Za kaj vse lahko uporabimo zelišča, ki jih posadimo na domači vrt, je predstavljeno na razstavi z naslovom Vse arcnije z rož narjene, ki bo do sredine junija na ogled v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori.

O zeliščih z domačega vrta

V petek so v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori odprli razstavo z naslovom Vse arcnije z rož narjene, na kateri so predstavljena zelišča, ki so jih za boljši okus jedi in boljše zdravje uporabljale naše babice, pa tudi tista, ki so na naše vrtove in v uporabo prišla šele v zadnjem času.

»Posadite nekaj, kar boste lahko uporabili pri prehladih: kamilico, žajbelj ali žepek, pri roki je dobro imeti tudi kaj, kar pomaga pri težavah z želodcem – na primer hermeliko, rman in kamilico. Če se urežemo ali udarimo, pomaga list sveže hermelike, aloja je dobra za opekline ...«

Kranjska Gora – V preteklosti je na vsakem gorenjskem vrtu ob hiši raslo tudi nekaj zelišč. Kamilico, šetraj, luštrek in žajbelj so gospodinje dodajale, da so izboljšale okus jedi, ki so jih pripravljale za svoje družine, in uporabile, kadar je bilo treba poskrbeti za poškodbo, slabo počutje ali bolezen kakšnega od članov družine.

Za kaj vse lahko uporabimo tradicionalna zelišča, ki rastejo po gorenjskih vrtovih, pa tudi tista, ki so k nam prišla v sodobnem času, si lahko ogledamo na razstavi, ki sta jo v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori postavila Gornjesavski muzej Jesenice in Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR).

»Predlagam, da pri odločitvi o tem, katera zelišča boste nasadili v svojem vrtu, izhajate iz težav, ki jih imate,« svetuje zeliščarka Monika Mulej z zeliščne kmetije Hanuman iz okolice Litije, ki je v petek ob odprtju razstave pripravila tudi priložnostno predavanje o zdravilnih zeliščih. »Posadite nekaj, kar boste lahko uporabili pri prehladih: kamilico, žajbelj ali žepek, pri roki je dobro imeti tudi kaj, kar pomaga pri težavah z želodcem – na primer hermeliko, rman in kamilico. Če se urežemo ali udarimo, pomaga list sveže hermelike, aloja je dobra za opekline ... Za bolj specifične težave, na primer z ožiljem, lahko posejete malo ajde, nežna materina dušica in kamilica ali oves pa vam bodo pomirili živce.

Kot je povedala soavtorica razstave Špela Smolej Milat, kustodinja Gornjesavskega muzeja, so idejo za razstavo našli v žlahtni tradiciji zeliščarstva, ki ga še danes predstavlja lik Pehte iz Vandotovih pravljic, k sodelovanju pa so povabili RAGOR, kjer z zeliščarji že dolgo sodelujejo.

Kot je povedala Urška Luks, vodja projekta Pehtina zelišča, so projekt začeli z delavnico pred več kot desetletjem prav v občini Kranjska Gora. Interes je bil tako velik, da so jo nadgradili v sklop praktičnih izobraževanj, predavanj in strokovnih ekskurzij, ki ga letos podpirajo štiri zgornjegorenjske občine.

In če so bili v začetku udeleženci predvsem mlajši upokojenci, je se jim v zadnjem obdobju pridružujejo mladi, ki si želijo poglobljenih znanj. Predavanja in delavnice vsako leto nadgrajujejo, ker se večina udeležencev v projekt vključi več kot enkrat. Za zdaj, še pojasni, zelišča gojijo in predelujejo predvsem za lastno uporabo. Takšnih, ki bi se opogumili in hobi spremenili v posel, pa za enkrat ni veliko, še pravi Luksova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 4. oktober 2012 / 07:00

Dokapitalizacija Abanke po nižji ceni za delnico

Ljubljana - Nadzorni svet Abanke je na seji prejšnji teden soglašal s sklicem nove skupščine delničarjev, ki bo odločala o povečanju kapitala banke z vplačilom novih delnic v skupnem znesk...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Vinjen voznik zbil pešca

Zbilje - Na lokalni cesti v Zbiljah je v sredo okoli 18.30 47-letni Škofjeločan z osebnim avtomobilom vozil preblizu desnemu robu vozišča in zato zbil 45-letnega domačina in šest...

Kronika / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Kriminal

Prijeli ulična roparja Kranjska Gora - Policisti iz Kranjske Gore bodo kazensko ovadili sedemnajstletnega Kranjskogorca in devetnajstletnega Ljubljanč...

Šport / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Majdičeva druga, nove točke za Višnarjevo

V sredo je bila v Stockholmu tekma svetovnega pokala v smučarskem teku. V spomladanskih razmerah je v sprintu okoli švedske kraljeve palače znova blestela Petra Majdič. Zaostala je le za F...

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Pročelje odslej bolj barvito

Prizidek na osnovni šoli Franceta Prešerna je ta teden dobil novo podobo.

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2008 / 07:00

Anketa: Zdravstvo v Medvodah

V Medvodah je v zadnjem času veliko govora o težavah v zobozdravstvu in o morebitnem podeljevanju koncesij. Zanimalo nas je zadovoljstvo občanov s storitvami ZD Medvode.