Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 13. december 2013 / 11:27

Namesto v Mariboru v Trentinu

S sredino slovesnostjo se je v Trentinu začela univerzijada, ki bi sicer morala potekati pri nas v Mariboru, a so jo po odpovedi prevzeli italijanski organizatorji.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 12. november 2010 / 07:00

Roparska pogodba

Hotel sem reči: rapalska pogodba. Podpisali so jo v letovišču Rapallo pred 90 leti prav na današnji dan: 12. novembra 1920. Kralj, vlada in diplomacija Kraljevine SHS so po dolgih pogovorih kapit...

Prosti čas / petek, 12. november 2010 / 07:00

Družine bodo predstavile ustvarjalnost

V dvorani Kulturnega doma Kropa bo danes ob 17. uri prireditev Družine se predstavijo, na kateri bodo svojo ustvarjalnost in nadarjenost predstavile družine iz Železnikov, Šenčurja, Bleda, Krope,...

Kranjska Gora / petek, 12. november 2010 / 07:00

V Kranjski Gori je še sneg

Kranjska Gora - V Zgornjesavski dolini in na nekaterih višje ležečih predelih je v torek zapadlo do deset centimetrov snega. Še včeraj dopoldne je bilo na spletni stra...

Zanimivosti / petek, 12. november 2010 / 07:00

Sejem zimske opreme

Tržič - Klub učiteljev in trenerjev smučanja Tržič organizira tradicionalni sejem zimske športne opreme v Paviljonu NOB Tržič. Tja vabijo lastnike rabljene opreme, ki je ne potre...

Žiri / petek, 12. november 2010 / 07:00

Simpozij o Rapalski meji

Žiri - V Muzeju Žiri bodo danes, točno na dan podpisa Rapalske pogodbe pred devetdesetimi leti, gostili mednarodni simpozij o rapalski meji. Rapalska meja, poudarjajo organizator...