Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 16. december 2015 / 13:01

Novoletni koncert v Cerkljah

Cerklje – V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah so na tradicionalnem koncertu nastopili Policijski orkester, solista Irena Vrčkovnik in Matjaž Mrak ter mlada pevka, domačinka Zala Smolnik...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 26. april 2024 / 16:23

SIJ med peščico jeklarjev s certifikatom

Ljubljana – Skupina SIJ je prejela certifikat ResponsibleSteel, s čimer se je uvrstila med le 13 jeklarskih podjetij, ki se ponašajo s tem certifikatom. Standard temelji na dvanajstih načelih, ki v...

Kronika / petek, 26. april 2024 / 16:23

Tri tisoč prehitrih

Kranj – V preventivni akciji za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, ki je potekala prejšnji teden, so slovenski policisti v poostrenih nadzorih ugotovili skupno 3008 prekoračitev, od tega 441 na...

Nasveti / petek, 26. april 2024 / 16:22

Tretjine življenja

V prvi tretjini smo s starši. Najprej biološko in fizično. To je opaziti. Rastemo, se razvijamo in izobražujemo in se (nehote) pripravljamo na samostojno življenje. Starši nam omogočajo otroštvo, k...

Tržič / petek, 26. april 2024 / 16:22

Degradirana območja so priložnost

Da je oživitev degradiranih območij pravzaprav neke vrste recikliranje, je prepričan župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič. Podobno razmišlja tudi tržiški župan Peter Miklič, ki pravi, da je akti...

Šport / petek, 26. april 2024 / 16:21

Srebro za košarkarice Triglava

Kranj – S tretjo tekmo finala se je v Celju končalo letošnje državno prvenstvo v prvi SKL za košarkarice. V finalu sta se merili ekipi kranjskega Triglava in Cinkarne Celje, na vseh treh tekmah pa...