Brokoli ali cvetača, kar imate raje

Brokoli najdemo na vrhu seznama najbolj zdravih živil. Slavo mu pripisujemo zaradi njegovih številnim koristnih vplivov: odpravlja lenost črevesja, krepi delovanja mišičja, krepi imunski sistem, srce in ožilje, pospešuje prebavo … Njemu podobna je cvetača. Nekdaj zaničevana kot zelenjava revežev je s svojim bogastvom biološko aktivnih snovi spet našla svoje mesto v zdravi prehrani. Tako iz brokolija kot iz cvetače lahko naredimo okusne jedi.

Za pripravo brokolijevega narastka potrebujemo: 1 kg brokolija, 6 jajc, 250 g jogurta, 100 g moke, polovico pecilnega praška, 100 g sira, sol, 1 žlico masla.

Brokoli očistimo in narežemo na manjše cvetke. Za­vremo 1 l vode, jo osolimo ter zavremo. V vreli vodi kuhamo brokoli 5 minut. Nato ga odcedimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Za jajčni preliv stepemo jajca, dodamo jogurt, moko, pecilni prašek in ščep soli. Z mešalnikom vse skupaj zmešamo, da dobimo zmes, malo bolj gosto od testa za palačinke. Pekač namastimo z maslom. Po pekaču razporedimo kuhan brokoli, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčnim prelivom. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Uporabimo čvrsti ali kremni jogurt, še posebej primeren je grški. Med brokoli lahko vmešamo še skuto ali narezano mocarelo.

Za pripravo zapečene cvetače potrebujemo: 1 cvetačno glavo, 1 žlico masla, pol žličke soli, 2 žlici kisle smetane, pol žličke muškatnega oreščka, 3 jajca, 3 žlice drobtin, 100 g sira, peteršilj.

Oprano cvetačo razdelimo na večje cvetove in jih kuhamo v slanem kropu 5 minut. Kuhano cvetačo odcedimo in naložimo v pekač, ki smo ga prej namazali z maslom. V posodi stepemo jajca, posolimo s ščepom soli, dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še drobtine, sesekljan peteršilj in nariban sir. Zmes prelijemo po cvetači. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 15 minut.

Nasvet: Obe jedi lahko pripravimo tako iz cvetače kot iz brokolija. Primerna je tudi mešanica obeh, z dodat­kom korenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 31. maj 2013 / 09:45

Anina zvezdica tudi v Kamniku

Akciji zbiranja hrane, ki v okviru dobrodelne organizacije Anina zvezdica poteka od 13. maja do 13. junija, so se pridružili tudi prostovoljci v Kamniku. Skladišče so odprli na Usnjarski ulici, v pros...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. november 2010 / 07:00

Počitnice zamenjali za prostovoljstvo

Skupina mladih z Gorenjskega se je pridružila mednarodnemu projektu 72 ur prostovoljstva, v okviru katerega so tri dni preživeli v Domu starejših občanov Preddvor.

Zanimivosti / četrtek, 4. november 2010 / 07:00

Priznanja za urejenost vasi in objektov

V Cerkljah so drugo leto zapored izpeljali ocenjevanje najbolj urejenih vasi in objektov v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Tržič / četrtek, 4. november 2010 / 07:00

Gradnja pločnika med Kovorjem in Zvirčami

Tržič - Minuli teden so med naseljema Kovor in Zvirče začeli graditi pločnik, ki bo izboljšal prometno varnost pešcev na tem precej prometnem odseku. Pločnik bo širok 1,6 metra i...

Nasveti / četrtek, 4. november 2010 / 07:00

Kako poteka življenje ob jezeru (4)

Vkljub stalnemu nihanju jezerske gladine zaradi dviganja ter spuščanja zapore v pregradi elektrarne, ki porablja različne količine vodne energije, se je življenje ob jezeru v minulem desetletju n...

Nasveti / četrtek, 4. november 2010 / 07:00

Kumina izžene pline

Topel, nesladkan kuminov čaj je v ljudskem zdravilstvu eno najzanesljivejših zdravil proti draženju na bruhanje, prebavnim krčem in napenjanju z močnimi vetrovi. Ravno toliko vznemiri črevesne mišice,...