Tomaž Kavčič in pozdrav iz kuhinje / Foto: Alenka Brun

Nedeljski brunch in Teden restavracij

Če ste za pozni zajtrk ali zgodnje kosilo, potem je nedeljska izbira bruncha v Elegans hotelu na Brdu več kot odlična odločitev. Ne samo, da si »privežete dušo«, kot radi rečemo, tudi pri ceni ne pretiravajo.

Skratka, nedeljski brunch s Tomažem Kavčičem, ki je sicer znan kot eden najboljših slovenskih kuharjev in ga najdemo primarno v Dvorcu Zemono – Gostilna pri Lojzetu, je nazaj. V drugo sezono so v Elegansu uradno zakorakali v nedeljo dopoldne. Pravijo, da gre za brunche lokalnih dobrot, ki so odraz sožitja z lokalnim okoljem ter povezovanja narave in kulinarike na najvišji ravni. Koncept je namreč podpisan z Michelinovo zvezdico Tomaža Kavčiča in deluje po načelu z vrta na krožnik. Je pa brunch več kot le okusen obrok. Gre kar za doživetje, pravzaprav družabni dogodek, ki ga pospremi živa glasba – tokrat je bilo to igranje na klavir; vključuje aperitiv, pripravo hrane pred gosti in pa samopostrežni bife, kjer pritegnejo pozornost prav vsi t. i. kotički. Sladki je tokrat ponujal izjemno pito s hruško in pito z jabolki, sadje, mini sladke grižljaje. Potem sta tu še solatni in mlečni kotiček, ki ljudem res pade v oči. Tokrat so vabili mlečni izdelki kmetije Odems, tistim, ki jih je zanimalo kaj več, pa je na licu mesta na vprašanja odgovarjal nasmejani Matej Logar. Tudi kotiček s toplimi jedmi ni razočaral, manjkala ni niti domača granola, ajdovi ter sirovi štruklji pa so pridno izginjali v želodčkih premiernega bruncha druge sezone. Za okusni del bruncha je v smislu priprave poskrbel Iztok Virag s kuharsko ekipo, izjemno prijazno strežno osebje pa, da gostje niso bili žejni. Se je pa tokrat med prisotnimi sprehodil Kavčič osebno ter jim za uvod postregel najprej pozdrav iz kuhinje, ko so se posedli, pa še znamenito govejo juho s hrustljavim raviolom, polnjenim z mesom in zelenjavo goveje juhe, postreženo v kozarcu, ter marinirano brdsko postrv z jabolkom in hruško. Po brunchu pa organizatorji obiskovalcem omogočijo še prost vstop v Park Brdo.

Teden restavracij

Med 14. in 23. oktobrom se vrača tudi Teden restavracij. Cena menijev bo 21 evrov (z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah). Tokrat sodeluje 107 restavracij in gostiln, od tega enajst prvič. Od gorenjskih restavracij je to tudi restavracija Manu iz Žirovnice, sodelujeta pa tudi prejemnici Michelinove zvezdice Strelec iz Ljubljane in Hiša Linhart iz Radovljice. Rezervacije za jesenski Teden restavracij so že začeli sprejemati. Več pa na tedenrestavracij.si.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 18. junij 2014 / 09:19

Predsednik ne sme plužiti

Član občinskega sveta in predsednik sveta krajevne skupnosti Ljubno Brane Fajfar zaradi svoje funkcije ne bi smel izvajati zimske službe v domači vasi, čeprav za ceste pozimi skrbi že skoraj trideset...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:33

Vabijo k pisanju zgodb o zavrženi hrani

Kranj – Program Ekošola in Lidl Slovenija sta v okviru pobude Slovenski dan brez zavržene hrane razpisala literarni natečaj z naslovom Zgodbe o zavrženi hrani. Namenjen je družinam z otroki, ki so...

Naklo / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:32

Zadovoljni z novim upravljavcem

Naklo – Župan Občine Naklo Ivan Meglič je na zadnji seji občinskega sveta povedal, da so ravnali prav, ko so upravljanje Doma starejših občanov v Naklem v začetku letošnjega leta zaupali Domu Petra...

Tržič / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:30

Posebna izdaja o Tržiču

Konec leta je izšla tretja številka revije Kronika, ki je posvečena zgodovini Tržiča. V reviji, ki obsega dobrih šeststo strani, je 32 prispevkov na temo zgodovine Tržiča.

Gorenjska / ponedeljek, 22. februar 2021 / 14:15

Pomembno, da se ne sprostimo preveč

V Sloveniji so včeraj opravili 1428 testiranj s PCR-testi in potrdili 247 novih okužb. Danes je prispelo 22.230 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva. Državna sekretarka na ministrstvu za zdra...

GG Plus / ponedeljek, 22. februar 2021 / 12:17

Prijatelj, državnik, človek

Janez Brojan: »Milan je zame človek z veliko začetnico. Pa ne samo zame, tudi za vse moje prijatelje. Zelo je prijazen. Pa zelo pozoren. Človeka sreča enkrat, pa si ga zapomni in naslednjič nadalju...