Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 5. december 2006 / 06:00

Zavarovalnica Triglav tudi v Makedoniji

Kranj - Uprava Zavarovalnice Triglav je ob koncu novembra z vodstvom zavarovalnice Vardar Osiguruvanje podpisala pismo o nameri povezovanja med zavarovalnicama. Zavarova...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 29. november 2018 / 23:21

Stopimo skupaj

V polni Dvorani tržiških olimpijcev je v pomoč tržiškim občanom, ki so utrpeli večjo škodo v nedavnih poplavah, potekal dobrodelni koncertni večer Stopimo skupaj. Dvorana na Češnjici v Železnikih pa j...

Radovljica / četrtek, 29. november 2018 / 23:18

V Radovljici še en trgovski center

Ob vhodu v mesto Radovljica so pred mesecem dni začeli graditi nov trgovski center, v katerem bo pet ločenih trgovin. Odprtje načrtujejo spomladi.

Nasveti / četrtek, 29. november 2018 / 23:17

Za hrustanje

Grisine ali kosmiče za zajtrk redko pripravimo doma. Vendar tudi to lahko naredimo sami in ni dvoma, da je doma pripravljeno veliko boljše od kupljenega. Grisini so odličen prigrizek ali popestrite...

Razvedrilo / četrtek, 29. november 2018 / 23:16

Prstana zvestobe nosita že šestdeset let

V soboto sta si Frančiška in Jakob Košir iz Dolgih Njiv v cerkvi sv. Vida v Lučinah, kjer sta se pred šestdesetimi leti poročila, ponovno obljubila večno zvestobo.

Medvode / četrtek, 29. november 2018 / 23:15

Peklenščki strašili v Goričanah

Sedma Noč parkeljnov v Goričanah je bila kljub dežju odlično obiskana. Predstavilo se je triindvajset skupin parkeljnov iz Slovenije in tujine.