Vrtci v Kamniku bodo od septembra dražji. / Foto: Jasna Paladin (arhiv Gorenjskega glasa)

Znatna podražitev kamniških vrtcev

Jeseni se bodo zaradi dviga plač v javnem sektorju za petino podražili programi za predšolsko vzgojo v kamniških vrtcih. Prvo zvišanje cen po skoraj enajstih letih so nekoliko ublažili z dodatno subvencijo.

Polne cene programov v vrtcih so se zvišale za od 20 do 24 odstotkov.

Kamnik – Prejšnji teden, je kar devet ur trajajoča seja kamniškega občinskega sveta prinesla tudi znatno podražitev programov za predšolsko vzgojo v občini, ki se niso podražili od leta 2009. Cena programov za otroke v prvem starostnem obdobju bo višja za slabih 24 odstotkov in se bo povečala s 475 na 587 evrov. Cene programov drugega starostnega obdobja so poskočile za dobrih dvajset odstotkov, s 369 na 445 evrov. Za dobrih 20 oziroma 22 odstotkov pa sta se podražila tudi programa kombiniranega in poldnevnega oddelka.

Tako kot v drugih občinah so glavni razlogi za podražitev višji stroški dela, ki predstavljajo 74 odstotkov vseh stroškov, pa tudi višji stroški materiala in storitev ter živil za otroke. Svetniki so se načelno strinjali, da je sprememba potrebna, saj je zaradi višjih stroškov občina razliko, ki se ni pokrila s sedanjimi cenami programov, od lani doplačevala iz lastnega proračuna. Razprava pa se je vnela okoli načina dviga. Več svetnikov je namreč menilo, da gre za drastično podražitev, ki je še posebno neprimerna v času po epidemiji covida-19, ko je več ljudi na čakanju ali celo brez dela, negotovost na trgu dela pa višja. Predvsem svetniki Liste Dušana Papeža in LMŠ so menili, da bi bilo bolj na mestu večkratno postopno zviševanje cen že v prejšnjih letih, kot so to storili v nekaterih okoliških občinah. Župan Matej Slapar je poslušal tudi vprašanja, zakaj se lani septembra, ko je občina že poslala vrtcem izhodišča za oblikovanje novih cen in je največji javni Vrtec Antona Medveda predlagal 15-odstotno povišanje, ni odločil, da bi predlog obravnaval občinski svet. »Občanom bi posredovali povsem drugačno sporočilo, če bi stroške zviševali postopoma,« je med drugim povedal Edis Rujović.

Občina, ki sicer iz proračuna za vrtce namenja zajetnih pet milijonov, bo podražitev ublažila z dodatnim znižanjem. Tako da bodo starši otrok v programu prvega starostnega obdobja plačali 9,5 odstotka manj od siceršnjega plačila za svoj dohodkovni razred, za starše otrok v programu drugega starostnega obdobja ter kombiniranem in poldnevnem oddelku pa bo popust znašal 8,5 odstotka.

V lanskem letu je bilo denimo največ staršev uvrščenih v peti dohodkovni razred, ki plačuje 35 odstotkov polne cene. Ti so denimo do sedaj za otroka v prvem starostnem obdobju plačevali 166 evrov, odslej pa bodo ob novih cenah in upoštevanju 9,5-odstotnega popusta 186 evrov.

Občina bo dodatno subvencionirala tudi poletne rezervacije pod ugodnejšimi pogoji. Tako bodo staršem za primer koriščenja poletnih rezervacij med 1. junijem in 30. septembrom plačali petdeset odstotkov cene z odločbo določenega dohodkovnega razreda.

Poleg novih cen vrtcev so svetniki potrdili tudi pravilnik o merilih in postopku za dodeljevanje mesečnih subvencij za otroke, ki ne obiskujejo organiziranih vrtcev, s čimer želi občina omiliti stiske staršev otrok, ki so bili zaradi pomanjkanja prostih kapacitet v vrtcu zavrnjeni na javnem pozivu ali njihov otrok iz kakšnega drugega razloga vrtca ne obiskuje. Starši teh otrok bodo tako upravičeni do 117 evrov mesečne subvencije, za kar je v proračunu namenjenih trideset tisoč evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 16. julij 2015 / 15:13

Vrtec bo energetsko varčnejši

Železniki – Potem ko so v občini Železniki s pomočjo evropskega denarja lani energetsko sanirali vse šolske stavbe, je letos na vrsto prišel še stari del vrtca pri osnovni šoli. Energetsko sanacijo...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 29. oktober 2015 / 13:21

Odškodnina je, most drugo leto

Ko bo občina imela projektno dokumentacijo in izbranega izvajalca, se bodo začela dela pri prenovi udrtega mostu na Hujah.

Šport / četrtek, 29. oktober 2015 / 13:19

Vse bo naredil, da bo tekmecem še težje

Jakov Fak bo tudi v novi sezoni, ki se bo začela čez mesec dni, prvo ime slovenske biatlonske reprezentance. Želi si vrhunskih nastopov, za kar trdo trenira.

Kronika / četrtek, 29. oktober 2015 / 13:19

Redko brez poškodb pešcev

Letos se je na Gorenjskem zgodilo že okoli štirideset prometnih nesreč z udeležbo pešcev, le redke pa so se končale samo z zvito pločevino.

Gospodarstvo / četrtek, 29. oktober 2015 / 13:19

Okoli blagajn obstaja še vrsto neznank

Bližje, ko je obvezno potrjevanje gotovinskih računov, več zanimanja zavezanci kažejo za nov sistem davčnih blagajn. A kot pravijo naši sogovorniki, z nakupom ustreznih programov še ne hitijo, morda t...

Razvedrilo / četrtek, 29. oktober 2015 / 13:16

Orodjarji smo umetniki

Leta 1965 so zaključili Industrijsko kovinarsko šolo Iskra Kranj in po petdesetih letih so obudili spomine.