Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 25. november 2019 / 15:10

Druga roka

Tokrat so na Gimnaziji Kranj že četrtič organizirali dobrodelno modno revijo, ki jo je lepo dopolnil predbožični sejem, kjer ste lahko okušali sladke dobrote in prispevali za dober namen.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 28. oktober 2010 / 07:00

V spomin: prof. Mira Avsec (1935-2010)

»Praznine ne bo za nami.« S temi besedami je profesorica Mira Avsec sklenila svoje razmišljanje Biti učitelj je umetnost, ki ga je napisala ob koncu svoje dolge učiteljske poti. Jaz pa bi rad od...

Mularija / četrtek, 28. oktober 2010 / 07:00

MEPI priznanja za mlade iz Kranja in Naklega

V mednarodni program MEPI, katerega cilj je celostni in uravnoteženi razvoj mladostnikove osebnosti v prostem času, je vključenih vse več mladih. Na OŠ Orehek so pred kratkim sedemnajstim mladost...

Zanimivosti / četrtek, 28. oktober 2010 / 07:00

Anketa: Srečanja slepih

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je organizirala konec tedna jesensko srečanje slepih in slabovidnih žensk v domu na Okroglem. Zanje so pripravili delavnice za ročne spretnosti, okroglo m...

Žirovnica / četrtek, 28. oktober 2010 / 07:00

Redar bo lahko ukrepal

Vrba - Žirovniški občinski svetniki so na zadnji seji v stari sestavi dopolnili odlok o kategorizaciji občinskih cest, ki med drugim predvideva kategorizacijo poti od ceste mimo...

Gospodarstvo / četrtek, 28. oktober 2010 / 07:00

Cene pridelkov višje za sedem odstotkov

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih avgusta letos za sedem odstotkov višje kot v enakem lanskem mesecu, pri tem...