Delavnico izdelovanja trniča je vodila Sonja Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju. / Foto: Jasna Paladin

Sirček, ki izkazuje ljubezen

V Preskarjevem muzeju na Veliki planini so v soboto pripravili Dan trniča, tega znamenitega velikoplaninskega sirčka, ki so ga obiskovalci lahko izdelali tudi sami.

Velika planina – Kulturno dediščino na Veliki planini ohranjajo tudi z zdaj že tradicionalnim dogodkom, ki je bil tudi letos dobro obiskan, kljub grozečim nevihtnim oblakom, ki pa obiskovalcev planine niso pregnali.

Pred Preskarjevim pastirskim muzejem sredi pastirskega naselja na Veliki planini so lahko prisluhnili mladi Sonji Kropivšek s kmetije Pr' Gabršk iz Češnjic v Tuhinju, ki je ena redkih, ki še izdeluje trniče.

»Doma imamo sirarno, a izdelava trničev je od mene zahtevala povsem nova znanja, po katera sem se obrnila na zdaj že pokojno Rezko Mali. Gre za poseben sir, ki je narejen le iz kislega mleka in v celoti izdelan na roke. Tega sem se lotila pred osmimi leti na pobudo tedanjega Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik in vse od tedaj rada vodim tudi delavnice, da svoje znanje predajam naprej,« nam je povedala in priznala, da jo to delo zelo veseli.

Kot so lahko izvedeli tudi obiskovalci (med njimi so bili tudi tujci), je trnič narejen iz skute, smetane in soli, nato pa oblikovan v kepico (ta naj bi spominjala na ženske prsi, tudi zato, ker so jih pastirji izdelovali v parih in v znak ljubezni podarjali svojim izvoljenkam), skrbno okrašen s posebej za to izrezljanimi paličicami, ki jim rečemo pisave, in posušen na zraku ali dimu, kot so to nekdaj počeli pastirji. Izdelava zahteva kar nekaj občutka za oblikovanje in spretnosti. Na delavnici je sodeloval tudi Peter Erjavšek, ki je prikazal izdelavo pisav iz lipovega lesa.

Trnič pa ni le pomemben del kulturne dediščine in turistični spominek, ampak je lahko tudi kulinarična posebnost. Sirček potrebuje od dva do tri tedne sušenja na zraku, da dobi svojo končno obliko in tudi namembnost. Uporabljamo ga namreč kot dodatek jedem tako, da ga nastrgamo in dodamo na rižote, kaše, testenine, juhe, solate in druge jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 25. december 2007 / 07:00

Po domače z blejsko folkloro

Folklorna skupina Bled zelo dejavno proslavlja 60-letnico delovanja. Spomladi so bili na mednarodni folklorni prireditvi v Braziliji, poleti in jeseni pa so veliko nastopali na Bledu. Leto bodo s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Sneg cestarje (spet) presenetil

Kranj - Snežne padavine so se že umirile, medtem ko cestarji s čiščenjem cest nadaljujejo. Čeprav je danes padlo med pet in deset centimetrov snega (v višjih legah tudi več), pa so bili vo...

Naklo / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Černilca zamenjal Belehar

Ravnatelj Osnovne šole Naklo Boris Černilec je odšel na Ministrstvo za šolstvo in šport. Šolo vodi Blaž Belehar.

Žirovnica / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Pogačar pisal prometnemu ministru

Žirovnica – Žirovniški župan Leopold Pogačar se želi čim prej srečati s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem in direktorjem direkcije za ceste Gregorjem Fickom...

Gorenjska / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Spremembe pri vdovski pokojnini

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sprejel več sklepov, ki so pomembni za uveljavljanje varstvenega dodatka in dela vdovske pokojnine.

Kranj / sreda, 14. januar 2009 / 07:00

Sum korupcije na Mrakovi

Sporna gradnja na Mrakovi 1 v Kranju je sicer ustavljena, začela pa se je obnova postopka za izdajo gradbenega dovoljenja.