tukaj je najpogostejša, isabela, ki rodi, kakor kaže letina. Tisti, ki ga imate, ga ponujate vsem znancem in iskreno povedano, ne vemo čisto natančno, kaj bi z večjo količino tega grozdja počeli. Pri nas vsako jesen namenimo en konec tedna predelavi grozdja v sok, kar se nam na Gorenjskem zdi še kar sprejemljivo, v vinorodnih krajih pa se jim to zdi skrajno neumno, da ne rečem pregrešno. V sok pogosteje prekuhavamo maline, ribez, višnje, češnje. Mi kuhamo grozdje, ker se iz njega iztoči zelo veliko soka. Grozdje vsako leto kupimo. Gospod iz sosednje vasi obesi tablico »Prodam grozdje«, letos smo ga kupili 100 kg, razveselimo moje starše, ker vzamemo še njihovega in ga predelamo v sok. Sokovnik je pravi muzejski eksponat, ki še vedno deluje. Imam dva, eden je res čisto pravi »old timer«, saj je star več kot petdeset let in ga je uporabljala moja stara mama. Drugi je novejšega datuma, prav tako ima zagotovo trideset let, vendar je popolnoma identičen, podarila nam ga je tašča. Emajlirana posoda črne barve, spodaj je posoda za vodo, zgoraj je dvojna posoda, v eni aluminijasta z luknjami, ki jo postaviš v črn obod s pokrovko. Če to uporabljaš enkrat letno, je dokazano neuničljivo. Odličen proizvajalec s Celja očitno ni tako zelo potrošniško naravnan, ker se posoda ne uniči v nekaj letih, skoraj je večna. Grozdje je treba specljati, potem sledi kuhanje v stereo izvedbi na dveh sokovnikih v naši pomožni kuhinji v garaži. Stočen sok zlivam v sod iz nerjaveče pločevine in ga s pomočjo potopnega gorilca pasteriziram. Grozdje je že samo zelo sladko, zato je treba dodati zelo malo dodatnega sladkorja. Sledi ustekleničenje soka, kar pomeni, da sedim na pručki in preko pipice na sodu točim sok v steklenice. Letos smo skuhali 120 litrov soka, ki ga je treba mešati z vodo. To je dobra letina, ki pa nikakor ne bo zadoščala našim potrebam. Zeliščni sirup kuham iz svežih zelišč, ko bomo sedaj zadnjo meto in meliso pobrali, bom kuhala sok iz čaja posušenih zelišč. Potem pripravimo še jabolčni sok, ki ga pasteriziramo v omenjenem sodu iz nerjaveče pločevine in to je to. Sprašujem se, koliko časa bom še pripravljala tako veliko zalogo pijače za zimo? Ali bodo otroci v svojih lastnih gnezdih tudi takole kuhali sok? Menim, da bo to odvisno od velikosti njihovih družin. V velikih družinah to pripravljamo sami, sicer bi bankrotirali in se zadušili v kupljeni embalaži. In tako prisegamo tudi na trajnostno gospodinjenje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Mengeš / sreda, 1. julij 2015 / 10:19

Razstava in knjiga o umiku čez Ljubelj

Mengeš – V Galeriji mežnariji na Trdinovem trgu v Mengšu bo danes, v sredo, ob 20.30 odprtje razstave fotografij in predstavitev knjige z naslovom Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 1. december 2006 / 06:00

Dobrodelnost med glasbeniki

Danes smo vstopili v mesec veselja in obdarovanja. Mlada pevka Manca Špik je z obdarovanji začela že v soboto.

Prosti čas / petek, 1. december 2006 / 06:00

Nominator 226

Kot da smo se nekako sprostili, oddahnili od lokalne politične tekme? Toliko lepšega in zanimivega se dogaja zadnji čas. Morda nas je oni zgoraj v tem čudovitem adventnem času obšel z bo...

Slovenija / petek, 1. december 2006 / 06:00

Ognjemet čudovitih melodij

SNG Opera in balet Ljubljana začasno na Gospodarskem razstavišču. Prihodnji teden bodo uprizorili La Traviato.

Kultura / petek, 1. december 2006 / 06:00

Kaj počne sosedova žena

Po uspešnici Izbrisani iz BOOM teatra prihaja še komedija Sosedove skrivnosti. Saj veste: sosedova boljša služba, boljši avto, lepša hiša. A verjemite, ni vse tako črno...

Kultura / petek, 1. december 2006 / 06:00

Pri Francki na večerji

Kulturno umetniško društvo Matija Valjavec skozi igro o tem, kako so se znali naši predniki veseliti.