Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 26. november 2015 / 11:21

Prve snežinke

Otroci so presrečni. Zapadel je prvi sneg – in to že novembra, poleg tega pa ravno ob koncu tedna. Snežni metež je najbolj neučakane in pogumne že v soboto spravil na plan, vsi pa so neizmerno uživ...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 27. november 2019 / 20:02

Deset voznikov napihalo

Kranj – Gorenjski policisti so se v petek znova odločili podrobneje preveriti treznost voznikov. Na preizkus alkoholiziranosti so »povabili« 234 voznikov. Večina je bila negativnih, kar je v tem pr...

Zanimivosti / sreda, 27. november 2019 / 20:01

Šenčurski zbor v Franciji

Mešani pevski zbor Društva upokojencev Šenčur pod vodstvom zborovodje Dejana Herakovića je oktobra gostoval v Franciji.

Nasveti / sreda, 27. november 2019 / 19:57

Zimske radosti

Če vprašamo Slovence, kaj nam je v Sloveniji ali pri nas, Slovencih, najbolj všeč, bi zagotovo kaj kmalu navedli kakšno dejavnost v povezavi z zimo.

GG Plus / sreda, 27. november 2019 / 19:52

V Berlin po slovenska imena

V središču raziskovanja zgodovinarke dr. Monike Kokalj Kočevar je že več kot poldrugo desetletje prisilna mobilizacija Slovencev v nemško vojsko v času druge svetovne vojne. Sestavila je doslej najpop...

Rekreacija / sreda, 27. november 2019 / 19:48

Speči zmaj

Stolpnik (1012 m n. m.) in Skala (750 m n. m.) – Konjiška gora se razteza na vzhodu od Frankolovega do Žič na zahodu ter tvori pregrado med Dravinjskimi goricami in Celjsko kotlino. Najvišji vrh je St...