Delavnico izdelovanja trniča je vodila Sonja Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju. / Foto: Jasna Paladin

Sirček, ki izkazuje ljubezen

V Preskarjevem muzeju na Veliki planini so v soboto pripravili Dan trniča, tega znamenitega velikoplaninskega sirčka, ki so ga obiskovalci lahko izdelali tudi sami.

Velika planina – Kulturno dediščino na Veliki planini ohranjajo tudi z zdaj že tradicionalnim dogodkom, ki je bil tudi letos dobro obiskan, kljub grozečim nevihtnim oblakom, ki pa obiskovalcev planine niso pregnali.

Pred Preskarjevim pastirskim muzejem sredi pastirskega naselja na Veliki planini so lahko prisluhnili mladi Sonji Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju, ki je ena redkih, ki še izdeluje trniče.

»Doma imamo sirarno, a izdelava trničev je od mene zahtevala povsem nova znanja, po katera sem se obrnila na zdaj že pokojno Rezko Mali. Gre za poseben sir, ki je narejen le iz kislega mleka in v celoti izdelan na roke. Tega sem se lotila pred osmimi leti na pobudo tedanjega Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik in vse od tedaj rada vodim tudi delavnice, da svoje znanje predajam naprej,« nam je povedala in priznala, da jo to delo zelo veseli.

Kot so lahko izvedeli tudi obiskovalci (med njimi so bili tudi tujci), je trnič narejen iz skute, smetane in soli, nato pa oblikovan v kepico (ta naj bi spominjala na ženske prsi, tudi zato, ker so jih pastirji izdelovali v parih in v znak ljubezni podarjali svojim izvoljenkam), skrbno okrašen s posebej za to izrezljanimi paličicami, ki jim rečemo pisave, in posušen na zraku ali dimu, kot so to nekdaj počeli pastirji. Izdelava zahteva kar nekaj občutka za oblikovanje in spretnosti. Na delavnici je sodeloval tudi Peter Erjavšek, ki je prikazal izdelavo pisav iz lipovega lesa.

Trnič pa ni le pomemben del kulturne dediščine in turistični spominek, ampak je lahko tudi kulinarična posebnost. Sirček potrebuje od dva do tri tedne sušenja na zraku, da dobi svojo končno obliko in tudi namembnost. Uporabljamo ga namreč kot dodatek jedem tako, da ga nastrgamo in dodamo na rižote, kaše, testenine, juhe, solate in druge jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 6. avgust 2019 / 10:06

Občina Kranjska Gora praznuje

Kranjska Gora – V petek se je s položitvijo venca na grob Jakoba Aljaža na pokopališču na Dovjem in odprtjem tradicionalne, letos že štiridesete likovne kolonije Vrata v Slovenskem planinskem muzej...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 14. november 2006 / 06:00

Sandijevi utrinki

V avli Zdravstvene postaje na Selu pri Žirovnici so v petek odprli razstavo Utrinki jeseniškega fotografa Sandija Novaka.

Domžale / torek, 14. november 2006 / 06:00

Zanesljiva zmaga Tonija Dragarja

Domžale - Domžalski volivci so v drugem krogu lokalnih volitev za svojega novega župana izbrali Tonija Dragarja. Dragar, ki je bil doslej poklicni podžupan doseda...

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Razigrano tekmovanje

Najbolj urejeni so na Ptuju, najlepši havajki pa sta letos Sabina Mali in Nina Stropnik. Ko je komisija slovenske superfinalistke izbora za Miss Hawaiien Tropic povprašala, kaj menijo o izboru, se je...

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Zima trka na vrata

15. november je datum, ko morajo motorna vozila imeti zimsko opremo, kazni do 100 tisočakov.

Prosti čas / torek, 14. november 2006 / 06:00

Dvojna varčnost

Test: Dacia Logan 1.5 dCi Laureate