Najemnik Grajskega gostišča Damjan Gaberšek (na sredini) v družbi župana Mateja Slaparja (levo) in v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luke Svetca / Foto: Jasna Paladin

Grajsko gostišče po kamniško

Gostišče na Starem gradu, ki je v lasti občine, ima novega najemnika, ta pa vrsto idej in predlogov, kako to priljubljeno izletniško točko nad Kamnikom še bolj oživiti. »Dajmo Kamniku kamniško,« poudarja najemnik Damjan Gaberšek.

»Moja vizija je, da dajmo Kamniku kamniško, zato bom ponujal različne kulinarične izdelke iz Kamnika in okolice.«

Kamnik – Stari grad nad Kamnikom je priljubljena izletniška točka, le nekaj minut stran od središča mesta, od koder se razlega izjemen razgled na kamniške hribe vse do Polhograjskega hribovja in Julijskih Alp. Vzpon po planinski poti ni daljši od pol ure, do vrha pa vodi tudi asfaltirana cesta.

Na grad, ki se prvič omenja leta 1207 in tako sodi med najstarejše gradove na vzhodnem Gorenjskem, že več stoletij spominjajo le ruševine, je pa na vrhu gostišče v občinski lasti, v katerem se je v preteklih desetletjih zamenjalo že več najemnikov. Zadnji je vztrajal pet let, konec junija pa je Zavod za turizem in šport Kamnik sklenil novo najemno pogodbo, tokrat z Domžalčanom Damjanom Gaberškom. Ta v Kamniku že ima gostinski lokal Dajzi.

Hrano bodo stregli vsak dan

»Kot sem se odločil rešiti spodnji lokal v mestu, sem se odločil rešiti tudi tega na Starem gradu. Iskal sem lokal nekje višje, tudi na Veliko planino sem želel, a se je pokazala priložnost za Stari grad in odločil sem se poskusiti. Zdi se mi, da moji predhodniki niso šli v pravo smer, želim si, da bi sam šel. Še enajst let imam do upokojitve in v tem času si iz Starega gradu želim narediti tisto, kar si Kamnik zasluži. Moja vizija je, da dajmo Kamniku kamniško, zato bom ponujal različne kulinarične izdelke iz Kamnika in okolice,« nam je povedal izkušeni gostinec, ki je z Zavodom za turizem in šport Kamnik sklenil najemno pogodbo za nedoločen čas, ob tem pa tudi odkupil večino kuhinjske opreme.

Pogoji na Starem gradu so poslovanje dobri, saj sta dve etaži stavbe celovito prenovljeni, prav tako občina v vseh letnih časih skrbi za cesto in parkirišče, a obiskovalce bo treba prepričati in privabiti.

Kot nam je povedal Damjan Gaberšek, bo hrano stregel vsak dan, tudi jedi, ki jih poznamo kot Okuse Kamnika, znan pa je tudi po svoji kavi, ki jo v Italiji pražijo po njegovi recepturi. Gostišče bo odprto vse dni v letu, v njem pa so dobrodošli tako obiskovalci, ki se gor pripeljejo z avti, in kolesarji kot tudi pohodniki, ki pridejo po pešpoti. Tiste, ki se bodo v letu dni na Stari grad peš povzpeli največkrat, bo tudi nagradil.

Stavi na tesno sodelovanje z občino in Zavodom za turizem in šport Kamnik, tudi pri organizaciji dogodkov, želi pa si, da bo čim prej odprta tudi razgledna ploščad, ki bo na Stari grad privabila še več obiskovalcev. Latnik razgledne ploščadi še vedno čaka na sprejetje občinskega prostorskega načrta, zato je objekt še vedno zaprt. Med svojimi gosti si želi tako domačinov kot turistov, zato si v prihodnje v zgornjem nadstropju želi urediti tudi prenočišča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 10. november 2018 / 13:14

Strinjajo se z enotno vozovnico

Ta teden so se aktualni župani še zadnjič sestali na seji Sveta gorenjske regije ter sprejeli nekaj pomembnih predlogov, med njimi tudi za enotno vozovnico.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...