Na dvorišču so tudi primeri različnih delavnic.

Tuzelski kanton

Muzej pod milim nebom (4)

Etno avlija Mačkovac je – kot pove že ime – muzej pod milim nebom. Čeprav lahko priznamo, da nas večina ob omembi »etno avlija« (etno dvorišče) pomisli na bosanske dobrote, pod katerimi se zašibijo mize. Šele potem razmišljamo o tem, kaj vse bi lahko pravzaprav spadalo pod besedo etno.

Omenjena Avlija leži na poti iz smeri rudarskega mesta Banovići proti notranjosti planine Konjuh ob reki Oskova. Od mesta je oddaljena dobrih pet kilometrov. In že na parkirišču Etno avlije Mačkovac obiskovalca pozdravi zanimiv pogled na razstavljene starodobnike »fičke«. Ko pa skozi glavni vhod stopimo na »dvorišče«, doživimo pravo bosansko vzdušje. Obiskovalec dobi občutek, da se je vrnil za vsaj nekaj desetletij v preteklost. Dvorišče obdajajo stare bosanske hiše oziroma tako imenovane šeperuše in vodenice, delavnice, objekti, ki so narejeni tako, kot so bili videti včasih. Poleg tega pa je dvorišče polno starih avtentičnih predmetov, predvsem takšnih, ki so jih nekoč uporabljali v gospodinjstvih. Tu ima sedež tudi Zavijačni muzej, ki premore več kot trideset tisoč eksponatov. Na ogled lepo število muzejskih predmetov, ročnih del, tapiserij, keramike, imajo pa tudi izjemno zbirko starih knjig, dokumentov in zapisov, ki so stari več kot dvesto let. In potem pride na vrsto tisto, ob čemer se Slovencu kar zasvetijo oči: okušate lahko pravo bosansko hrano, ki jo pripravijo na odprtem ognjišču, popijete kavo v starinski kavarni, prisluhnete žuborenju vode ter žvrgolenju ptic – Etno avlija Mačkovac namreč leži ob reki, kar ji daje še poseben čar.

Ker smo bili v »avliji« na obisku ravno v času ramadana, je bil ob našem prihodu popoldne gostinski del prazen, polniti se je začel ob večernih urah. Ob glasbenem duetu smo začeli pozno kosilo s pravo bosansko čorbo, ni manjkalo mesa iz sača, na voljo so bile pite različnih okusov, tudi burek se je znašel med postreženim. Na koncu pa so seveda na mizo prispele njihove tipične sladice, med katerimi so nam še najbližje baklave, navdušile pa so nas tudi bosanske tulumbe, ocvrte palčke paljenega testa, prelite z zelo sladkim sirupom. Bosanska »šljiva«, kot imenujejo žganje, je pri njih pijača dobrodošlice, kahva (kava) pa je sploh vedno dobrodošla.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 3. julij 2013 / 10:44

Spomini na platoju Karavanke

Slavnostni govornik na petkovem spominskem srečanju na platoju Karavanke, s katerim so zaznamovali 22. obletnico umika vojakov JLA in zvezne milice s platoja, je bil predsednik državnega zbora Jank...

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 27. maj 2022 / 17:05

Popeljali vas bodo v čas srednjega veka

Bistrica pri Tržiču – Gutenberški dan v organizaciji Kulturnega društva Ampus bo v soboto, 28. maja, na pobočju gradu Altgutenberg nad Bistrico pri Tržiču. Prireditev bo potekala od 9. do 19. ure i...

Bled / petek, 27. maj 2022 / 17:04

Pomladna različica Legende o potopljenem zvonu

Bled – V soboto, 28. maja, bodo v Grajskem kopališču na Bledu ob 21. uri uprizorili najbolj znano blejsko legendo – Legendo o potopljenem zvonu. Kot pojasnjujejo na Javnem zavodu Turizem Bled, bodo...

Kamnik / petek, 27. maj 2022 / 16:45

Prva kmečka tržnica v Motniku

Motnik – Člani Turističnega društva Motnik vabijo v soboto, 28. maja, med 8. in 12. uro na prvo kmečko tržnico – tržnico lokalnih pridelkov in izdelkov kmetij iz Motnika in okolice, ki jo bodo prip...

GG Plus / petek, 27. maj 2022 / 16:41

Pesmi v objemu sonca

»Za pesnika je najlepše doživetje, ko se pesem porodi v srcu, drugo najlepše doživetje je, ko ta dar lahko razdeliš med prijatelje,« je na literarnem večeru ob izidu pesniške zbirke V objemu Sonca pov...

Zanimivosti / petek, 27. maj 2022 / 16:38

Kulinarična izmenjava na Homu

Hom – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (Ragor) v sklopu projekta KUHAM DOMAče pripravlja dogodek, ki so ga poimenovali Kulinarična izmenjava na Homu. V soboto, 28. maja, med 11. in 13. uro bodo...