Uporabimo poletno zelenjavo

Poletna rižota z lososom ter rezanci v zelenjavni omaki sta odlična primera jedi, kako v promet spraviti poletno zelenjavo.

Za pripravo poletne rižote z lososom potrebujemo: 250 g lososovega fileja, 400 g riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 srednje veliko bučko, 150 g češnjevih paradižnikov, 1 dl belega vina, 1 l jušne osnove, 10 listov sveže bazilike, ščep rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Lososov file narežemo na krajše trakove, ga posolimo in popopramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, bučko narežemo na kolesa, paradižnike na polovice. Posodo segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososov file. Nato primešamo čebulo in česen ter nato še preostalo zelenjavo ter riž. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in vse skupaj pražimo dve minuti. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo približno 15 minut, toliko, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še tekočino in po okusu dodatno začinimo.

Nasvet: Rižota je okusna in aromatična že sama po sebi, vendar pa jo lahko na koncu še dodatno obogatimo s koščkom masla, nekaj žlicami smetane ali z naribanim parmezanom.

Za pripravo rezancev v zelenjavni omaki potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 1 srednje veliko bučko, četrt hokaido buče, 2 stroka česna, 10 listov sveže bazilike, 1 vejico svežega rožmarina, sol in poper, 800 g svežega paradižnika in 2 žlici olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo in ji odstranimo semena ter jo narežemo na majhne kocke. Tudi bučko narežemo na majhne kocke, česen pa sesekljamo. V mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo sveže paradižnike, tako da dobimo paradižnikovo kašo. Večjo ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo bučko, bučo in česen. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in rožmarinom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovo kašo. V napol pokriti posodi kuhamo približno pol ure, da tekočina izhlapi in se omaka zgosti. Rezance kuhamo v slanem kropu eno minuto manj, kot piše na embalaži. Rezance odcedimo, 1 dl vode pa prihranimo. Odcejene rezance vmešamo v omako in kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Po potrebi dolijemo še vodo, ki smo jo prej prihranili od kuhanja testenin.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 13. maj 2015 / 13:02

Vojašnica odprla svoja vrata

V soboto je bil dan odprtih vrat Vojašnice Petra Petriča v Kranju. Obisk je bil tradicionalno dober. Zanimivo je bilo tako za odrasle kot za otroke. Najdaljša vrsta je bila za vožnjo z okl...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Titu Koširju novinarska nagrada Bratstvo resnice 2010

Kranj - V okviru novinarskih dnevov je Društvo novinarjev Slovenije konec tedna v Ankaranu podelilo novinarske nagrade Consortium veritatis - Bratstvo resnice 2010. Med nagrajenc...

Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Od Krsta pri Savici do razstave jaslic

Škofja Loka - Ob 210. obletnici rojstva Franceta Prešerna in v čast dneva samostojnosti župnija Stara Loka pripravlja recital Krsta pri Savici v izvedbi Tanje Jenko in s sodelova...

Tržič / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Cene vrtcev dopolnili

Tržič - Vzgojno varstveni zavod Tržič je pripravil lani izračun cen programov, ki ga je 17. septembra 2009 potrdil občinski svet. Celodnevni program otrok od enega do treh let st...

Tržič / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Dela v Pristavi končujejo

Pristava pri Tržiču - Tudi v naselju Pristava so obnovili vodovod in kanalizacijo ter druge napeljave. Postavili so javno razsvetljavo in pripravili cesto za ponovno asfaltiranje...

Nasveti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Znane osebnosti (6)

Profesor Anton Pavlič, primskovški rojak, slavist, šolnik in bibliotekar, je vidno zaznamoval kranjski kulturni utrip v desetletjih po drugi svetovni vojni. Službo...