Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Prebivalci o svojem kraju

Irena Veber: »Ne moti me, da se bo število prebivalcev v kraju močno povečalo. S propadajočimi stavbami je treba nekaj narediti. Težava je le v tem, da se nič ne dela n...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / sobota, 1. avgust 2015 / 15:02

Jubilej predhodnice Prešernove koče na Stolu

Žirovnica – Na včerajšnji dan pred 105 leti je bila slovesno odprta Prešernova koča na Stolu, predhodnica današnje koče. Ob odprtju so v Planinskem vestniku leta 1910 zapisali: »Kranjska podružnica...

Jesenice / sobota, 1. avgust 2015 / 13:50

Spominski dan občine Jesenice

Jesenice – Občina Jesenice 1. avgusta praznuje spominski dan, ko se spominjajo prvega oboroženega spopada med partizani in Nemci na Gorenjskem. Vsako leto ga obeležijo z obiskom spomenika, ki stoji...

Žirovnica / sobota, 1. avgust 2015 / 13:49

Nov dom bo dobilo pet družin

Na Selu pri Žirovnici se zaključuje gradnja večstanovanjskega objekta, v katerem bodo uredili neprofitna stanovanja.

Gorenja vas-Poljane / sobota, 1. avgust 2015 / 13:47

V nedeljo Dan oglarjev na Starem vrhu

Stari vrh – Člani Turističnega društva Stari vrh bodo v nedeljo, 2. avgusta, pripravili tradicionalni, že 44. Dan oglarjev z bogatim kulturnim in zabavnim programom. Druženje se bo ob 8. uri začelo...

Šport / sobota, 1. avgust 2015 / 13:46

Naši spet v močni zasedbi

Minulo soboto se je začelo svetovno prvenstvo v plavanju v Kazanu, izmed kar enajstih naših plavalk in plavalcev pa je najprej nastopila daljinska plavalka Špela Perše.