Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 20. december 2020 / 11:19

Nemirni duh Kristijana Pajerja

V Kranju se je 14. decembra 1839 rodil fotograf, popotnik in učitelj Kristijan Pajer. V času, ko se je fotografija po svetu šele dobro rojevala, je bil drzen svetovni popotnik in nadarjen fotograf....

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 19. april 2019 / 12:05

V Kranj prihajajo nogometaši Mure

Kranj – Nadaljuje se državno nogometno prvenstvo v prvi SNL Telekom. Kranjčani se bodo jutri na domači zelenici pomerili z ekipo Mure iz Murske Sobote, tekma pa se bo začela ob 14.45. Tekma med nog...

Slovenija / petek, 19. april 2019 / 12:03

Sodnik govoril o pritiskih

Ljubljanski sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je ta teden Milka Noviča oprostil krivde za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je javno spregovoril o domnevnih pritiskih nanj.

Razvedrilo / petek, 19. april 2019 / 11:53

Zabavno in okusno

Dvorana medvoškega kulturnega doma je v soboto gostila razvedrilno radijsko oddajo Prizma optimizma, Komenda pa znameniti obrtno-kmetijski sejem. V redakciji našega časopisa nas je ponovno s svojimi (...

Zanimivosti / petek, 19. april 2019 / 11:49

Nagrajeno Podbreško potico bo pokusil tudi papež

Kraljica Festivala velikonočne potice je Podbreška potica Marije Štaut. Podbreške gospodinje bodo potico dale na okušanje jutri tudi v Kranju ob zaključku festivala keramike Kroginkrog, na velikonočno...

Kranj / petek, 19. april 2019 / 11:48

Z majem okrnjen urnik družinskih zdravnikov

Ljubljana, Kranj – Nedavna pogajanja za Aneks št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2019 so se zaključila z dogovorom vseh partnerjev razen Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki so sp...