Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 12. december 2007 / 07:00

Ljubljančanka ali Celjanka?

V soboto, 15. decembra, bo na Pop Tv ob 21. uri na sporedu finalna oddaja Kmetija, v kateri se bosta, v živo, v vseh treh dvobojih pomerili veliki finalistki, ki sta na Kmetiji p...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. november 2022 / 19:25

V Kranju izposoja koles tudi pozimi

Kranj – Sistem KRsKOLESOM bo tudi letos v zimskem obdobju deloval neprekinjeno, so sporočili z Mestne občine Kranj (MOK). Uporabnikom bodo na voljo navadna kolesa, ne pa tudi električna, saj pri te...

Tržič / sreda, 30. november 2022 / 19:24

Premierno Kako je petelin izvalil jajce?

Tržič – V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču se je na Uri pravljic pred dnevi premierno predstavil KUD Ampus s 35-minutno lutkovno predstavo Kako je petelin izvalil jajce?, katere besedilo in...

Razvedrilo / sreda, 30. november 2022 / 19:21

Andreja Čamernik Rampre v novi pesmi poje o ljubezni, svobodi in upanju

Po več kot štirih desetletjih delovanja na slovenski glasbeni sceni Andreja Čamernik Rampre pred iztekom letošnjega leta v svet pošilja novo pesem polno upanja, z naslovom Verjamem. »Verjeti v dobr...

Kronika / sreda, 30. november 2022 / 19:17

Bali so se, da je padel v Savo

Kranj – V nedeljo ob pol štirih ponoči so na območju Savske Loke v Kranju iskali pogrešanega moškega, ki so ga nazadnje videli v bližini reke Save in bi bilo njegovo življenje lahko ogroženo. V isk...

Gospodarstvo / sreda, 30. november 2022 / 19:16

Elektronsko vročanje odločb in sklepov

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo začela elektronsko vročati odločbe, sklepe in ostale dokumente tudi v navadne e-poštne predale. Podatke za vročanje je pridobila iz letošnj...