Obdavčitev dohodkov iz kapitala in najema

Spremenjeni zakon o dohodnini znižuje stopnjo dohodnine od dohodkov iz kapitala in od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem.

Spremembe in dopolnitve zakona o dohodnini so začele veljati 22. marca, uporabljajo pa se že za davčno leto, ki se je začelo 1. januarja 2022. Spremenjeni zakon prinaša spremembe tudi pri obdavčitvi dohodkov iz kapitala in od oddajanja premoženja v najem.

Po stari ureditvi je za obdavčitev dohodkov iz kapitala, to je od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, veljala 27,5-odstotna davčna stopnja, ki pa se je pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov znižala za pet odstotnih točk za vsakih pet let imetništva kapitala, tako da po dvajsetih letih imetništva kapitala davka ni bilo treba plačati.

Novela zakona o dohodnini znižuje stopnjo dohodnine od dohodkov iz kapitala s 27,5 na 25 odstotkov, hkrati pa obdobje imetništva kapitala, ko ni treba plačati dohodnine od dobička iz kapitala, skrajšuje z dvajset na petnajst let. To pomeni, da po petnajstih letih imetništva kapitala ni treba plačati dohodnine od dobička.

Pri dohodkih iz oddajanja premoženja v najem zakon znižuje stopnjo dohodnine s 27,5 na 15 odstotkov, hkrati pa odstotek normiranih stroškov, ki jih prizna pri ugotavljanju davčne osnove, znižuje s 15 na 10 odstotkov.

Spremenjeni zakon tudi omogoča zavezancem, ki dosegajo dohodke iz kapitala oziroma iz oddajanja premoženja v najem, da te dohodke vključijo v letno davčno osnovo za odmero dohodnine, tako da jih davčni organ obdavči skupaj z drugimi dohodki po progresivnih davčnih stopnjah in z upoštevanjem davčnih olajšav. Če se odločijo za to možnost, morajo o tem na predpisan način seznaniti davčni organ. To lahko storijo z vložitvijo ugovora na informativni izračun dohodnine, ne morejo pa svoje odločitve uveljaviti z vložitvijo davčne napovedi za odmero dohodnine na podlagi samoprijave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Vsi imamo skrivnosti

Slovenka, novi film režiserja Damjana Kozoleta, navdušuje občinstvo in strokovno javnost povsod, kjerkoli se pojavi. Kritike so bile odlične, vse pa so izpostavile tudi izjemno igro debitantke Nine Iv...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 4. november 2016 / 15:50

Živahno na blejskem in kranjskem ledu

Bled, Kranj – Naša moška članska hokejska reprezentanca se je ta teden zbrala na Bledu, kjer se je včeraj že začel mednarodni turnir Euro Ice Hockey Challenge. Na njem sodelujejo tudi izbrane vrste...

Slovenija / petek, 4. november 2016 / 15:23

Vlada o interpelaciji

Vlada je odgovorila na interpelacijo, ki jo je zoper njo vložil SDS. Predsednica ustavnega sodišča je postala Jadranka Sovdat. V parku Dobrava pogrebna slovesnost za žrtve povojnih pobojev iz Hude Jam...

GG Plus / petek, 4. november 2016 / 14:35

Muzejska soba Ajdna

V Čopovi hiši v Žirovnici so odprli Muzejsko sobo Ajdna, v kateri je na ogled več originalnih in nekaj kopij predmetov, najdenih na Ajdni, okrog njih pa so spletli zgodbo o življenju naših prednikov v...

Gospodarstvo / petek, 4. november 2016 / 14:34

Kako varčevati v vzajemnih skladih

Zveza potrošnikov Slovenije in Združenje družb za upravljanje investicijskih skadov sta izdala knjižico Kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Šport / petek, 4. november 2016 / 14:32

Pol stoletja sodelovanja

Kranjski skakalni klub bo z današnjo slovesnostjo in jutrišnjo tekmo, ko se bodo pomerili tekmovalci Triglava in nemškega kluba WSV Reit im Winkl, obeležil pet desetletij uspešnega sodelovanja.