Ob mednarodnem dnevu kave so želeli pokazati, da je svet kave lahko trajnosten. / Foto: Primož Pičulin

S kavo je vse lepše in lažje

Ob mednarodnem dnevu kave, ki ga zaznamujemo 1. oktobra, sta se akciji ene najstarejših pražarn kave Julius Meinl, ki so jo poimenovali Naj iz kave zraste drevo, pridružila tudi dva lokala na Gorenjskem.

Po podatkih Statističnega urada RS prebivalec Slovenije doma porabi v povprečju tri kilograme kave na leto. Leta 2021 smo uvozili skoraj 22.000 ton kave, največ iz Brazilije.

Kranj – Ob mednarodnem dnevu kave je kavarniška blagovna znamka Julius Meinl v sodelovanju z lokali, kjer strežejo na odgovoren način pridelano kavo, spodbujala prijaznost do planeta in med ljudmi. Za vsako kavarno, ki se je pridružila njihovi akciji, bodo namreč posadili drevo v eni od izvornih držav kave – Tanzaniji. Skupaj jih bo zraslo kar 18.000, in sicer v partnerstvu z okoljsko-aktivistično organizacijo Jane Goodall Institute. Na ta dan je bilo tudi v več kot 30 slovenskih kavarnah moč popiti kavo in pridobiti kupon za drugo, brezplačno.

Akciji sta se na Gorenjskem pridružila Bloom Lounge bar v Kranju in Tea-ter bar Jesenice. Kot je povedala Nuša Najžar, vodja Bloom Lounge bara, kjer dnevno skuhajo od 250 do 300 kav, je akcija pritegnila veliko ljudi. »Vsak namreč z veseljem spije kavo, če ima naslednjič eno brezplačno,« je dejala. Pojasnila je še, da je med kavami najbolj priljubljena ekspresna kava (ekspreso), sledita kava z mlekom in bela kava. Inge Wolte in Samir Sula, lastnika Tea-ter bara Jesenice, že vrsto let sodelujeta s pražarno Julius Meinl. »Njihova kava ima zelo prijeten okus, ni premočna niti prešibka,« pravi Inge Wolte. Pri njih dnevno skuhajo od 150 do 200 kav, najbolj zaželena sta kava z mlekom in kapučino. Akcija je letos trajnostno naravnana, čemur vseskozi sledijo tudi v jeseniškem lokalu. »Ob pijačah ne strežemo slamic, če pa že, damo papirnato. Redno ločujemo odpadke in pazimo, da je teh čim manj,« je še dodala Inge Wolte.

Kakšno kavo imajo najraje, pa so nam zaupale tri sogovornice. Polonca Celar iz Kranja doma najraje pije turško kavo brez dodatkov, v lokalih pa macchiato. »Na dan spijem tri kave, ena je obvezno zjutraj, druga po kosilu, ta mi da energijo za delo, tretjo si privoščim popoldan, ta je za dušo. Kava je neke vrste navada, brez katere ne gre,« je povedala Celarjeva. Velika ljubiteljica kave je tudi Marija Demšar iz Škofje Loke, ki prav tako popije v povprečju tri kave dnevno. »Kava mora biti črna, turška, brez dodatkov, zlasti brez sladkorja. Občasno si sicer privoščim belo ječmenovo kavo, obožujem pa tudi vse kavne jedi, zlasti tiramisu,« je dejala, ob tem pa še poudarila: »S kavo so vse stvari v življenju lepše in lažje.« Kavo pa je le dvakrat v življenju okusila Eva Jelovčan s Kokrice, a kot pravi, je ni osvojila. »Niti okus niti vonj kave mi ne odgovarjata. Prav tako ne maram jedi, ki vsebujejo kavo. A kljub temu da je ne pijem, pa pravijo, da skuham odlično kavo,« je dodala Jelovčanova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 6. avgust 2023 / 10:54

V spomin sestri Miriam

Gospodar življenja je v nedeljo, 23. julija, v njenem devetindevetdesetem letu v svoj objem poklical sestro Miriam, Frančiško Praprotnik. Od nje so se poslovili v sredo, 26. julija, v cerkvi Vseh svet...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 4. oktober 2022 / 19:10

V trgovskem centru izhajali nevarni plini

Kamnik – V soboto zjutraj je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje v trgovskem centru Supernova v občini Kamnik prišlo do izhajanja nevarnih plinov. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj do...

Kultura / torek, 4. oktober 2022 / 19:09

Zborovski Nekaj je v zraku

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj bo dvajsetletnico delovanja praznoval s slavnostnim koncertom v Slovenski filharmoniji.

Rekreacija / torek, 4. oktober 2022 / 19:07

Kako sem začel teči, 3. del

In seveda sedaj vprašanje, ki je nastalo z rednim tekom. Bistveno sem spremenil uživanje hrane. Meso jem samo izjemoma. Potrudim se z ribami in uživam predvsem solate, veliko sadja v vseh oblikah....

Nasveti / torek, 4. oktober 2022 / 19:03

Kolači z dodatkom sadja

Dodatek sadja v biskvite omogoča, da je končni rezultat še kako sočen, poleg tega pa še bolj poudari njihov čokoladni okus.Za pripravo sočnega čokoladnega kolača z višnjami potrebujemo: 300...

Razvedrilo / torek, 4. oktober 2022 / 16:43

Vrača se komedija Pr' Hostar – dva promila

»Gorenjski gaunarji« se vračajo in napovedujejo kar osem predpremiernih projekcij po Sloveniji. Vstopnice za komedijo so že na voljo, na redni spored kinematografov pa film Pr' Hostar 2 ‰ prihaja 2...