Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 15. december 2017 / 16:14

Dežela Dobro v kranjskih rovih

Dežela Dobro ponuja vse tisto, kar dobrega pridelajo in izdelajo roke tistih, ki jim ni vseeno, kaj bodo kupci kupili. Tokrat so bili na voljo zeliščni izdelki, slovenski med in vina, okusen sir, doma...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / nedelja, 2. januar 2022 / 21:29

Prva se je rodila Ema

Na Gorenjskem so se prvega novorojenčka v letu 2022 razveselili v jeseniški porodnišnici, kjer se je 1. januarja malo pred četrto zjutraj staršema Nikolini Oman in Žigu Marenku z Bleda rodila deklica...

GG Plus / nedelja, 2. januar 2022 / 13:38

Josip Macun: domovina, narodnost, domoljubje …

Literarni zgodovinar in publicist Josip Macun se je 2. januarja 1861 v Novicah spraševal, kaj je domovina. »Vsak Slovenec, ki se je za daljši čas ali za stalno izselil v tujino, se je srečal z domo...

Jesenice / nedelja, 2. januar 2022 / 13:36

Praznični koncert pod okni bolnišnice

Jesenice – Tik pred prazničnim koncem tedna so glasbeniki iz Begunj pred vhodom v stavbo Splošne bolnišnice Jesenice pripravili tradicionalno glasbeno presenečenje za paciente in zaposlene. Jure Va...

Jezersko / nedelja, 2. januar 2022 / 12:31

Turistično-informacijski center odprt tudi pozimi

Jezersko – Turistično-informacijski center (TIC) Jezersko je do 28. februarja 2022 odprt vse dni v tednu od 10. do 15. ure. Do 6. marca je na Jezerskem mogoče teči na smučeh, drsati ali se sankati....

Šport / nedelja, 2. januar 2022 / 12:30

Zmaga za Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur

Šenčur – Minuli torek se je s tekmo v Šenčurju zaključilo 12. kolo v košarkarski ligi Nova KBM. Domača Gorenjska gradbena družba Šenčur je v tekmi proti Hopsom Polzela prikazala boljšo igro in na k...