Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Graščaki bi se sramovali

Preddvor slavi po štirih gradovih. Žal nekateri propadajo, podobo kraja pa kazijo še druge slabo vzdrževane stavbe.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Glasov jež: Če je davčni zavezanec preveč priden ...

»Naš« davčni zavezanec ni med tistimi, ki davkariji (po stanju na 30. junij) dolgujejo skoraj šeststo milijonov evrov, ampak eden takšnih, ki položnice plačujejo redno – raje prej kot prepozno. A...

Gospodarstvo / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Jabolko z enim pecljem in dvema muhama

Bašelj - Da se bliža jesen in spravilo pridelkov, občutimo tudi v uredništvu. Kličejo nas vrtičkarji in nam sporočajo o debelih sadežih, o pridelkih nenavadne oblike, o zanimivih...

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Kriminal

Pobrali zlatnino Škofja Loka - Nekaj noči nazaj so neznanci vlomili v stanovanje v Podlubniku. Odnesli so za okoli dva tisoč evrov zlatnine.

GG Plus / sreda, 21. september 2011 / 07:00

En svet, en dom, eno srce

Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja je v soboto pred bližnjim Svetovnim dnevom srca pripravila srečanje Storimo skupaj več za svoje zdravje.

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Prijatelja pretepel do smrti

Jeseničan Hamdija Amidžić se je na kranjskem sodišču začel zagovarjati zaradi domnevnega uboja, za kar je zagroženo od pet do petnajst let zapora.