Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 6. december 2016 / 20:42

Veste, kaj dela delovni terapevt?

"Zdravnik mi je rešil življenje, delovni terapevt pa ga je naredil vrednega živeti." S tem izhodiščem so v Naklem pripravili dogodek Delovna terapija med teorijo in prakso na Gorenjskem. Delovni terap...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Ferjan v. d. dekana FOV

Kranj - Za vršilca dolžnosti dekana Fakultete za organizacijske vede, ki spada k Univerzi v Mariboru, je bil na skupni predlog rednih profesorjev FOV imenovan prof. dr. Marko...

Prosti čas / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Helena se je vrnila iz Avstralije

Včeraj je v večernih urah na Brniku pristala Helena Blagne Zaman, ki se je po mesecu in pol vrnila s turneje po Avstraliji. V Sydneyju je imela kar štiri nastope, vsakič pa se ji...

Zanimivosti / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Prikaz starih obrti in običajev

V Turističnem društvu Tuhinjska dolina so pripravili tridnevno etnološko prireditev z naslovom Bilo je nekoč.

Zanimivosti / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Predstavili novo pot

V sklopu Kovaškega vikenda v Železnikih so predstavili Fužinarsko-kovaško pot, ki razširja vedenje o znamenitih Železnikarjih.

Prosti čas / četrtek, 28. avgust 2008 / 07:00

Sanje pod Jenkovo lipo se iztekajo

Jutri lahko zaplešete v ritmu swinga z Nejcem Zupanom, v soboto pa bo nastopila Eva Moškon s svojo novo zasedbo E.V.A. in tako zaključila devetdnevni festival Sanje pod Krvavcem.