S prvega mreženjskega dogodka podpornega okolja za socialno podjetništvo v kranjski Kovačnici / Foto: Tina Dokl

O podpori socialnim podjetjem

V okviru projekta sPOINT – Socialno podjetniška informacijska točka je v Kranju potekal prvi mreženjski dogodek podpornega okolja za socialno podjetništvo.

Kranj – V prostorih Kovačnice v Kranju so se pred kratkim pogovarjali o podpornem okolju za socialno podjetništvo. To v Sloveniji še ni tako dobro razvito kot v drugje v Evropski uniji, kjer naj bi po nekaterih ocenah socialna podjetja zaposlovala že deset odstotkov delavcev. Prav zato v zahodni kohezijski regiji poteka nov projekt sPOINT – Socialno podjetniška informacijska točka, ki ga Regionalna razvojna agencija Gorenjske –BSC Kranj skupaj s partnerji izvaja od 1. aprila. V okviru projekta, ki bo potekal do 30. septembra 2023, bodo organizirali izobraževanja, usposabljanja, izmenjave dobrih praks ter tudi dogodke, namenjene mreženju podpornega okolja za socialno podjetništvo, je pojasnila Franja Gabrovšek Schmidt iz BSC Kranj.

V Sloveniji je bilo sicer konec lanskega leta registriranih 269 socialnih podjetij. Večinoma gre za mikro podjetja, katerih četrtina niti nima redno zaposlene osebe, največja tri pa zaposlujejo več kot sto ljudi, je povedala Pamela Perdec z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na Gorenjskem deluje 13 socialnih podjetij.

Na mreženjskem dogodku so pozdravili tudi prakso Mestne občine Kranj, ki je od leta 2016 v okviru javnih razpisov za podporo socialnim podjetjem namenila že okoli 150 tisoč evrov. »Od leta 2020 naprej je vsako leto za podporo socialnim podjetjem namenjenih štirideset tisoč evrov. V razpis so vključene vse nepridobitne pravne osebe, registrirane kot socialna podjetja, ki delujejo oziroma imajo sedež v Kranju. Možno je prijaviti ukrep, naložbo ali zaposlitev,« je razložil kranjski podžupan Janez Černe. »Prihodnje leto bo objavljen nov razpis, velikih sprememb glede na pogoje in upravičenost do podpore pa ne bo,« je napovedal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 12. julij 2019 / 10:55

Ves dan so tekli po Kranju

Odlični organizacija in udeležba ter tudi rekord naše najboljše ultramaratonske tekačice Nataše Robnik so zaznamovali letošnji 12-urni slovenski tek, ki je v nedeljo potekal v središču Kranja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 11. maj 2015 / 22:23

Veseli spomini na domovino

Kratke zgodbe Slovencev, ki živijo na Bavarskem v Nemčiji

Razvedrilo / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:58

Dunaju naproti

Maraaya, uspešen dvojec, življenjska sopotnika in glasbena ustvarjalca Aleš Vovk - Raay in Marjetka, bosta na izboru za Pesem Evrovizije 2015 na Dunaju nastopila 23. maja v velikem finalu, če jima usp...

Nasveti / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:48

Čigav problem je nasilje v šolah?

Nasilje v šolah bi moralo skrbeti prav vsakega človeka. Ne samo starše otrok, ki jim otroci kažejo modrice, praske in buške. Tudi ne samo starše otrok, ki zjutraj tožijo za bolečinami v trebuhu, za...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:42

Doslej le en škodni primer

Gorenjski medvedje so letos vsaj za zdaj manj »aktivni« kot lani, a se razmere lahko hitro spremenijo.

Kronika / ponedeljek, 11. maj 2015 / 21:40

Maj namenjen varnosti kolesarjev

Delež kolesarjev med vsemi žrtvami prometnih nesreč se zadnja leta nekoliko povečuje, zato jim je potrebno zagotoviti posebno pozornost, ugotavljajo v javni agenciji za varnost prometa.