Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. julij 2017 / 18:09

Dare Valič v Borštnikovi hiši

Obiskovalci so v sproščenem vzdušju lahko igralca pobliže spoznali.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 18. junij 2024 / 21:19

Visoki jubilej kriških gasilcev

Prostovoljno gasilsko društvo Križe je zaznamovalo stoletnico delovanja. Častitljiv jubilej so počastili s slavnostno parado, ki se je je udeležil tudi minister za obrambo Marjan Šarec.

Kronika / torek, 18. junij 2024 / 21:17

Prevrnil se je s traktorjem

Moravče – V soboto okoli 16.30 se je na območju Moravč smrtno ponesrečil 74-letni voznik traktorja. Po podatkih policije je vozil traktor po travnati poti in zapeljal čez rob na brežino, kjer se je...

Razvedrilo / torek, 18. junij 2024 / 21:16

Dokumentarni film o ljudskem godcu iz Besnice

Letos junija mineva 25 let, odkar je za vedno utihnila harmonika ljudskega godca Franca Fabijana iz Besnice. Več kot šestdeset let je ustvarjal na področju glasbe in folklore ter se udejstvoval v b...

Kultura / torek, 18. junij 2024 / 17:49

Nagrajen Veselkov Jockl

Ansambel Prešernovega gledališča se je z 59. Borštnikovega srečanja vrnil z dvema festivalskima nagradama. Borštnikovo nagrado za igro je prejel Borut Veselko, nagrado nepogrešljivi za življenjsko del...

Kranj / torek, 18. junij 2024 / 17:49

Kranjski bazen že odprt

Kranj – Letno kopališče v Kranju se je uradno odprlo že 10. junija, a do 21. junija med tednom obratuje le od 14. do 22. ure, ker so dopoldnevi rezervirani za treninge vaterpolske reprezentance Hrv...