Odločanje so preložili

Potem ko je večina razpravljajočih mestnih svetnikov napovedala, da ne bodo podprli podražitve oskrbe s pitno vodo, se je kranjski župan Matjaž Rakovec odločil za umik predloga do naslednje seje.

Kranj – Kranjski mestni svetniki v sredo niso odločali o najbolj vroči temi junijske redne seje – o predlagani podražitvi oskrbe s pitno vodo, saj je župan Matjaž Rakovec po polemični razpravi predlog umaknil in napovedal, da ga bodo znova obravnavali na naslednji seji, ki bo predvidoma 23. junija.

V Komunali Kranj z elaboratom o oblikovanju cene izvajanja storitve oskrbe s pitno vodo za vseh sedem občin, v katerih izvajajo oskrbo s pitno vodo, predlagajo 32-odstotni dvig omrežnine in skoraj petodstotni dvig vodarine, iz katerih je sestavljena cena storitve oskrbe s pitno vodo. Taka podražitev bi povprečnemu gospodinjstvu mesečni izdatek za pitno vodo z zdajšnjih 13,58 evra dvignila na 15,84 evra, torej za 16,6 odstotka. Ker pa je treba poračunati še izgubo v višini 781.910 evrov, ki jo je v preteklem obračunskem obdobju pri oskrbi s pitno vodo pridelala Komunala Kranj, bi bili računi za vodo naslednjih dvanajst mesecev še višji in bi za povprečno gospodinjstvo znašali 17,45 evra na mesec, kar pomeni skoraj 30-odstotno podražitev. Po besedah direktorja Komunale Kranj Matjaža Berčona je podražitev potrebna predvsem zaradi večjega obsega v obnovo hišnih priključkov, ki sledi izvajanju projekta Gorki 2 na območju Britofa, Predoselj in Mlake pri Kranju in obsežne menjave vodomerov v naslednjem petletnem obdobju.

Večina mestnih svetnikov, ki se je vključila v razpravo, je napovedala, da predlagane podražitve ne bo podprla. Kot razlog so navajali predvsem neprimeren čas zaradi koronakrize, Berčona pa so pozivali tudi k večji optimizaciji poslovanja komunalnega podjetja. Več jih je tudi predlagalo podobno rešitev, o kateri razmišljajo v Naklem, namreč da tisti del podražitve, ki se nanaša na poračun pretekle izgube, subvencionira občina iz svojega proračuna. Tudi z namenom, da to možnost preučijo, predvsem pa, da svetniki podrobno preučijo razloge za podražitev, se je župan Matjaž Rakovec odločil, da obravnavo prekine in odločanje o novih cenah preloži na naslednjo sejo mestnega sveta. Po županovih besedah bi morebitna subvencija dela cene občino stala približno tristo tisoč evrov, teh sredstev pa v proračunu trenutno ni predvidenih, bodo pa do naslednje seje skušali poiskati ustrezno rešitev.

Berčon je sicer še napovedal, da v Kranju podražitve na področju kanalizacije letos ne bodo predlagali, čeprav so cene prevzema komunalnega blata močno poskočile, skoraj povsem prepričan pa je, da letos ne bodo predlagali niti dviga cene storitve ravnanja z odpadki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 15. julij 2014 / 11:57

So čustva dovoljena …

Kadar lije kot iz škafa, se jaz ne dam in si pricopram sonce. Najbolje gre s knjigo ali kakšnim kubanskim ritmom. Se dobro kuha v ritmu salse ali merengeja. Še bolje pa ob bobnih slovite kolumbijsk...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 14:06

Zastrupili so se s spidom

Za nenavadno vedenje Jeseničana marca letos je kriv spid, in ne neznana droga, sporoča policija.

Škofja Loka / četrtek, 11. junij 2015 / 13:57

Po gradnji vodovoda razdejanje

Kmetje z Loga, Visokega, Zminca, vasi, kjer poteka trasa obnovljenega vodovoda Visoko–Škofja Loka, se jezijo na investitorja, ker od lanske jeseni še ni vzpostavil prvotnega stanja na njihovih zemljiš...

Gospodarstvo / četrtek, 11. junij 2015 / 13:55

Za boljše poslovno okolje

Več kot dvesto predstavnikov malega gospodarstva je v petek na 13. forumu obrti in podjetništva vladi predstavilo svoje letošnje zahteve za izboljšanje poslovnega okolja.

Tržič / četrtek, 11. junij 2015 / 13:27

Sanirali skalni podor

Tržič – Občina Tržič je končala sanacijo skalnega podora pod Kamnekom, v katerem so 13. maja 2010 skale poškodovale pomožni objekt, vrtna vrata, ograjo, dovozno cesto in parkirišče na posestvu nekd...

Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 13:19

Ukradli gradbeno orodje

Kamnik – V noči na nedeljo so neznani storilci vlomili v priročni skladišči v okolici Kamnika, iz katerih so odnesli gradbeno orodje. Podjetje so oškodovali za okoli dvajset tisoč evrov.