Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

NLB bo vrnila nadomestilo 15. novembra

Tri banke so strankam že vrnile sporno nadomestilo za dvig gotovine na bankomatih drugih bank, nazadnje bo 15. novembra to storila še Nova Ljubljanska banka.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. junij 2020 / 22:09

Kamniške gore na starih fotografijah

V prostorih Občine Kamnik je do konca poletja na ogled razstava starih fotografij, ki jih je v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja posnel fotograf in kronist Peter Naglič iz Šmarce.

Kamnik / ponedeljek, 29. junij 2020 / 22:08

Znatna podražitev kamniških vrtcev

Jeseni se bodo zaradi dviga plač v javnem sektorju za petino podražili programi za predšolsko vzgojo v kamniških vrtcih. Prvo zvišanje cen po skoraj enajstih letih so nekoliko ublažili z dodatno subve...

Kranj / ponedeljek, 29. junij 2020 / 22:06

Razveselile so jih z odejami

Terapevtske odeje osebam z napredovano demenco veliko pomenijo, zato so se v Domu upokojencev Kranj in Domu starejših občanov Preddvor razveselili udeleženk projekta Socialna aktivacija Gorenjske, ki...

Jesenice / ponedeljek, 29. junij 2020 / 22:05

Noč v znamenju fužinarjev

Na Poletno muzejsko noč so v Fužinarskem naselju Stara Sava na Jesenicah predstavili fužinarsko dejavnost in fužinarje, ki so nekoč krojili usodo mesta in pisali zgodbe življenja na Stari Savi.

Gorenjska / ponedeljek, 29. junij 2020 / 16:16

Znova se bomo manj družili

V nedeljo, 28. junija, smo imeli v Sloveniji potrjene štiri nove okužbe s koronavirusom, a nobene na Gorenjskem. Junija smo imeli 44 vnosov okužb iz tujine, največ iz Srbije ter Bosne in Hercegovine....