Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 10. junij 2017 / 11:12

Vinjenih povzročiteljev spet več

V zadnjih dveh letih se je spet povečal delež vinjenih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč, povečuje se tudi delež uporabe drog v prometu.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 26. december 2014 / 22:19

V nedeljo bo v večjem delu države snežilo

Ljubljana – Za konec tedna vremenoslovci napovedujejo sneg. V soboto bo ponekod že rahlo snežilo, v noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, do nedelje zvečer pa se obeta poštena pošiljka snega,...

Slovenija / petek, 26. december 2014 / 19:32

Več brezposelnih, več revnih

Ob osamosvojitvi je imela Slovenija manj brezposelnih kot danes in nižjo stopnjo revščine. Avtomobilov je zdaj občutno več, kadilcev je manj, poraba alkohola na prebivalca pa se ni bistveno zmanjšala....

Rekreacija / petek, 26. december 2014 / 19:28

Tri zmage za Gorenjce

Savate klub Gorenjska je neprofitno športno društvo, ki že četrto leto deluje v Šenčurju.

Šport / petek, 26. december 2014 / 19:26

Žan Košir vrhunsko začel sezono

Tržič – Prejšnji torek je bila v italijanski Carezzi na sporedu prva tekma sezone svetovnega pokala za deskarje in deskarke paralelnih disciplin. Že takoj sta se izkazala naša najboljša deskarja, s...

Kronika / petek, 26. december 2014 / 19:17

Tristo ponaredkov

Kranj – V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) so letos na cestninskem nadzoru in v Cestninskem uporabniškem centru odkrili skoraj tristo ponarejenih letnih vinjet za leto 2014. Vse pri...