Delavnico izdelovanja trniča je vodila Sonja Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju. / Foto: Jasna Paladin

Sirček, ki izkazuje ljubezen

V Preskarjevem muzeju na Veliki planini so v soboto pripravili Dan trniča, tega znamenitega velikoplaninskega sirčka, ki so ga obiskovalci lahko izdelali tudi sami.

Velika planina – Kulturno dediščino na Veliki planini ohranjajo tudi z zdaj že tradicionalnim dogodkom, ki je bil tudi letos dobro obiskan, kljub grozečim nevihtnim oblakom, ki pa obiskovalcev planine niso pregnali.

Pred Preskarjevim pastirskim muzejem sredi pastirskega naselja na Veliki planini so lahko prisluhnili mladi Sonji Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju, ki je ena redkih, ki še izdeluje trniče.

»Doma imamo sirarno, a izdelava trničev je od mene zahtevala povsem nova znanja, po katera sem se obrnila na zdaj že pokojno Rezko Mali. Gre za poseben sir, ki je narejen le iz kislega mleka in v celoti izdelan na roke. Tega sem se lotila pred osmimi leti na pobudo tedanjega Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik in vse od tedaj rada vodim tudi delavnice, da svoje znanje predajam naprej,« nam je povedala in priznala, da jo to delo zelo veseli.

Kot so lahko izvedeli tudi obiskovalci (med njimi so bili tudi tujci), je trnič narejen iz skute, smetane in soli, nato pa oblikovan v kepico (ta naj bi spominjala na ženske prsi, tudi zato, ker so jih pastirji izdelovali v parih in v znak ljubezni podarjali svojim izvoljenkam), skrbno okrašen s posebej za to izrezljanimi paličicami, ki jim rečemo pisave, in posušen na zraku ali dimu, kot so to nekdaj počeli pastirji. Izdelava zahteva kar nekaj občutka za oblikovanje in spretnosti. Na delavnici je sodeloval tudi Peter Erjavšek, ki je prikazal izdelavo pisav iz lipovega lesa.

Trnič pa ni le pomemben del kulturne dediščine in turistični spominek, ampak je lahko tudi kulinarična posebnost. Sirček potrebuje od dva do tri tedne sušenja na zraku, da dobi svojo končno obliko in tudi namembnost. Uporabljamo ga namreč kot dodatek jedem tako, da ga nastrgamo in dodamo na rižote, kaše, testenine, juhe, solate in druge jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 21. julij 2014 / 10:39

Narava in ljudje

Mati narava ima svoje zakonitosti, je dobra do ljudi, včasih pa tudi pokaže zobe. Nekatere naravne nesreče so včasih sad nestrokovnega posega in neznanja pri gradnjah raznih cest, vodnih pregrad in...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Previsok račun za priklop na kanalizacijo?

Škofja Loka - V Dorfarjih, Formah in pri Sv. Duhu je zgrajena kanalizacija, česar so domačini sicer veseli, skrbi pa jih, da bodo plačevali trikrat večjo ceno priklopa, kot je pr...

Gospodarstvo / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Novo vodstvo obrtno-podjetniške zbornice

Jesenice - Na mestu predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Jesenice je dosedanjega predsednika Tomaža Toma Mencingerja, ki je zbornico vodil dva mandata, zamenjal...

Preddvor / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Lepše ob jezeru Črnava

Preddvor - Razpadajoče klopi in koši za odpadke ob jezeru Črnava v Preddvoru niso bili v ponos temu turističnemu kraju. V Turističnem društvu Preddvor so se zato odločili, da jih...

Zanimivosti / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Poročila sta ju župan in župnik

Francka in Jernej Nunar z Zgornje Bele sta se prvo julijsko soboto po petdesetih letih ponovno poročila.

Medvode / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

V Medvodah štirje nagrajenci

Na slavnostni seji občinskega sveta občine Medvode, ki je bila v torek zvečer pred rojstno hišo Jakoba Aljaža v Zavrhu, je medvoški župan Stanislav Žagar osmič podelil občinska priznanja.