So zaračunavali preveč obresti

V Zavodu Kolektiv 99 menijo, da banke neupravičeno ne upoštevajo negativne vrednosti referenčne obrestne mere Euribor in tako kreditojemalcem zaračunavajo previsoke obresti.

Kot pravijo v Kolektivu 99, banke pri obračunavanju spremenljive kreditne obrestne mere, ki je vezana na Euribor, ravnajo, kot da je ta nič odstotkov, čeprav je že od leta 2015 negativen.

Ljubljana – Slovenske banke pri obračunavanju obresti od kreditov neupravičeno ne upoštevajo negativne vrednosti Euriborja, so minuli teden sporočili iz Zavoda Kolektiv 99, kjer so v imenu kreditojemalcev skupaj z osnutki kolektivnih odškodninskih tožb dvanajstim slovenskim bankam posredovali poziv, naj to nemudoma prenehajo.

Kot pravijo, banke namreč pri obračunavanju spremenljive kreditne obrestne mere, ki je vezana na Euribor, ravnajo, kot da je ta nič odstotkov, čeprav je že od leta 2015 negativen. »Tako so si banke v zadnjih letih, na račun prikrajšanih potrošnikov brez pravne podlage ali na podlagi ničnih pogodbenih klavzul prilastile koristi negativnih vrednosti Euriborja,« pravijo v zavodu, kjer so banke pozvali, da kreditojemalcem vrnejo prikrajšanje skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

V Zavodu Kolektiv 99 menijo, da je ravnanje bank neskladno z veljavno zakonodajo, predvsem z zakonom o varstvu potrošnikov, zakonom o potrošniških kreditih in obligacijskim zakonikom. Dodajajo, da so takšne prakse kot nezakonite spoznala že nekatera sodišča v Španiji in Avstriji, pred dnevi pa je Zveza potrošnikov Slovenije javnost obvestila, da je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo, s katero je bilo Banki Sparkasse naloženo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere Euribor v višini nič odstotkov.

Zavod Kolektiv 99 s pozivom od bank zahteva tudi, da prenehajo uporabljati t. i. floor klavzule, »v skladu s katerimi se v škodo kreditojemalcev šteje, da v primeru negativnih vrednosti Euriborja vrednost tega ni obračunana po dejanski (negativni) vrednosti, kar bi zmanjšalo skupno obrestno mero, temveč znaša nič odstotkov«.

V Združenju bank Slovenije so pred dnevi sporočili, da bodo v zvezi s tematiko po prvomajskih praznikih pripravili novinarsko konferenco, na kateri bodo odgovorili na vprašanja oziroma obtožbe zavoda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 1. oktober 2018 / 18:09

Na Mlaki se obeta gradnja

Kranjski mestni svetniki so potrdili odlok o podrobnem prostorskem načrtu za območje Mlake in s tem prižgali zeleno luč za gradnjo novega naselja.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 23. april 2022 / 15:25

Kramp in lopata za udarniško delo

V Galeriji Prešernove hiše je na ogled razstava o udarniškem delu v Sloveniji med letoma 1945 in 1955 z dokumenti in zanimivimi zgodbami iz tega časa.

Kronika / sobota, 23. april 2022 / 15:24

En pijan, drugi omamljen

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v torek med rednim delom obravnavali več hujših kršitev prometnih pravil, poročajo s Policijske uprave Kranj. Obravnavali so voznika z 0,71 mg/l alkohola, vo...

Kamnik / sobota, 23. april 2022 / 15:23

Lani v Kamniku več gostov

Lani je Kamnik obiskalo 28 odstotkov več turistov kot leto prej.

Gorenjska / sobota, 23. april 2022 / 15:22

Populacija sulca narašča

V reki Savi v Kranju trenutno poteka drst sulca. Najboljše mesto za opazovanje je most pri nekdanjem kranjskem sejmišču.

Nasveti / sobota, 23. april 2022 / 13:35

Veliki pok!

Bilo je že davno nazaj. Ne vem, kje. Takrat še ni bilo časa. Niti prostora. Združili sta se spolna celica moje mame in spolna celica mojega očeta. Takrat sem nastal jaz. Iz nič sem bil ust...