Brokoli ali cvetača, kar imate raje

Brokoli najdemo na vrhu seznama najbolj zdravih živil. Slavo mu pripisujemo zaradi njegovih številnim koristnih vplivov: odpravlja lenost črevesja, krepi delovanja mišičja, krepi imunski sistem, srce in ožilje, pospešuje prebavo … Njemu podobna je cvetača. Nekdaj zaničevana kot zelenjava revežev je s svojim bogastvom biološko aktivnih snovi spet našla svoje mesto v zdravi prehrani. Tako iz brokolija kot iz cvetače lahko naredimo okusne jedi.

Za pripravo brokolijevega narastka potrebujemo: 1 kg brokolija, 6 jajc, 250 g jogurta, 100 g moke, polovico pecilnega praška, 100 g sira, sol, 1 žlico masla.

Brokoli očistimo in narežemo na manjše cvetke. Za­vremo 1 l vode, jo osolimo ter zavremo. V vreli vodi kuhamo brokoli 5 minut. Nato ga odcedimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Za jajčni preliv stepemo jajca, dodamo jogurt, moko, pecilni prašek in ščep soli. Z mešalnikom vse skupaj zmešamo, da dobimo zmes, malo bolj gosto od testa za palačinke. Pekač namastimo z maslom. Po pekaču razporedimo kuhan brokoli, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčnim prelivom. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Uporabimo čvrsti ali kremni jogurt, še posebej primeren je grški. Med brokoli lahko vmešamo še skuto ali narezano mocarelo.

Za pripravo zapečene cvetače potrebujemo: 1 cvetačno glavo, 1 žlico masla, pol žličke soli, 2 žlici kisle smetane, pol žličke muškatnega oreščka, 3 jajca, 3 žlice drobtin, 100 g sira, peteršilj.

Oprano cvetačo razdelimo na večje cvetove in jih kuhamo v slanem kropu 5 minut. Kuhano cvetačo odcedimo in naložimo v pekač, ki smo ga prej namazali z maslom. V posodi stepemo jajca, posolimo s ščepom soli, dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še drobtine, sesekljan peteršilj in nariban sir. Zmes prelijemo po cvetači. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 15 minut.

Nasvet: Obe jedi lahko pripravimo tako iz cvetače kot iz brokolija. Primerna je tudi mešanica obeh, z dodat­kom korenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 16. julij 2022 / 16:48

Pesniški večer s kresnícami

V nedeljo bodo na prireditvi Ženske (v) pesmi v Kropi prvič podelili pesniško nagrado kresníce.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 24. september 2020 / 23:26

Medeni dan v Lescah

Vsako leto septembra v Lescah poteka čebelarski dan. In tudi letos te tradicije niso prekinili, so pa Festival medu in Dan medu v kulinariki izpeljali v prilagojeni obliki, v bolj butični izvedbi – ra...

Gospodarstvo / četrtek, 24. september 2020 / 23:21

Srečanje pridelovalcev koruze

Pridelovalci so si ogledali poskusni nasad koruze in prisluhnili predstavitvi letošnjih pogojev pridelovanja koruze in ekonomiki pridelovanja.

Železniki / četrtek, 24. september 2020 / 23:19

Lep obisk kljub omejitvam

Čeprav so bili okrnjeni, so 58. Čipkarski dnevi v Železnikih naleteli na lep odziv. Razstave klekljanih izdelkov so tokrat obogatile tudi punčke iz cunj.

Kranj / četrtek, 24. september 2020 / 23:17

Gluhi proslavili z razstavo

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih za Gorenjsko AURIS Kranj je v prostorih Mestne občine Kranj priredilo slovesnost in razstavo ob 65-letnici svojega delovanja.

Šenčur / četrtek, 24. september 2020 / 18:51

Podelili so občinska priznanja

S polletnim zamikom so v Šenčurju praznovali občinski praznik. Štirje občinski nagrajenci in pet zlatih maturantov.