Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 1. december 2007 / 07:00

Zakaj uživati slovenski med?

Slovenski čebelarji imajo med, ki ima ohranjeno prvinsko kakovost.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:55

Mutant, lepotica in zver

Wolverine se je poslovil, a lahko se zgodi, da bo njegovo filmsko zgodbo nadaljevala mlajša generacija mutantov z njegovo hčerko na čelu. Na velika platna pa prihaja še film Lepotica in zver, kjer bom...

GG Plus / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:46

Dobiš lepo, če lepo tudi daš

Dr. Mariana Karla Rebernik, direktorica družbe Atotech, d. d., Podnart, je prejemnica letošnjega priznanja Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Priznanje imenu...

Kronika / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:42

Ropov ni priznal

Kranj – Minuli torek je na kranjskem okrožnem sodišču potekal predobravnavni narok zoper Agima Krasniqija, 22-letnega kosovskega Albanca, gradbenega delavca, ki ga obtožnica bremeni storitve ropov...

Kronika / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:42

Motoristi so spet na cestah

Policisti opozarjajo, da je s toplejšimi dnevi na cesti spet več motoristov, ki naj med vožnjo upoštevajo, da je asfaltna površina še vedno hladna, zaradi zime pa so na cestah ponekod še udarne jame i...

Avtomobilizem / ponedeljek, 13. marec 2017 / 17:38

Ofenziva modelov

Opel je na 87. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi pokazal, kako vznemirljivi so njegovi novi modeli.