Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 11. december 2015 / 12:53

Svetovni dan migrantov

Obeležili ga bodo tudi v Kranju, Cerkljah, Kamniku in na Jesenicah.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 5. februar 2023 / 16:48

Norvežani

Gostimo dijake partnerske šole iz Vossa na Norveškem. Naši stiki so dolgoletni in obojestranski. Sama sem bila že večkrat na njihovi šoli, kadar imamo goste, jih vedno vzamem k pouku in z njimi pre...

Zanimivosti / nedelja, 5. februar 2023 / 16:47

Dr. Fig

»Le kaj je tistega dne mi bilo, da v čolnič sem spustil se z neba tako. Na štriku visela sva z Julijo oba, kot dva akrobata iz Sloven'je doma,« je spesnil tu prisotni pesnik. Na plavalnem mitingu B...

GG Plus / nedelja, 5. februar 2023 / 16:44

Strogi tunjiški župnik Jakob Razboršek

Župnik Jaka je z vso vnemo preganjal tiste ženske, ki so se našemile v maškare. Za neodpustljiv greh je štel posebno tistim ženskam, ki so si upale preobleči v moške. Vse te »grešnice« so...

Zanimivosti / nedelja, 5. februar 2023 / 16:42

Na Bledu gostijo razstavo maket

Bled – V prostorih blejske knjižnice v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled je do konca februarja na ogled razstava maket, ki so jih ustvarili člani društva Svet v malem iz Kranja. Njihova osrednj...

GG Plus / nedelja, 5. februar 2023 / 09:58

Več duševnih motenj pri mladih

Število oziroma pogostost duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih v slovenski in nasploh v zahodni družbi narašča. Kar težko je na prvi pogled verjeti, da se to povezuje z blaginjo. Pretresa nas t...