Na vaji v kanjonu Kokre sta sodelovala tudi helikopterja policije in vojske. / Foto: Gorazd Kavčič

Gorski reševalci v Kranju

V starem mestnem jedru Kranja je v soboto potekal tradicionalni Dan gorskih reševalcev, ki ga je v imenu Gorske reševalne zveze Slovenije organizirala Gorska reševalna služba Kranj.

Kranj – V gorenjski prestolnici so se v soboto na Dnevu gorskih reševalcev zbrali člani večine od 17 društev oziroma postaj GRS, ki so se kot vedno pomerili tudi v znanju iz prve pomoči. Tudi letos je zmagala ekipa GRS Škofja Loka, pred domačim GRS Kranj in ekipo GRS Tržič. Novim gorskim reševalcem in inštruktorjem so podelili priznanja. Prireditev je bila namenjena tudi obiskovalcem Kranja, ki so si med drugim z zanimanjem ogledali prikaz reševanja iz kanjona Kokre, pri katerem sta sodelovala helikopterja Slovenske vojske in policije.

Izvedbo sobotne prireditve gorskih reševalcev je sicer dež nekoliko motil, ne pa tudi onemogočil. Organizatorji so na Glavnem trgu postavili plezalni stolp, na katerem so se lahko preizkusili obiskovalci mesta. Zanje pa je bila zagotovo najbolj zanimiva izvedba prikazne vaje klasičnega in helikopterskega reševanja iz kanjona Kokre, ki so si jo z zanimanjem ogledali z mostu čez Kokro pri Čebelici. Po scenariju vaje je Regijski center za obveščanje Kranj dobil klic, da se je ena oseba poškodovala na strmem pobočju pod robom kanjona Kokre, dve pa sta pogrešani. Zaradi nedostopnega območja so aktivirali kranjske gorske reševalce ter helikopterja Slovenske vojske in Letalske policijske enote. Pri reševanju so uporabili tudi žičnico za spust ponesrečenca z nosili v kanjon ter reševalce vodnike z reševalnimi psi.

Kljub dežju precej gledalcev

»Dnevi gorskih reševalcev v zadnjih letih potekajo v urbanih območjih, kar nam omogoča, da svojo dejavnost predstavimo tudi širši javnosti. V Kranju je v soboto tržni dan, ki privabi veliko obiskovalcev, kar nam je šlo pri organizaciji prireditve še dodatno na roke. Kot smo videli, si je današnje aktivnosti kljub dežju ogledalo precej gledalcev,« je povedal Andrej Kecman, načelnik GRS Kranj.

Društvo GRS Kranj ima sicer 55 članov, med njimi so tudi štirje pripravniki, dva zdravnika, štirje zdravstveni delavci, dvanajst inštruktorjev za gorsko reševanje, trije vodniki reševalnih psov in inštruktorja letalca reševalca. Polno aktivnih je nekaj več kot štirideset članov. "Sicer pa so aktivni tudi ostali člani, tudi tisti, ki so starejši od osemdeset let, ki pri naših aktivnostih pomagajo na drugačen način," je povedal Kecman.

GRS Kranj je srednje velika reševalna postaja. Lani so opravili 22 intervencij, od tega 21 reševalnih in eno iskalno akcijo. V 19 intervencijah je sodeloval tudi zdravnik, v 13 primerih pa so potrebovali pomoč helikopterja. "Veliko intervencij je na Grintovcu, večji del pozimi. Precej jih je tudi na Joštu, ki je priljubljena izletniška točka, in na Krvavcu, kjer je tudi kar nekaj reševanj padalcev. Sodelujemo tudi pri iskalnih akcijah, ki jih vodi policija," je razložil Kecman.

Ni težav s pridobivanjem novih članov

Z dopolnjevanjem svojih vrst trenutno v GRS Kranj nimajo velikih težav. "Kranj ima srečo, da tu deluje močan alpinistični odsek z zelo dobro alpinistično šolo, tako da obstaja dovolj interesa tudi za gorsko reševanje. V zadnjem času smo tako dobili okoli deset mladih članov, tako da za zdaj ni bojazni za priliv novih članov," je dejal Kecman, ki je zadovoljen tudi s trenutno opremljenostjo kranjskih gorskih reševalcev. "Za opremljanje gorskih reševalcev ima uprava za zaščito in reševanje kar precej posluha. Seveda si želimo še več: da se uredi normativno število, za kar si prizadeva novo vodstvo GRZS. Zaradi novih tehnik se bo zagotovo pojavila tudi potreba po drugačni, sodobnejši opremi, čemur moramo slediti in tudi sledimo."

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 16. april 2020 / 13:37

Dobre, a tudi pomanjkljive

Kranj – V Zvezi potrošnikov Slovenije so na testu preverili enajst vzorcev predpakirane skute različnih trgovskih in blagovnih znamk. Preverili so kemijske parametre, izvedli nekatere mikrobiološke...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Dobili tudi športni park

Učence v Kovorju je pričakala obnovljena šola. Mladi so še bolj veseli športnega parka, ki so ga odprli minulo sredo.

Prosti čas / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Z Jožetom smo ga žurali pri Majerčku

Prvega septembra so otroci šli v šolo, naš sodelavec, novinar in urednik, nazadnje namestnik odgovorne urednice Jože Košnjek pa se je upokojil.

Prosti čas / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Izolski šov čolnov

Ta teden bo v Izoli sedmi Salon plovil Izola Boat Show. Od 16. do 21. septembra si boste v izolski marini in na drugih prizoriščih lahko ogledali številne zanimivosti in novosti iz sveta navtike.

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Slikar Kepic v domu

Ročevnica - Dom Petra Uzarja v Ročevnici pri Tržiču že nekaj časa gosti likovno razstavo, s katero se predstavlja domačin Jaka Kepic. Leta 1948 rojeni Tržičan se je poklic...

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Vrtnice Andrejke Čufer

Tržič - V tržiški galeriji Vogal je od 5. avgusta na ogled zanimiva likovna razstava akademske kiparke Andrejke Čufer iz Vrbe. Umetnica, ki je diplomirala na Akademiji za...