Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 11. maj 2017 / 14:41

Zgodba Ambulante E

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici je na ogled razstava z naslovom Ej, ta naša bolnica nad Bohinjem, sredi gozdov. Na muzejskem večeru v petek je o zgodbi Ambulante E na Pokljuki spregovorila...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 25. november 2020 / 19:18

Skupaj boste pregnali dolgčas

Projekt Niste sami: družite se z nami je namenjen polnoletnim osebam, ki se želijo zabavati, kratkočasiti, sprostiti, deliti svoje občutke, pridobiti uporabno znanje ali preprosto spoznati nove ljudi....

Šport / sreda, 25. november 2020 / 16:00

Lanišek sezono začel na šestem mestu

Kranj – V Wisli na Poljskem se je pretekli konec tedna začela sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najboljšo pripravljenost so pokazali Nemci in Avstrijci, slednji so dobili ekipno tekmo,...

Kronika / sreda, 25. november 2020 / 16:00

Nov urnik klicnega centra policije

Kranj – Iz policije so sporočili, da se je spremenil urnik delovanja klicnega centra, ki nudi informacije o delu policije v času koronavirusa. Na telefonski številki 01 514 70 01 so po novem dosegl...

Zanimivosti / sreda, 25. november 2020 / 15:58

Ključi novega avtomobila tudi za Lampičevo

Kranj – Najboljša slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je že na severu, kjer se pripravlja na začetek sezone. Še pred tem se je ustavila v Kranju. Smučarska zveza Slovenije in Citroën Avto...

Razvedrilo / sreda, 25. november 2020 / 15:52

Velika doza romantike

Glasbeni duet, ki ga sestavljata zakonca Uroš Steklasa in Tjaša Hrovat Steklasa, predstavlja prvi album Doza romantike. Denar za snemanje sta zbrala na spletni platformi za množično financiranje.