Blaž Grgič z modelom rakete, ki tehta manj kot zavojček žvečilk.

Polje so preletavale rakete

Polja na Drnovem so minuli konec tedna zavzeli raketni modelarji iz štirinajstih držav, ki so se pomerili na finalnem tekmovanju svetovnega pokala.

Mengeš – Mengeško polje na tromeji občin Kamnik, Komenda in Mengeš je te dni znova gostilo najboljše modelarje sveta, saj gre za enega najboljših terenov za tovrstna tekmovanja pri nas. Čeprav je v bližini letališče in organizatorji za to potrebujejo še več dovoljenj, gre za čistino in odprt prostor, kakršnega si letalski in raketni modelarji lahko le želijo.

Letošnje finalno tekmovanje svetovnega pokala raket­nih modelarjev, ki je s 36. ponovitvijo najstarejše tovrstno na svetu, so organizirali člani ljubljanskega Astronavtsko raketarskega kluba Vladimir M. Komarov, na njem pa se je v sedmih tekmovalnih kategorijah raketnega modelarstva (v osnovi so tekmovali v trajanju leta, v doseganju višine in v radijsko vodenih modelih s pristajanjem v točko) pomerilo okoli sto tekmovalcev iz štirinajstih evropskih držav. Med njimi je bilo tudi nekaj Gorenjcev, kot denimo Blaž Grgič iz Kranja, ki kot član slovenske reprezentance v kategorijah radijsko vodenih in prosto letečih raketoplanov tekmuje že vse od leta 1996. »Modele modelarji večinoma izdelamo sami, in sicer iz zelo naprednih materialov, kakršne denimo uporabljajo v Nasi ali v Formuli ena. Poleg materialov je ključna tudi oblika in seveda teža, saj bo lažja raketa v zraku dlje časa. Povprečen model rakete tako tehta manj kot zavojček žvečilk ali okoli osem gramov. Za dober model smo pripravljeni narediti res veliko, a žal nekako velja, da dobri modeli odletijo in to je naš največji problem. Včasih nam ga kdo prinese nazaj, večinoma pa ga skušamo najti sami. In ob tem je treba pogosto preteči nemalo kilometrov. S tega polja jih danes nese do Homca in še dlje, zgodilo pa se je tudi, da smo kakšen model našli na Krvavcu. Zato je to šport, kjer nikoli ne vemo, kaj nas čaka,« nam je povedal Blaž Grgič in dodal, da dobrega tekmovalca naredi dobra fizična pripravljenost, poznavanje materialov in vremenskih razmer, tehnika, praksa, iznajdljivost, pomaga pa tudi sreča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 21. maj 2021 / 08:39

Brez omejitve števila udeležencev na prireditvah

Javne prireditve bodo od jutri dalje povezane s površino in ne več s številom ljudi. S ponedeljkom se sprošča sejemska dejavnost. Vlada je na sinočnji dopisni seji sprejela še nekatere druge spremembe...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Brezposelne spodbuja k podjetništvu

V Škofji Loki so odprli prvo pisarno Fundacije Sončni dan, ki bo mlade brezposelne spodbujala k samozaposlitvi ter zagotavljala mentorsko in finančno pomoč malim podjetnikom na začetku njihove poti.

Šport / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Smučarska blagajna je prazna

Naši alpski smučarji so večino denarja za novo sezono že porabili, saj naj bi izpad sponzorjev pomenil, da ga bo še manj, kot so ga načrtovali.

Mengeš / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Polje so preletavale rakete

Polja na Drnovem so minuli konec tedna zavzeli raketni modelarji iz štirinajstih držav, ki so se pomerili na finalnem tekmovanju svetovnega pokala.

Rekreacija / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:08

Tekli po mamutovih poteh

Največ medalj in diplom so osvojili tekači Osnovne šole Bistrica pri Tržiču, drugi so bili tekači OŠ Gorje in tretji OŠ Stražišče.

Razvedrilo / četrtek, 16. oktober 2014 / 23:07

Rezervirano za Mišo Molk

V kranjski kavarni Khislstein 12.56 je druga sreda v mesecu namenjena pogovornim večerom Rezervirano za …, ki jih organizira Zavod za turizem Kranj v sodelovanju z zunanjo sodelavko Darjo Delavec. Tok...