Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 24. januar 2020 / 22:20

Ko se vse vrti okrog hrane ...

V blejski knjižnici so na prvem pogovoru v sklopu Odprtih pogovornih večerov gostili Dragico M. Sternad Kenda iz Zasipa, avtorico knjige Motnje hranjenja, s katero so odprli perečo temo, ki prizadene...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 24. februar 2015 / 12:56

Največji izziv Kamnika – kaj s smodnišnico?

V Medobčinskem muzeju Kamnik so pripravili javno tribuno o perspektivah opuščenega območja nekdanje smodnišnice. Razprava je pokazala, da je predlogov in idej veliko, prave vizije pa Kamnik s tem še n...

Škofja Loka / torek, 24. februar 2015 / 12:52

Skrbno izbrali spominke

Strokovna komisija je izbrala 36 kakovostnih spominkov, ki jih bodo ponudili ob skorajšnji uprizoritvi Škofjeloškega pasijona. Ta čas jih razstavljajo v izložbi Loške hiše.

Kranj / torek, 24. februar 2015 / 12:48

Prodajajo parkirišča na Planini

Kranj – Podjetje Domplan je na Planini, kjer se srečujejo z velikimi težavami zaradi pomanjkanja parkirnih mest, uredilo novo parkirišče med Gogalovo in Gubčevo ulico. V odkup ponujajo 25 parkirnih...

Kronika / torek, 24. februar 2015 / 12:32

Nova ovadba zaradi odkupa Merkurja

Kranj - Gorenjski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja in pomoči pri kaznivem dejanju kazensko ovadili sedem odgovornih oseb v treh gorenjskih gospodarskih družbah in...

Nasveti / torek, 24. februar 2015 / 12:15

Kot v filmu

Branje je res užitek, to vemo predstavniki srednje generacije, starejši. Kaj pa pravi mladina? Nekateri še radi berejo, večina pa raje brska po svojih telefonih, internetu in računalniku. Tam so kr...