Jedi z baziliko
Bazilika je ena izmed osnovnih začimb, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu. Najbolj aromatična je sveža in sedaj, poleti, je njen čas, ko s svojimi mesnatimi listi krasi naše vrtove ali okrasne lonce za začimbe.
Za pripravo bučkine juhe z baziliko potrebujemo: 1 večjo bučko, 1 večji krompir, 1 čebulo, 3 žlice sveže nasekljane bazilike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.
Čebulo olupimo in nasekljamo, krompir olupimo in narežemo na kocke, bučko prav tako narežemo na kocke. V posodi na žlici olja prepražimo čebulo in nato dodamo še bučko in krompir. Posolimo in popramo, potresemo z nasekljano svežo baziliko in zalijemo z vodo, do te mere, da je zelenjava v celoti pokrita. Posodo pokrijemo in kuhamo 20 minut. Del vode odlijemo in prihranimo za kasneje. Vsebino v posodi zmešamo s paličnim mešalnikom in do želene gostote prilijemo vodo, ki smo jo prej odlili. Po potrebi še posolimo in popramo.
Za pripravo njokov z lososom in bazilikinim pestom potrebujemo: 0,5 kg njokov, 1 srednje velik lososov file, 3 žlice bazilikinega pesta, 1 paradižnik, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.
Lososov file operemo, osušimo ter solimo in popramo. Pečemo ga na žlici olivnega olja, na vsaki strani 5 minut. Pečenega z vilicami razdrobimo. Njoke skuhamo v osoljenem kropu in odcedimo. V posodi skupaj zmešamo odcejene njoke, bazilikin pesto, na kocke narezan paradižnik in razdrobljenega lososa.
Nasvet: Recept za bazilikin pesto je že bil objavljen v Gorenjskem glasu. Če ste ga založili, ga lahko poiščete na spletni strani Gorenjskega glasa.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

