Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Zagorelo v stavbi Niko Transporta

V hali so bila skladišča Ljubljanskih mlekarn in Leda, ki so povsem pogorela. Po neuradnih podatkih naj bi bilo uničenih za 1,5 milijona evrov sladoleda, celotne škode pa naj bi bilo za več kot šest m...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:25

Gorenjska banka posluje z dobičkom

Gorenjska banka je v prvi polovici leta ustvarila 3,6 milijona evrov čistega dobička. Oba interesenta za nakup večinskega deleža banke ponujata ceno, ki je nižja od likvidacijske.

Naklo / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:13

Spodbujajo gojenje sončnic

Projektu Čebelarske zveze Slovenije Kar sejemo, to žanjemo, ki je letos namenjen spodbujanju gojenja sončnic, so se pridružili številni partnerji, na Gorenjskem Biotehniški center Naklo.

GG Plus / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:12

Dr. Jernej Vidmar – petindvajseti ljubljanski škof

Za cerkvijo v centru Kranja je velika stavba, Tavčarjeva 41, ki se je je prijelo ime Škofija. Leta 1873 jo je namreč kupil ljubljanski škof dr. Jernej Vidmar in ji dal sedanjo podobo. V letih 1860–...

GG Plus / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:09

Desetletje Slavka Beznika

Danes 91-letni Slavko Beznik z družinskimi koreninami na Gorjušah, kjer sedaj preživi večino svojega časa in gre le občasno v Ljubljano, je eden od tistih ljudi, ki so v Gorenjskem glasu videli pri...

Kronika / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:07

Trije so bili poškodovani

Krnica – Na cesti Bled–Pokljuka sta v naselju Krnica trčili dve osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj prometne nesreče, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi treh poškodovancev ter pomaga...