Vodstvo Narodnega sveta na nedeljski slovesnosti v Celovcu

Vseslovenski praznik v Celovcu

Narodni svet koroških Slovencev na Koroškem je v nedeljo praznoval 60-letnico ustanovitve.

Celovec – Pod pokroviteljstvom predsednika slovenskega državnega zbora Pavla Gantarja, evropskih poslancev Lojzeta Peterleta in Iva Vajgla ter slovenskega poslanca Jožeta Jerovška je bil v nedeljo v Celovcu vseslovenski praznik. Začel se je z mašo v Marijini cerkvi na Benediktinskem trgu, nato pa s slovesnostjo v Mohorjevi hiši. Z njim je Narodni svet koroških Slovencev proslavil 60. obletnico ustanovitve in se spomnil 90. obletnice mednarodne pogodbe v St. Germainu pri Parizu, na kateri so na Koroškem živeče Slovence razdelili med Avstrijo in Jugoslavijo. Narodni svet koroških Slovencev je bil ustanovljen na pobudo dr. Joška Tišlerja 28. junija 1949, ki ni soglašal s politiko takratnega pokrajinskega odbora Osvobodilne fronte za Koroško. Ta je nasprotovala samostojnemu političnemu nastopanju Slovencev in zagovarjala podporo Komunistični partiji Avstrije.

Vsi govorci, predsednik zbora Narodnih predstavnikov pri Narodnem svetu Jože Wakounig, akademik Niko Grafenauer, nekdanja predsednica Koroške dijaške zveze Olga Voglauer, slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, predsednik komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu slovenskega državnega zbora Miro Petek in predsednik Narodnega sveta Karel Smolle, so poudarjali zasluge Narodnega sveta pri preživetju Slovencev v grobih razmerah na Koroškem. V Narodnem svetu so prepričani, da se o zagotovljenih pravicah ni treba z nikomer pogajati in da mora Slovenija tako kot zadnje čase ostreje zahtevati od Avstrije zagotavljanje pravic Slovencev. Drugim slovenskim organizacijam ponujajo roko sodelovanja in predlagajo dogovor o demokratični skupni organizaciji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 28. maj 2022 / 13:52

V nesreči v Kranju umrla kolesarka

Četrto letošnjo smrtno nesrečo na Gorenjskem je povzročil voznik osebnega vozila, ki je vozil z neprilagojeno hitrostjo.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 24. julij 2015 / 16:32

Veslači na SP v Plovdivu

Letošnje svetovno prvenstvo za člane do triindvajset let poteka v Plovdivu v Bolgariji.

Kamnik / petek, 24. julij 2015 / 16:18

Poletje v Hiši keramike

V Hiši keramike uresničujejo svojo vizijo in prostor na Šutni spreminjajo v središče lončarske in keramične dejavnosti na Kamniškem in širše.

Kamnik / petek, 24. julij 2015 / 12:46

Otroci bodo lahko postali pastirji – pripravniki

Velika planina – Družba Velika planina vabi vse otroke in njihove starše v nedeljo, 26. julija, ob 10. uri v Preskarjev muzej na Veliki planini, kjer za najmlajše pripravljajo prav posebno doživetj...

Slovenija / petek, 24. julij 2015 / 12:41

Vroči telefonski pogovori

Hrvati poročajo o neprimernih telefonskih pogovorih med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na tem sodišču Simono Drenik o poteku arbitražnega postopka.

Kronika / petek, 24. julij 2015 / 12:39

Gorelo v seniku sredi vasi

Selca – Le hitremu posredovanju gasilcev se imajo v Selcih zahvaliti, da se ponedeljkov požar v gospodarskem poslopju kmetije Pri Blažon sredi vasi ni razširil tudi na sosednje objekte in tako post...