Članice aktiva žena Prgarije Milena Burja, Bojana Pipan in Branka Ambrožič so prikazale izdelavo tepkinih krapcev in ohrovtovih zvitkov. / Foto: Primož Pičulin

Kulinarična izmenjava na Homu

V soboto so na Homu v sklopu projekta KUHAM DOMAče članice Kulturno-umetniškega društva (KUD) Zasip – aktiv žena Prgarije iz občine Bled in Društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje delile svoje kulinarično znanje o tradicionalnih jedeh.

Zasip – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (Ragor) skuša s projektom KUHAM DOMAče na območju Zgornje Gorenjske ohranjati in širiti znanja priprave tradicionalnih domačih jedi, sestavin in postopov. Kot je pojasnil Ambrož Černe iz Ragorja, so se letos usmerili še v uporabo tradicionalnih sestavin v moderni kulinariki, zato so se še bolj povezali z gostinci, ki stare jedi preoblikujejo v sodobne. V projektu sodelujejo občine Kranjska Gora, Jesenice, Radovljica, letos sta se pridružili še občini Bled in Gorje. Na kulinarični delavnici, ki so jo poimenovali Kulinarična izmenjava na Homu, so se tako povezale članice KUD Zasip – aktiv žena Prgarije iz občine Bled in Društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje. Prikazale so izdelavo jedi, značilne za njihove kraje. Članice aktiva žena Prgarije so pripravile tepkine krapce in ohrovtove zvitke, članice društva podeželskih žena pa jurjevo kapo in praženec.

Jurjeva kapa je po besedah Maje Ambrožič, predsednice društva podeželskih žena, tradicionalna gorjanska jed. »Ime je dobila po njihovem zavetniku sv. Juriju. Nekoč so jo običajno jedli ob nedeljah po sveti maši. Njena priprava je dokaj enostavna: skuhamo ajdove žgance, jih zabelimo z ocvirki, na vrh pa dodamo umešana ali pečena jajca,« je pojasnila in še dodala: »Praženec smo pripravile v sladki različici, a ga lahko tudi v slani, kjer zmesi ne dodamo sladkorja, ob pražencu pa postrežemo kranjsko klobaso ali katerokoli drugo mesno jed.«

Za območje Zasipa oziroma Prgarije, od koder prihajajo Prgarke, so značilne hruške tepke, ki dobijo ime prga, ko se posušijo. »Ime tepka izhaja iz časa avstro-ogrske monarhije, ko je cesarica Marija Terezija ukazala ljudem, zlasti kmečkemu prebivalstvu, naj zaradi preprečevanja lakote množično nasadijo hruške, ki so zelo hranljive in dolgo obstojne. Kdor tega ni hotel, naj bi bil tepen po podplatih, zato se je hrušk prijelo ime tepka,« nam je zaupala Bojana Pipan, vodja skupine Prgarke, in dodala, da tepk pri njih danes praktično ni več, a jih ponovno sadijo. »Krapci so novejša jed, vsebujejo nadev iz tepk, orehov, skute, jajc, lešnikov, ruma in medu. Ohrovtove zvitke pa nadevamo z maso iz jurčkov, suhih paradižnikov, orehov, limone in prgine moke,« je še povedala Pipanova, ki je tudi zapisala recepte za nekatere tipične jedi iz prg.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sobota, 26. december 2015 / 10:05

Upoštevali večino pobud

Gorenja vas - Poljane – Občinskim svetnikom so na zadnji seji predstavili tudi predlog sprememb in dopolnitev odloka o občinskem prostorskem načrtu. Občinski prostorski načrt (OPN) občine Gorenja v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 31. julij 2013 / 15:06

Tovornjak na avtocesti prebil odbojno ograjo

Vodice - Danes okoli 9. ure se je na na gorenjski avtocesti pri Vodicah zgodila prometna nesreča, zaradi katere je bil promet na avtocesti proti Ljubljani zaprt do 12. ure. Po do sedaj zbr...

Razvedrilo / sreda, 31. julij 2013 / 12:17

Doktor, ki obožuje blues

Odprla se je glasbena ordinacija: britanski igralec Hugh Laurie – znani dr. House – je s koncertom napolnil ljubljanske Križanke in dokazal, da ima v sebi več talentov, kot si mislimo.

Radovljica / sreda, 31. julij 2013 / 12:16

V kampu Šobec rekordno število gostov

Lesce - Šobčev bajer v Lescah v teh vročih dneh ponuja odlično osvežitev, saj temperatura vode ne presega dvajsetih stopinj Celzija. Kot je povedal direktor Kampa Šobec Sašo Gašperin, se j...

Gorenjska / sreda, 31. julij 2013 / 11:47

Za študente tudi poleti vse manj dela

Na Gorenjskem je poleti največ ponudb za delo, med katerimi lahko izbirajo dijaki in študenti, na področju strežbe v barih, kampih in drugih gostinskih obratih.

Rekreacija / sreda, 31. julij 2013 / 11:19

Sončarica na recept

Dobiti sončarico v teh dneh res ni težko. Zadostuje že, da greš na primer malo čez poldne teč za kako uro ali dve.