Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 26. december 2010 / 07:00

V muzeju zazvenele strune

Na predvečer plebiscita je v galeriji Muzeja Žiri nastopil trio vrhunskih violončelistov, ki ga sestavljajo Jošt Kosmač, Martin Sikur in Gregor Fele.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 15. marec 2022 / 17:27

Ogroženost ni nič večja

Stopnja ogroženosti jedrske varnosti pri nas zaradi razmer v Ukrajini trenutno ni nič večja, kot je bila pred vojno, pravi direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Igor Sirc.

Gorenjska / torek, 15. marec 2022 / 12:13

Pomoč Ukrajini in beguncem

Humanitarne organizacije, občine, podjetja, društva in druge organizacije zbirajo pomoč za Ukrajino in ukrajinske begunce.

Razvedrilo / torek, 15. marec 2022 / 12:07

Šesti mednarodni Kavč festival

Kranj – Od 12. do 19. marca Slovenija gosti Kavč festival, ki bo zavzel 120 prizorišč in v domove ter nekonvencionalne prostore pripeljal 105 skupin iz Slovenije in tujine – vse od etna do džeza in...

Preddvor / torek, 15. marec 2022 / 12:06

Javni razpisi za leto 2022 v preddvorski občini

Preddvor – Občina Preddvor obvešča, da je na spletni strani občine objavila javne razpise za leto 2022, in sicer: za zbiranje predlogov za sofinanciranje kulturnih programov in dejavnosti, za zbira...

Šport / torek, 15. marec 2022 / 11:57

Žan Kranjec dvakrat deseti

Letošnji Pokal Vitranc je najboljše veleslalomiste sveta navdušil z lepim vremenom in odlično pripravljeno progo, obakrat pa je slavil Norvežan Henrik Kristoffersen. Naš najboljši veleslalomist Žan Kr...