Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 8. december 2008 / 07:00

Vsi drugačni, a skupaj popolni

Društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Jesenice, Kranjska Gora, Žirovnica Sožitje je praznovalo štiridesetletnico obstoja.

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 13. februar 2015 / 16:58

Tekli bodo po starem

Medvode – To nedeljo bodo med 12. in 14. uro v Nordijskem centru Bonovec v Medvodah pripravili druženje smučarskih tekačev s staro opremo. Vabijo zlasti tekače s tekaško opremo, starejšo od dvajset...

Jesenice / petek, 13. februar 2015 / 16:22

Poročni sejem v Kolpernu

Jesenice – Danes popoldne in jutri, v soboto, ves dan bo v Kolpernu na Jesenicah potekal Poročni sejem 2015. Pripravlja ga Gornjesavski muzej Jesenice v sodelovanju z Občino Jesenice, na sejmu pa s...

Kronika / petek, 13. februar 2015 / 16:07

Prodajalec ni želel obujati spomina

Na Okrožnem sodišču v Kranju se bo danes nadaljevalo sojenje Črtu Meznariču, ki je na testni vožnji prodajalcu poskušal ukrasti BMW-ja X1.

Šport / petek, 13. februar 2015 / 16:05

Ob jubileju rekordna udeležba

Za nastop na že 40. Pokalu Loka je prijavljenih več kot 280 mladih smučark in smučarjev iz 34 držav, ki jih bo na današnjem slovesnem odprtju na parkirišču pod Loškim gradom pozdravil tudi predsednik...

Šport / petek, 13. februar 2015 / 16:04

Bloudkovemu delu so v ponos

Letos mineva petdeset let od prve podelitve Bloudkovih priznanj, minulo sredo pa so slovesnost pripravili v Cankarjevem domu, kjer so se nagrad in plaket razveselili tudi gorenjski športniki in športn...