V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji, in sicer stokilogramsko čokolado Gorenjke iz Lesc. / Foto: Tina Dokl

Festival za ljubitelje čokolade

Na devetem Festivalu čokolade v Radovljici se je predstavilo dvajset čokoladnic iz Slovenije, Hrvaške in Italije, med njimi tudi nekaj novih ponudnikov. Za degustacijo je bilo na voljo več kot 150 izdelkov, od različnih vrst čokolade in pralinejev, truflov, piškotov in čokoladnih minjonov do sadja v čokoladi.

Radovljica – Dvodnevni kulinarični festival, ki je minuli konec tedna poskrbel za pravo čokoladno doživetje, je letos po besedah Kaje Beton, v. d. direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica, organizatorja dogodka, privabil približno dvajset tisoč ljubiteljev čokolade. Dogajanje s kulinaričnimi delavnicami, nastopi znanih imen, programom animacije za otroke ter degustacijo te sladke razvade je bilo zgoščeno v Baročnem parku, v mestnem jedru pa je bila na voljo tudi ponudba radovljiške kulinarike, vrata so odprli muzeji in galerije. »Letos je bilo moč okušati le čokolado, drugih slaščic tokrat ni bilo,« je dejala Betonova.

V soboto so med obiskovalce razdelili največjo čokolado v Sloveniji – stokilogramsko čokolado iz Gorenjke, ki letos praznuje stoti jubilej. »Mlečna čokolada je imela 30-odstotni delež kakava, vsebovala je 35 kilogramov skrbno izbranih lešnikov. V dolžino je merila 2,5 metra, široka je bila en meter in debela štiri centimetre,« je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Nina Rus Turuk.

Pred začetkom festivala so tudi tokrat izbrali naj pralineje. Na tekmovanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic, vsaka z dvema pralinejema. Okušala sta jih ustanovitelj in lastnik čokoladnice Zotter v Avstriji Josef Zotter, ki je pohvalil tehnološko dovršenost vseh prispelih pralinejev, in njegova hči Julia Zotter, ki je bila presenečena nad raznolikostjo izdelkov.

Najbolje ocenjena je bil bio ajdov hrustljavi praline iz čokoladnice Radolška čokolada v Radovljici. »Naš zmagovalni izdelek je sestav­ljen iz treh komponent, poleg hrustljave ajde v mlečni čokoladni kremi vsebuje še ganaš iz karamele s kančkom kamene soli in pomarančne lupine. Vmes je tanka plast, ki prepreči, da bi vlaga ganaša dosegla ajdo. S tehnološkega vidika je bilo najtežje ohraniti ravno hrustljavost ajde,« je pojasnila Nataša Mikelj, lastnica čokoladnice Radolška čokolada, in dodala: »Za dovršenost pralineja, ki je v celoti ročno izdelan, porabimo dva dneva, pri tem pa uporabljamo le sestavine iz lokalnega okolja.«

Drugo mesto sta si delila strastna pasijonka iz čokoladnice Bon Bon Čokoladni atelje iz Kamnika in praline olivija iz Čokoladnice Lucifer iz Velenja. »Olivija je izdelana iz oljčnega olja, limoninega soka in bazilike, razvita je bila v poklon slovenskim surovinam,« je povedala Valerija Kumar iz Čokoladnice Lucifer. Nika Svetec iz Bon Bon Čokoladnega atelja, je pojasnila, da je posebnost njihovih pralinejev barvitost. »Vsak naš praline je kot mini sladica, ki vzbudi prijetne občutke,« je dejala. Njen bananin piškotek se je skupaj s pralinejem karamela z okusom zaseke iz Čokoladnice Molinet iz Krope uvrstil na tretje mesto. »Okus iz čokolade, karamele in zaseke je sladko-slan, na koncu pa začutiš priokus dima,« je pojasnil Maks Pogačnik iz Čokoladnice Molinet, ki je za to priložnost pripravil tudi poseben medenjak.

Obiskovalko Silvo Brezar iz Bašlja je najbolj prepričal praline z okusom limone, sicer pa najraje poseže po čokoladi ledenki. Festivala se je prvič udeležila Tina Frangež iz okolice Ptuja. »Pokusila sem praline z višnjevim likerjem, všeč so mi bili tisti z mandlji, arašidi, okusom jabolčnega zavitka in tiramisuja,« je dejala. Prvič sta prišla tudi Mojca in Robert Urbančič iz Dobrove. »V povprečju pojem eno do dve čokoladi na teden, všeč so mi tiste s sadnimi dodatki,« je povedala Urbančičeva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 24. december 2017 / 17:58

Slovensko delegacijo na Brniku pozdravili čebelarji

Slovenski delegaciji, ki je prisostvovala razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel in se je včeraj vrnila z New Yorka, so čebelarji na brniškem letališču pripravili lep sprejem.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 4. junij 2024 / 18:37

Sredstva za dvorano in športne površine

V Kamniku si že leta želijo nove športne dvorane, po dokončanju Osnovne šole Frana Albrehta pa bodo začeli tudi ureditev zunanjih športnih površin. Zdaj se za obe investiciji nadejajo tudi državnih sr...

Jesenice / torek, 4. junij 2024 / 18:37

Brez prijave na razpis za prenovo ledne dvorane

Jeseniškemu županu Petru Bohincu občinskih svetnikov ni uspelo prepričati o nujnosti prenove hladilnega sistema v Športni dvorani Podmežakla.

Gospodarstvo / torek, 4. junij 2024 / 18:26

Celotna plačila OMD bodo izvzeli iz obdavčitve

Vlada predlaga, da bi z novim letom izvzeli iz obdavčitve vsa plačila OMD, to je plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Kronika / torek, 4. junij 2024 / 18:26

Šole po e-pošti prejele varnostno grožnjo

Kranj – Policijo je v petek dopoldne več osnovnih in srednjih šol po državi obvestilo, da so prejele elektronsko pošto z varnostno grožnjo. Po naših podatkih so jo prejele tudi nekatere šole na Gor...

Nasveti / torek, 4. junij 2024 / 18:25

Bezgovo pecivo

V poznih pomladnih mesecih nam sprehod skozi naravo polepša bezeg. Njegove cvetove navadno uporabimo za pripravo osvežilne in aromatične pijače, lahko pa tudi za pripravo peciva. Bezgovo pecivo zdr...