Jan Kejžar / Foto: Alenka Brun

Tržn'ca lokalnih dobrot

Tako so v Hotelu Bohinj poimenovali tržnico lokalnih ponudnikov, ki jo vsako nedeljo v dopoldanskih urah poletnih mesecev gosti Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu.

Tokrat je stojničarjem zagodlo vreme, zato so jih iz simpatičnega travnega preddverja hotela preselili v notranjost. Kljub slabemu vremenu smo na mini tržnici srečali tri nasmejane prodajalce lokalnih dobrot.

Monika Ravnik je na stojnici prodajala predvsem sire sirarne Pr' Prangarčk iz Broda. Razložila nam je, da je sedaj sicer nosilka dopolnilne dejavnosti na domači kmetiji Andreja Ravnik. S siri se ukvarjajo resneje že od leta 2010, pri njih pa smo naleteli tudi na Šemrove divjačinske salame, ki pa prihajajo z Jezerskega. Izvemo, da njihov sir lahko okušajo tudi gostje Hotela Bohinj, kar izhaja iz odločitve, da v hotelu že od njegovega odprtja sodelujejo z lokalnimi dobavitelji različnih domačih izdelkov.

Marijo Žvan smo ponovno srečali s »štrikarijo« v rokah. Uživa v ustvarjanju z domačo ovčjo volno in resnično spretno vrti pletilke. Prihaja s kmetije Pr' Vandrovc iz Bohinjske Bistrice. Ponudba na njeni stojnici je bila bogata in raznovrstna; ponuja svoje izdelke in izdelke drugih bohinjskih pridelovalcev. Stojnica se je šibila pod marmeladami, vložninami, čaji, salamami, krhlji, siri, zaseko, medom. Včasih tudi kaj speče, nam je zaupala. Takrat lahko pri njeni stojnici pridejo na svoj račun ljubitelji kruha, zavitkov in buhteljnov, na primer. Nedavno smo jo lahko srečali tudi na tržnici v Radovljici, je še dodala. Izvedeli smo tudi, da so njeni izdelki in dobrote nosilci blagovne znamke Bohinjsko, med prejetimi certifikati pa je najnovejšega prejela nedavno. In sicer znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Kot zadnji pa je na stojnici okusne domače dobrote na ogled in v nakup ponujal Jan Kejžar, nečak Simone Kejžar s kmetije Pr' Tonejovc. Doma je iz Gorij in je za pot do Bohinja potreboval malce več časa, saj je turistična sezona na višku in so ceste polne pločevine – ob nedeljah predvsem dnevnih turistov. Tudi to, da je bilo minulo nedeljsko jutro bolj čemerno, ni veliko vplivalo na odločitev številnih, da se odpeljejo do Bohinja, če so se namenili. Zlasti pa so se nižjih temperatur razveselili kolesarji. Od ponujenega na njegovi stojnici so bili na prvi pogled najbolj vabljivi kosi sveže skutne pite z borovnicami in prekmurske gibanice. Ne dvomimo, da se je po končani tržnici domov odpeljal s praznim »plehom«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / ponedeljek, 2. julij 2018 / 15:47

Družili so se na pikniku

Več kot dvesto petdeset članov Medobčinskega društva Sožitje iz Mengša se je pred poletnimi počitnicami tradicionalno družilo na pikniku v Vilerjevi Hiši na travniku v Dobu.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 17. april 2007 / 07:00

Lani ena ženska poroka

Aktualni lokaciji za poročno dvorano sta v Dvoru Jezeršek na Zg. Brniku in v Domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih na Okroglem.

Gospodarstvo / torek, 17. april 2007 / 07:00

V IBI-ju iščejo nove kupce

Izguba pomembnih kupcev je lani v IBI-ju povzročila poslovno izgubo, ki pa so jo pokrili s prodajo finančnih naložb. Delničarjem bodo izplačali 6,9 milijona evrov, letos pa bodo v okviru sanacije odpu...

Gospodarstvo / torek, 17. april 2007 / 07:00

Odejo odkupili menedžerji in delavci

Škofja Loka - Petim vodilnim menedžerjem škofjeloške tovarne prešitih odej Odeja na čelu z direktorico Melito Rebič in 30 zaposlenim je pred dnevi prek družbe poo...

Gospodarstvo / torek, 17. april 2007 / 07:00

Prek Finske na Vzhod

Brnik – V začetku aprila so na Letališču Ljubljana vzpostavili novo redno linijo, ki bo štirikrat na teden povezovala Slovenijo in Finsko. »Za vstop v Slovenijo smo se odločili za...

Gospodarstvo / torek, 17. april 2007 / 07:00

Krave zamenjali za ovce

"Številne manjše kmetije so opustile prirejo mleka in se odločile za rejo drobnice, od katere je manj dohodka, a tudi manj dela," ugotavlja Primož Muri, predsednik društva rejcev ovc jezersko-solčavsk...