Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 13. december 2015 / 12:47

Na obisk v Rimske terme

V jutranjih urah so se izletniki Gorenjskega glasa odpravili najprej do Litije, pot nadaljevali v Rimske terme, potem pa svoje potepanje zaključil z obiskom Celja, ki ga je v poznih popoldanskih urah...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 8. julij 2015 / 15:13

Odprli čistilno napravo

Končano je poskusno obratovanje obnovljene centralne čistilne naprave na Suhi, najdražjega od objektov v sistemu odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju občine Škofja Loka.

Radovljica / sreda, 8. julij 2015 / 15:02

Nevihta s točo

Radovljica – Okoli enih se je nad Radovljico razbesnela kratka, a silovita nevihta s točo. Kljub temu, da so bile posamezne ledene krogle celo v velikosti češnje, ni videti, da bi povzročile posebn...

Medvode / sreda, 8. julij 2015 / 14:39

V Medvodah šest nagrajencev

Na slavnostni seji občinskega sveta Občine Medvode so podelili dve medalji in štiri plakete.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 8. julij 2015 / 14:37

Naveličana »šare« na svojem travniku

Vejevje in drugi ostanki polomljenega drevja že skoraj leto in pol trohnijo na travniku Ane Eržen s Sovodnja, kamor so jih odložili po lanskem žledolomu in na to očitno povsem pozabili.

Slovenija / sreda, 8. julij 2015 / 14:36

Višarje združujejo tri narode

V soboto je bilo na Višarjah tradicionalno romanje treh dežel, tokrat v organizaciji videmske nadškofije.