Uporabimo poletno zelenjavo

Poletna rižota z lososom ter rezanci v zelenjavni omaki sta odlična primera jedi, kako v promet spraviti poletno zelenjavo.

Za pripravo poletne rižote z lososom potrebujemo: 250 g lososovega fileja, 400 g riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 srednje veliko bučko, 150 g češnjevih paradižnikov, 1 dl belega vina, 1 l jušne osnove, 10 listov sveže bazilike, ščep rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Lososov file narežemo na krajše trakove, ga posolimo in popopramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, bučko narežemo na kolesa, paradižnike na polovice. Posodo segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososov file. Nato primešamo čebulo in česen ter nato še preostalo zelenjavo ter riž. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in vse skupaj pražimo dve minuti. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo približno 15 minut, toliko, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še tekočino in po okusu dodatno začinimo.

Nasvet: Rižota je okusna in aromatična že sama po sebi, vendar pa jo lahko na koncu še dodatno obogatimo s koščkom masla, nekaj žlicami smetane ali z naribanim parmezanom.

Za pripravo rezancev v zelenjavni omaki potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 1 srednje veliko bučko, četrt hokaido buče, 2 stroka česna, 10 listov sveže bazilike, 1 vejico svežega rožmarina, sol in poper, 800 g svežega paradižnika in 2 žlici olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo in ji odstranimo semena ter jo narežemo na majhne kocke. Tudi bučko narežemo na majhne kocke, česen pa sesekljamo. V mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo sveže paradižnike, tako da dobimo paradižnikovo kašo. Večjo ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo bučko, bučo in česen. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in rožmarinom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovo kašo. V napol pokriti posodi kuhamo približno pol ure, da tekočina izhlapi in se omaka zgosti. Rezance kuhamo v slanem kropu eno minuto manj, kot piše na embalaži. Rezance odcedimo, 1 dl vode pa prihranimo. Odcejene rezance vmešamo v omako in kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Po potrebi dolijemo še vodo, ki smo jo prej prihranili od kuhanja testenin.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 7. avgust 2022 / 10:00

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Kljub razmeram, ki morda ne bodo najboljše, se boste imeli dobro in znali boste izkoristiti vse dobre priložnosti, ki vam pridejo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 3. maj 2021 / 19:51

Alkohol je bil zahrbten prijatelj

Jeseniško društvo KRMA se ukvarja z rehabilitacijo po zdravljenju odvisnosti od alkohola. Pod njegovim okriljem delujejo trije klubi zdravljenih alkoholikov, prvi je zaživel pred natanko petdesetimi l...

Šenčur / ponedeljek, 3. maj 2021 / 19:50

Hitri testi v Šenčurju na dveh lokacijah

Šenčur – Tedensko testiranje s hitrimi antigenskimi testi v Šenčurju poteka tudi maja. Testiranje je vsako sredo od 9. do 13. ure v Domu krajanov Šenčur, Kranjska cesta 2. Testiranje je prostovoljn...

Kranj / ponedeljek, 3. maj 2021 / 15:21

V sredo spet o novem igralnem salonu

Kranj – Kranjski mestni svet bo o soglasju Mestne občine Kranj družbi P&P Marketing iz Lesc za opravljanje igralniške dejavnosti v centru Planet Kranj odločal na izredni seji 5. maja.

GG Plus / ponedeljek, 3. maj 2021 / 15:20

V Škofji Loki prvi občinski Demos v Sloveniji

V Društvu 2000, reviji za družbena, kulturna in religiozna vprašanja, smo si v 80. letih 20. stoletja prizadevali za več dialoga med nazorsko različno mislečimi. Na občnem zboru tega društva je bil...

GG Plus / ponedeljek, 3. maj 2021 / 15:12

Skočili smo k Pavlovčičevim

Za smučarskega skakalca Bora Pavlovčiča je bila minula sezona zelo uspešna, njegovim rezultatom so v domačem krogu nazdravili po zaključku sezone v Planici. Tudi Borova starša Petra in Martin sta zelo...