Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 25. november 2008 / 07:00

Civilne iniciative – nezadovoljstvo ozaveščenih

Odgovor na pisanje župana: Civilne iniciative – demokracija ali politikantstvo? Civilna iniciativa Dolina Draga (DD) je bila ustanovljena z namenom omiliti ekološke vplive industrije Elana in Sea...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 13. september 2020 / 17:58

Premisleki o prihodnosti javnih medijev

»Janšev pohod na medije, ki traja že trideset let, je podobno kot njegovi pretekli posegi v gospodarske družbe vzorčen primer fašističnega korporativizma, s katerim država – ki je v rokah Stranke –...

GG Plus / nedelja, 13. september 2020 / 17:53

Družinski zdravnik Ivan Hubad

V Zapogah pri Cerkljah se je 11. septembra 1875 rodil očetu Janezu in materi Mariji zdravnik Ivan Hubad. Rod izvira iz vasice Zapoge med Smlednikom in Vodicami. Na Dunaju je študiral medicino in le...

Šport / nedelja, 13. september 2020 / 17:50

Nova dvojna zmaga na Touru, Pogačar pred Rogličem, zlom Bernala

Lyon – Slovenska kolesarska asa Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta dosegla še tretjo dvojno zmago na letošnji dirki po Franciji. Obenem je nizozemsko moštvo, za ka...

Naklo / nedelja, 13. september 2020 / 16:04

Pohod pod Babji zob

Naklo – Društvo upokojencev Naklo vabi v sredo, 16. septembra, na pohod in ogled jame pod Babjim zobom. Zbor bo ob 8. uri pri Domu upokojencev v Naklem.

Zanimivosti / nedelja, 13. september 2020 / 16:03

Pridelal orjaški paradižnik

Kranj – Zvone Marn iz Predoselj pri Kranju se je letos razveselil obilne letine paradižnika, ki ga je pridelal na pokriti gredi na domačem vrtu. Kot je pojasnil, gre za sorto domači dolenjski parad...