Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 27. november 2007 / 07:00

Kisel nasmeh

Res je, če použijemo limono (Citrus limon) oz. njen sok, se bomo najprej skremžili. A, če obenem pomislimo, koliko zdravja smo s tem zaužili, se nam bo na usta prikradel nasmeh. Bolj kisel bo, bolj zd...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 16. marec 2022 / 07:00

Pošta Slovenije išče nov kader

Vas mika redna in varna zaposlitev za nedoločen čas, pri kateri ste v stiku z ljudmi? Če ste to informacijo našli ravno v pravem času in si želite terenskega dela, peš, s kolesom ali...

Gorenjska / sreda, 16. marec 2022 / 11:15

V torek potrdili 2904 okužbe z novim koronavirusom

Ljubljana – V torek so v Sloveniji ob 1737 PCR-testih in 11.425 hitrih antigenskih testih potrdili 2904 okužbe z novim koronavirusom. Število primerov aktivnih okužb se je po oceni Nacionalnega inš...

Zanimivosti / sreda, 16. marec 2022 / 11:00

Po jutru se dan pozna

Vsak dan od ponedeljka do petka ob pol osmih zjutraj skupina šestih gospa in dveh gospodov iz krajevnih skupnosti Predoslje in Britof izvaja vadbo za dobro počutje.

Gospodarstvo / sreda, 16. marec 2022 / 10:59

Priznanja obrtnikom in podjetnikom

Trije nominiranci za obrtnike in podjetnike minulih dveh let prihajajo tudi z območja Gorenjske.

Železniki / sreda, 16. marec 2022 / 10:59

Gasilci nimajo dovolj denarja

Železnikarski gasilci imajo težave z zagotavljanjem lastnih sredstev za novo vozilo s cisterno, saj med epidemijo niso mogli prirejati dogodkov. Občini predlagajo nov način financiranja večjih gasilsk...