Delavnico izdelovanja trniča je vodila Sonja Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju. / Foto: Jasna Paladin

Sirček, ki izkazuje ljubezen

V Preskarjevem muzeju na Veliki planini so v soboto pripravili Dan trniča, tega znamenitega velikoplaninskega sirčka, ki so ga obiskovalci lahko izdelali tudi sami.

Velika planina – Kulturno dediščino na Veliki planini ohranjajo tudi z zdaj že tradicionalnim dogodkom, ki je bil tudi letos dobro obiskan, kljub grozečim nevihtnim oblakom, ki pa obiskovalcev planine niso pregnali.

Pred Preskarjevim pastirskim muzejem sredi pastirskega naselja na Veliki planini so lahko prisluhnili mladi Sonji Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju, ki je ena redkih, ki še izdeluje trniče.

»Doma imamo sirarno, a izdelava trničev je od mene zahtevala povsem nova znanja, po katera sem se obrnila na zdaj že pokojno Rezko Mali. Gre za poseben sir, ki je narejen le iz kislega mleka in v celoti izdelan na roke. Tega sem se lotila pred osmimi leti na pobudo tedanjega Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik in vse od tedaj rada vodim tudi delavnice, da svoje znanje predajam naprej,« nam je povedala in priznala, da jo to delo zelo veseli.

Kot so lahko izvedeli tudi obiskovalci (med njimi so bili tudi tujci), je trnič narejen iz skute, smetane in soli, nato pa oblikovan v kepico (ta naj bi spominjala na ženske prsi, tudi zato, ker so jih pastirji izdelovali v parih in v znak ljubezni podarjali svojim izvoljenkam), skrbno okrašen s posebej za to izrezljanimi paličicami, ki jim rečemo pisave, in posušen na zraku ali dimu, kot so to nekdaj počeli pastirji. Izdelava zahteva kar nekaj občutka za oblikovanje in spretnosti. Na delavnici je sodeloval tudi Peter Erjavšek, ki je prikazal izdelavo pisav iz lipovega lesa.

Trnič pa ni le pomemben del kulturne dediščine in turistični spominek, ampak je lahko tudi kulinarična posebnost. Sirček potrebuje od dva do tri tedne sušenja na zraku, da dobi svojo končno obliko in tudi namembnost. Uporabljamo ga namreč kot dodatek jedem tako, da ga nastrgamo in dodamo na rižote, kaše, testenine, juhe, solate in druge jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sreda, 10. november 2021 / 22:55

Dom za gasilce in krajane

Občina Domžale bo za približno milijon evrov zgradila gasilski dom in dom krajanov Študa. Minuli petek so položili temeljni kamen, gradnja naj bi bila končana v letu dni.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. avgust 2016 / 13:56

Akustični koncerti v Medenem vrtu

Šenčur – Za prijetne glasbene poletne večere skrbijo tudi v Medenem vrtu, in sicer z akustičnimi koncerti, ki bodo potekali ob sredah. Premierni nastop, sicer tokrat zaradi hladnega deževnega vreme...

Šenčur / sreda, 24. avgust 2016 / 13:49

Okolje jih je lepo sprejelo

Najmlajša enota Varstveno-delovnega centra Kranj v Šenčurju deluje šesto leto. Letos so se razveselili soglasja ministrstva za delo za širitev, kar pomeni, da bodo lahko sprejeli nove prosilce. In rav...

Tržič / sreda, 24. avgust 2016 / 13:48

Le povezani bomo zmogli

Na starem prelazu Ljubelj sta se srečali dve dobri sosedi, Tržič in Borovlje, Slovenija in Avstrija, na tradicionalni prireditvi EU ples brez meja. Tudi s to skupno prireditvijo lahko pozitivno prispe...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 24. avgust 2016 / 13:44

Poskrbeli za sedemnajst mačk

Herman Banovšek s Štefanje Gore je s pomočjo Društva za zaščito živali Kranj uspešno rešil problem prevelikega števila mačk na svoji kmetiji.

Železniki / sreda, 24. avgust 2016 / 13:42

Lan spet postaja cenjen

Letošnji Dan teric je kljub slabemu vremenu v Davčo privabil veliko obiskovalcev. Premierno so si lahko ogledali dokumentarni film Davča in lan, posebnost letošnje prireditve pa so bila tudi starodobn...