Kuhanje golaža na odprtem ognju zahteva nekaj spretnosti.

Golažijada 2022

Slovenia Eco Resort je nedavno gostil že četrti tradicionalni dogodek, na katerem se prijavljene ekipe pomerijo v kuhanju golaža. Zmaga je ostala doma.

Godič Golaž Op­­­en se je zgodil četrtič. So­delo­valo je 25 ekip iz vse Slovenije. Tudi domačini so se odzvali v lepem številu. Zaradi pandemije je dogodek v preteklosti dvakrat odpadel, zato so se letošnjega še toliko bolj veselili. Potekal je tako rekoč ves dan. Zjutraj je organizator prijavljenim ekipam razdelil meso in čebulo, te pa so potem golaž kuhale tja do tr­etje ure popoldne, ko se je začelo ocenjevanje. Sledila je razglasitev najboljših in nato še brezplačna pogostitev prisotnih.

Ponovno so na tekmovanju Golaž Godič Open sodelovale tudi zmagovalke zadnje Golažijade Eko sosede. Zbrane okoli svojega kotla so nam razložile, da pri kuhi sledijo navodilom enega od soprogov, ki res obvlada kuhanje golaža. Za dober golaž je namreč pomembno marsikaj, smo izvedeli. Ko smo mi govorili z njimi, so že lep čas »cmarile« čebulo. Ko smo kasneje videli, kaj se dogaja v sosednjih kotlih, smo ugotovili, da se je velika večina ekip odločila za podoben pristop, le sem ter tja so čebuli po dveh, treh urah nekateri že dodali meso.

O začimbah se kuharji niso želeli kaj veliko pogovarjati. Z njimi je pač tako, da na tovrstnih tekmovanjih spadajo pod »skrivnosti malih mojstrov«.

Nasmejal nas je tudi simpatičen odgovor povratnikov, domače ekipe Team Rožmarin, ko smo jih vprašali, zakaj so se odločili za takšno ime. Odgovor je bil, da »kar tako«. A ko so zadnjič sodelovali na tekmovanju, je bil marsikdo prepričan, da se tako imenujejo zato, ker bodo rožmarin uporabili v golažu in so ga imeli s seboj kar cel šop – bolj za okras. Pa se je dejansko našel kdo, ki jih je prišel prosit za vejico, so povedali. Osnovni recept rožmarina sicer ne vsebuje, ampak okusi so pač različni. Na koncu je šla zmagovalna lovorika v roke domači ekipi La Food, druga je bila ekipa Ines Križman, tretje pa so bile komendske Solzice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 3. julij 2017 / 15:50

Jamska kura

Na zadnjem Jamatlonu je naziv jamska kura za najbolj simpatično udeleženko prejela Tina Breznik (na fotografiji) iz Stahovice, ki se je preizkušnje udeležila z ekipo Vsemogočni krampi.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 6. maj 2011 / 07:00

Lev in miška v kuhinji

Danes, v petek, 6. maja, ob 19. uri bo na odru Krice krace na Tomšičevi 14 v Kranju premierna uprizoritev lutkovne predstave z naslovom Lev in Miška v izvedbi Lutkovnega gledališča TR...

GG Plus / petek, 6. maj 2011 / 07:00

Moja žena je hladna kot led in mi ne da (26)

Althea je našla cel kup dokazov, da se je Toni istočasno kot z njo srečeval tudi z drugimi ženskami. V njegovi internetni pošti je bilo nešteto pisem, tudi iz preteklosti, ob katerih jo je sprele...

Kronika / petek, 6. maj 2011 / 07:00

Udaril se je v glavo

Spodnji Brnik - Na lokalni cesti Spodnji Brnik–Zalog se je v sredo okoli 16. ure pripetila prometna nesreča, v kateri se je poškodoval 43-letnik iz Komende. Med vožnjo s kolesom...

Šport / petek, 6. maj 2011 / 07:00

Skupščini kranjskih in žirovskih skakalcev

Kranj, Žiri - SK Triglav bo danes, v petek, ob 18. uri v skakalnem centru na Gorenji Savi v Kranju pripravil redno letno skupščino. Pregledali bodo delo, sprejeli načrte, podelil...

Radovljica / petek, 6. maj 2011 / 07:00

Krajevni praznik v spomin na osvoboditev

Begunje - V Begunjah ga praznujejo 4. maja, na dan, ko so pred skoraj sedemdesetimi leti iz tamkajšnjih zaporov izpustili zadnjih 623 jetnikov, zaprtih v času nacistične okupacij...