Tadej Kovačič, predsednik Jamarskega društva Simon Zima Gorje, v Snežni jami / Foto: Tina Dokl

Jamo razsvetlijo enkrat letno

V jami je stalno osem stopinj Celzija.

Spodnje Gorje – Jamarsko društvo Simon Zima Gorje tradicionalno organizira pohod na planino Obranco z ogledom Snežne jame, ki je ob tej priložnosti edinkrat v letu razsvetljena. Letos so ga pripravili prvo julijsko soboto, pohodniki pa so krenili z balinišča v Rečici.

«Nekoč se je ob obilju snega ta nakopičil ob lijakastem vstopnem delu oziroma v prvem breznu Snežne jame in obstal tudi do sredine poletja. Kmetje in gozdarji so ga uporabljali kot pitno vodo, saj na Mežakli ni veliko vodnih izvirov,« je pojasnil Tadej Kovačič, predsednik Jamarskega društva Simon Zima Gorje, in dodal, da je v nekaterih zapisih jama poimenovana tudi Ledena jam. Pojasnil je še, da je med drugo svetovno vojno služila partizanom za skladišče hrane.

V jami, ki leži na nadmorski višini 1109 metrov, dolga je dobrih sedemdeset metrov in globoka dvajset metrov, je stalno osem stopinj Celzija. Vhoda vanjo sta dva, zahodni poševni in vzhodni navpični, ločuje pa ju naravni most. Sestavljajo jo udorna jama, nizki prehodi in dvorana, v njej naletimo tudi na številne značilne apnenčaste tvorbe, v njenem zatrepu pa tudi na vodo. Mežaklo sicer sestavljajo večinoma apnenci in dolomiti, ponekod se najdejo tudi laporovci in peščenjaki. Takšna kamninska sestava je botrovala nastanku značilnega kraškega reliefa s številnimi manjšimi in večjimi vrtačami, jam pa po Kovačičevih besedah na tem območju ni veliko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Pozdrav iz silvestrske kuhinje

Ker se moje kuharsko ustvarjanje začne in konča največkrat pri pečenem piščančjem fileju ter hrenovkah, sem se tokrat odpravila po silvestrski nasvet h kuharskemu mojstru, vodji gostinstva Hotela Trig...

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Smlednik se bo predstavil Evropi

Lani se je Smlednik uvrstil v ožji izbor "naj" krajev v Sloveniji, letos pa ga bodo ocenjevali še evropski ocenjevalci.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prvenstvo v "trkljanju" pirhov

Turistično društvo Pirniče je letos prvič organiziralo velikonočno "trklanje" pirhov.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

"Ferbec mora nekaj koštat"

Peter Škof iz Žlebov se je letos prvič lotil "kuhanja kope". Po osmih dneh so bili znani rezultati.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Ob jubileju prenovili zadružno stavbo

Kmetijska zadruga Medvode je ob koncu marca praznovala 60-letnico obstoja.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prijateljice pritekle do naslova

Anamarija Lampič iz Valburge, ter Anja in Nina Žavbi Kunaver iz Zbilj, so letošnjo zimo postale državne prvakinje v teku na smučeh. Zmagale so v štafeti med mlajšimi deklicami.