V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji, in sicer stokilogramsko čokolado Gorenjke iz Lesc. / Foto: Tina Dokl

Festival za ljubitelje čokolade

Na devetem Festivalu čokolade v Radovljici se je predstavilo dvajset čokoladnic iz Slovenije, Hrvaške in Italije, med njimi tudi nekaj novih ponudnikov. Za degustacijo je bilo na voljo več kot 150 izdelkov, od različnih vrst čokolade in pralinejev, truflov, piškotov in čokoladnih minjonov do sadja v čokoladi.

Radovljica – Dvodnevni kulinarični festival, ki je minuli konec tedna poskrbel za pravo čokoladno doživetje, je letos po besedah Kaje Beton, v. d. direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica, organizatorja dogodka, privabil približno dvajset tisoč ljubiteljev čokolade. Dogajanje s kulinaričnimi delavnicami, nastopi znanih imen, programom animacije za otroke ter degustacijo te sladke razvade je bilo zgoščeno v Baročnem parku, v mestnem jedru pa je bila na voljo tudi ponudba radovljiške kulinarike, vrata so odprli muzeji in galerije. »Letos je bilo moč okušati le čokolado, drugih slaščic tokrat ni bilo,« je dejala Betonova.

V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji – stokilogramsko čokolado iz Gorenjke, ki letos praznuje stoti jubilej. »Mlečna čokolada je imela 30-odstotni delež kakava, vsebovala je 35 kilogramov skrbno izbranih lešnikov. V dolžino je merila 2,5 metra, široka je bila en meter in debela štiri centimetre,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Nina Rus Turuk.

Pred začetkom festivala so tudi tokrat izbrali naj pralineje. Na tekmovanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic, vsaka z dvema pralinejema. Okušala sta jih ustanovitelj in lastnik čokoladnice Zotter v Avstriji Josef Zotter, ki je pohvalil tehnološko dovršenost vseh prispelih pralinejev, in njegova hči Julia Zotter, ki je bila presenečena nad raznolikostjo izdelkov.

Najbolje ocenjena je bil bio ajdov hrustljavi praline iz čokoladnice Radolška čokolada v Radovljici. »Naš zmagovalni izdelek je sestav­ljen iz treh komponent, poleg hrustljave ajde v mlečni čokoladni kremi vsebuje še ganaš iz karamele s kančkom kamene soli in pomarančne lupine. Vmes je tanka plast, ki prepreči, da bi vlaga ganaša dosegla ajdo. S tehnološkega vidika je bilo najtežje ohraniti ravno hrustljavost ajde,« je pojasnila Nataša Mikelj, lastnica čokoladnice Radolška čokolada, in dodala: »Za dovršenost pralineja, ki je v celoti ročno izdelan, porabimo dva dneva, pri tem pa uporabljamo le sestavine iz lokalnega okolja.«

Drugo mesto sta si delila strastna pasijonka iz čokoladnice Bon Bon Čokoladni atelje iz Kamnika in praline olivija iz Čokoladnice Lucifer iz Velenja. »Olivija je izdelana iz oljčnega olja, limoninega soka in bazilike, razvita je bila v poklon slovenskim surovinam,« je povedala Valerija Kumar iz Čokoladnice Lucifer. Nika Svetec iz Bon Bon Čokoladnega atelja, je pojasnila, da je posebnost njihovih pralinejev barvitost. »Vsak naš praline je kot mini sladica, ki vzbudi prijetne občutke,« je dejala. Njen bananin piškotek se je skupaj s pralinejem karamela z okusom zaseke iz Čokoladnice Molinet iz Krope uvrstil na tretje mesto. »Okus iz čokolade, karamele in zaseke je sladko-slan, na koncu pa začutiš priokus dima,« je pojasnil Maks Pogačnik iz Čokoladnice Molinet, ki je za to priložnost pripravil tudi poseben medenjak.

Obiskovalko Silvo Brezar iz Bašlja je najbolj prepričal praline z okusom limone, sicer pa najraje poseže po čokoladi ledenki. Festivala se je prvič udeležila Tina Frangež iz okolice Ptuja. »Pokusila sem praline z višnjevim likerjem, všeč so mi bili tisti z mandlji, arašidi, okusom jabolčnega zavitka in tiramisuja,« je dejala. Prvič sta prišla tudi Mojca in Robert Urbančič iz Dobrove. »V povprečju pojem eno do dve čokoladi na teden, všeč so mi tiste s sadnimi dodatki,« je povedala Urbančičeva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 18. december 2023 / 14:24

Zavarovancem Vzajemne sto dvajset evrov

Kranj – V državnem zboru so potrdili zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne. Do tega bo prišlo 1. januarja 2024 po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Približno 800 tisoč zavarovanc...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 16. februar 2015 / 15:56

Eros, philia in agape

To so tri besede, tri sestre, ki so v stari grščini pomenile ljubezen. Vse tri so rade skupaj. Ena sama je hitro osamljena in pomanjkljiva. Eros je ime za vzneseno, telesno ljubezen, od katere imaj...

GG Plus / ponedeljek, 16. februar 2015 / 15:52

Kriminalka, začinjena z obilo humorja

Smisel za humor je v literaturi izjemno pomemben, meni Meta Osredkar, mlada pisateljica iz Kamnika, zato je obilo humorja vnesla tudi v svoj knjižni prvenec, kriminalni roman Umor v Šmihelski vasi.

Šport / ponedeljek, 16. februar 2015 / 15:52

Časa ne bomo izgubljali

Tako pravi novi trener jeseniških hokejistov Nik Zupančič.

Kultura / ponedeljek, 16. februar 2015 / 15:38

Koroška umetnika v Šenčurju

Proti vojni je naslov razstave dveh slikarjev z avstrijske Koroške, ki so jo v torek odprli v Muzeju občine Šenčur v Šenčurju.

Gorenjska / ponedeljek, 16. februar 2015 / 15:33

Nagrajeni dijaki

Ljubljana – Na 12. srednješolskem festivalu Več znanja za več turizma, ki je potekal v Ljubljani v sklopu osrednjega turističnega sejma Alpe Adria: Turizem in prosti čas, so uspešno sodelovali tudi...