Brokoli ali cvetača, kar imate raje

Brokoli najdemo na vrhu seznama najbolj zdravih živil. Slavo mu pripisujemo zaradi njegovih številnim koristnih vplivov: odpravlja lenost črevesja, krepi delovanja mišičja, krepi imunski sistem, srce in ožilje, pospešuje prebavo … Njemu podobna je cvetača. Nekdaj zaničevana kot zelenjava revežev je s svojim bogastvom biološko aktivnih snovi spet našla svoje mesto v zdravi prehrani. Tako iz brokolija kot iz cvetače lahko naredimo okusne jedi.

Za pripravo brokolijevega narastka potrebujemo: 1 kg brokolija, 6 jajc, 250 g jogurta, 100 g moke, polovico pecilnega praška, 100 g sira, sol, 1 žlico masla.

Brokoli očistimo in narežemo na manjše cvetke. Za­vremo 1 l vode, jo osolimo ter zavremo. V vreli vodi kuhamo brokoli 5 minut. Nato ga odcedimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Za jajčni preliv stepemo jajca, dodamo jogurt, moko, pecilni prašek in ščep soli. Z mešalnikom vse skupaj zmešamo, da dobimo zmes, malo bolj gosto od testa za palačinke. Pekač namastimo z maslom. Po pekaču razporedimo kuhan brokoli, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčnim prelivom. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Uporabimo čvrsti ali kremni jogurt, še posebej primeren je grški. Med brokoli lahko vmešamo še skuto ali narezano mocarelo.

Za pripravo zapečene cvetače potrebujemo: 1 cvetačno glavo, 1 žlico masla, pol žličke soli, 2 žlici kisle smetane, pol žličke muškatnega oreščka, 3 jajca, 3 žlice drobtin, 100 g sira, peteršilj.

Oprano cvetačo razdelimo na večje cvetove in jih kuhamo v slanem kropu 5 minut. Kuhano cvetačo odcedimo in naložimo v pekač, ki smo ga prej namazali z maslom. V posodi stepemo jajca, posolimo s ščepom soli, dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še drobtine, sesekljan peteršilj in nariban sir. Zmes prelijemo po cvetači. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 15 minut.

Nasvet: Obe jedi lahko pripravimo tako iz cvetače kot iz brokolija. Primerna je tudi mešanica obeh, z dodat­kom korenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 1. maj 2009 / 07:00

Kruha in iger

Živel 1. maj, mednarodni praznik dela! O, ja, sliši se lepo in pravično. V resnici je tako, da delo (v smislu mezdnega razmerja med lastnikom kapitala in lastnikom »rok«, to je tradic...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Za napake ni prostora

»Kuhanje v kuhinji MasterChef je kar napeto in zahtevno, saj smo omejeni s časom in ni prostora za napake,« pravi 30-letna udeleženka kuharskega tekmovanja Zala Šenk iz Kamnika.

Razvedrilo / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Večer Elvisa Presleyja v Bohinju

V soboto ob 20. uri bo v dvorani Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici Večer Elvisa Presleyja. V sklopu turneje ob 80-letnici rojstva kralja rokenrola bo nastopila ljubljanska skupina Sam's Fever, kot g...

Nasveti / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Delo, bližina in čas

V davnih časih, ko še ni bilo pomivalnega stroja in so veliki lonci umazani čakali na delovne ročice, ni nihče bral nasvetov o tem, kako naj nauči svojega otroka delati. Otroci smo bili v delo hote...

Slovenija / četrtek, 30. april 2015 / 07:00

Prva noč zamejske literature

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je bil edina državna ustanova, ki se je v četrtek, 23. aprila, pridružila slovenski kulturni akciji Noč knjige. Urad je zvečer odprl vrata in gostil l...