Uporabimo poletno zelenjavo

Poletna rižota z lososom ter rezanci v zelenjavni omaki sta odlična primera jedi, kako v promet spraviti poletno zelenjavo.

Za pripravo poletne rižote z lososom potrebujemo: 250 g lososovega fileja, 400 g riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 srednje veliko bučko, 150 g češnjevih paradižnikov, 1 dl belega vina, 1 l jušne osnove, 10 listov sveže bazilike, ščep rdeče paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Lososov file narežemo na krajše trakove, ga posolimo in popopramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, bučko narežemo na kolesa, paradižnike na polovice. Posodo segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem popečemo lososov file. Nato primešamo čebulo in česen ter nato še preostalo zelenjavo ter riž. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in vse skupaj pražimo dve minuti. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo. Zavremo in v pokriti posodi kuhamo približno 15 minut, toliko, da se riž skuha. Po potrebi prilijemo še tekočino in po okusu dodatno začinimo.

Nasvet: Rižota je okusna in aromatična že sama po sebi, vendar pa jo lahko na koncu še dodatno obogatimo s koščkom masla, nekaj žlicami smetane ali z naribanim parmezanom.

Za pripravo rezancev v zelenjavni omaki potrebujemo: 0,5 kg rezancev, 1 srednje veliko bučko, četrt hokaido buče, 2 stroka česna, 10 listov sveže bazilike, 1 vejico svežega rožmarina, sol in poper, 800 g svežega paradižnika in 2 žlici olivnega olja.

Hokaido bučo olupimo in ji odstranimo semena ter jo narežemo na majhne kocke. Tudi bučko narežemo na majhne kocke, česen pa sesekljamo. V mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo sveže paradižnike, tako da dobimo paradižnikovo kašo. Večjo ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo bučko, bučo in česen. Solimo in popramo, potresemo z nasekljano baziliko in rožmarinom ter vse skupaj zalijemo s paradižnikovo kašo. V napol pokriti posodi kuhamo približno pol ure, da tekočina izhlapi in se omaka zgosti. Rezance kuhamo v slanem kropu eno minuto manj, kot piše na embalaži. Rezance odcedimo, 1 dl vode pa prihranimo. Odcejene rezance vmešamo v omako in kuhamo še eno minuto, da se vse sestavine povežejo. Po potrebi dolijemo še vodo, ki smo jo prej prihranili od kuhanja testenin.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Naj pridelek zveste bralke Gorenjskega glasa

Kranj - Koleraba, ki jo je pridelala naša zvesta bralka, gospa Marija v svojem vrtu v Stražišču, je res nekaj svojevrstnega! Težka je natanko 1,744 kg in ima obseg 53,5 cm. Ni ka...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:59

Denar za podvoz v Lescah

Med največjimi letošnjimi investicijami v Radovljici je gradnja prizidka k zdravstvenemu domu, v prihodnjem letu pa bo občina veliko pozornost in sredstva namenjala projektom, ki se navezujejo na obno...

Žirovnica / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:58

Fotozgodba izpod Stola

Nagradili so avtorje najboljših fotografij, ki so nastale ob dvajsetletnici samostojne Občine Žirovnica.

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:57

V boj za višjo odpravnino

Vseslovensko združenje malih delničarjev oporeka vrednostma iztisnjenih delnic Žičnic Vogel in RTC Krvavec, zato so vložili predloga za sodni preizkus denarne odpravnine delničarjem.

Tržič / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:56

Vse več verbalnega nasilja pacientov

Zdravstveni dom (ZD) Tržič širijo z dejavnostmi, prostorsko pa so utesnjeni. Direktor Iztok Tomazin je poudaril nekaj aktualnih tem in pereč problem: vse večje verbalno nasilje pacientov.

GG Plus / ponedeljek, 18. februar 2019 / 21:54

Nepremišljeno osvetljevanje

Pri postavljanju obcestnih svetilk po mnenju krajevnega svetnika iz Poljan nad Škofjo Loko Aleša Šubica v Sloveniji močno pretiravamo. Kot opozarja, ne gre samo za svetlobno onesnaževanje, ampak za ši...