Sezamove bombete za piknik

S toplim vremenom prihaja tudi sezona piknikov. Na žaru spečemo nekaj mesa in zelenjave, pripravimo kakšno solato in vse skupaj ponudimo v mehki in puhasti sezamovi bombeti. Ja, o tem pikniku se bo še dolgo govorilo.

Za pripravo sezamovih bombet potrebujemo: 470 g pšenične bele moke, 2,5 dl mleka, 0,5 dl vode, pol kocke svežega kvasa, 50 g masla, 1 žličko soli, 1 jajce za premaz, sezam za posip.

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo svež kvas. Zalijemo ga z mlačnim mlekom in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato prilijemo vodo in maslo. Vse skupaj na hitro pregnetemo in nato dodamo še sol. Zamesimo testo in ga gnetemo vsaj 10 minut. Testo oblikujemo v kroglo in ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo ga počivati, da vzhaja na dvojno količino – približno 45 minut do ene ure. Vzhajano testo nato razdelimo na osem enakih delov. Iz vsakega dela oblikujemo kroglico. Kroglice testa polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vsako kroglico premažemo s stepenim jajcem in posujemo s sezamom. Pekač pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 45 minut. Medtem ko bombete vzhajajo, pečico segrejemo na 200 °C in vklopimo ventilatorski način. Pekač z vzhajanimi bombetami postavimo v pečico na najnižjo rešetko ter na dno pečice. Pečemo od 20 do 30 minut.

Nasvet: Na dno pečice postavimo še lonček z vodo ali polijemo nekaj vode. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela za hrustljavo skorjico in mehko sredico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 5. december 2006 / 06:00

Srečanje starejših krajanov

Radovljiška krajevna organizacija Rdečega križa je povabila na srečanje vse starejše od petinsedemdeset let.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 13. maj 2012 / 07:00

Moskva, drugačna

Zadnjič sem skušal na kratko popisati, kako sem doživel Moskvo leta 1971. To pot pa nekaj o mojih prvih vtisih v tem mestu 41 let pozneje. Skoraj vse je drugače. Že način prihoda. Prvi...

GG Plus / nedelja, 13. maj 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Družba mrtvemu ali korist bogatim?

Konec 50. let je pri izkopu gradbene jame blizu Brezij prišla na dan keramična svetilka s podobo leva, merjasca in psa. Najdena je bila v žganem rimskodobnem grobu izpred okoli 1900 le...

Gospodarstvo / nedelja, 13. maj 2012 / 07:00

Priznanja za gorenjska sadjarja

Primož Mikelj in Janko Jeglič sta bila uspešna na ocenjevanju sadnih pijač v Labotski dolini.

Nasveti / nedelja, 13. maj 2012 / 07:00

Sedem Sneguljčic, škratje v izgubi

Že dolgo se dogovarjamo za srečanje. Vabila so razposlana, jedilnik pripravljen. Kuhava dve. Ker je jedilnik mednaroden, je v vsako jed zabodena tudi zastavica, ki priča o izvoru jedi....

GG Plus / nedelja, 13. maj 2012 / 07:00

Tržiške stare zaljubljene

Tržiški muzej je izdal zbirko izbranih poskočnic, tako imenovanih zaljubljenih pesmi, ki so tematsko in krajevno pogojene. Pesmi je izbrala in uredila žal že pokojna prof. Vida Primožič Dežman, pričuj...