Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 18. julij 2018 / 11:08

Če bi se srečali Prešeren, Jenko in Puhar

Kranj – Na tradicionalnem vsakoletnem srečanju treh znanih kranjskih osebnosti iz preteklosti se bo pesnikoma in izumitelju fotografije na steklo (tudi pesniku) letos pridružil še pol stoletja mlaj...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 27. marec 2024 / 23:06

Zasneženi karnijski razglednik

Monte Talm (1728 m n. m.) – Čudovit razglednik v Karnijskih Alpah, ki ponudi edinstven razgled na vse strani neba. Zimska preobleka mogočnih vrhov da vzponu poseben čar. Tura idealna za krpljanje.

GG Plus / sreda, 27. marec 2024 / 23:05

Potem sem zagledala nož …

»Vse do Lesc sem tekla. Tam sem se usedla na prvi avtobus in se odpeljala proti Ljubljani. Nič nisem razmišljala: presedla sem se na naslednjega, ki je peljal v Koper. Bila sem prepričana,...

Jesenice / sreda, 27. marec 2024 / 23:04

Predavanje o raku dojk in rodil

Jesenice – Gorenjska skupina Združenja Europa Donna Slovenija v sodelovanju z Občino Jesenice in sveti jeseniških krajevnih skupnosti Plavž, Sava in Podmežakla pripravlja pogovor in predavanje Prev...

Zanimivosti / sreda, 27. marec 2024 / 23:01

Med finalisti Festivala turističnega filma

Bled – Žirija Festivala turističnega filma ITFFA, ki bo v Cape Townu v Republiki Južni Afriki potekal med 11. in 15. junijem, je kratki film Pustolovščina življenja uvrstila med finaliste. Film rež...

Razvedrilo / sreda, 27. marec 2024 / 23:00

Velikonočni konec tedna na Televiziji Slovenija

Na veliki petek si boste lahko na drugem programu Televizije Slovenija ob 19.50 ogledali dokumentarni film Jeruzalem – gradbeni podvigi v svetem mestu. Francoski dokumentarni film predstavi arhitek...