Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / petek, 22. december 2006 / 06:00

Komendčani za novo cepivo

Občina Komenda je prva v Sloveniji, kjer bodo deklicam omogočili brezplačno cepljenje proti virusu, ki povzroča raka na materničnem vratu. Revolucionarno cepivo, ki je zelo drago, je od torka že na vo...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 5. avgust 2014 / 16:27

Blejski etno ritmi

Pretekli konec tedna so z začetkom 24. Okarina etno festivala Bled preplavili zvoki etno glasbe. V okviru festivala so se na Blejskem gradu že predstavili trije svetovno priznani izvajalci etno glasbe...

Kronika / torek, 5. avgust 2014 / 13:32

Veslač je utonil

V soboto zvečer se je na Savi Bohinjki pod vasjo Selo v občini Bled prevrnil veslač s kanujem.

Šport / torek, 5. avgust 2014 / 13:29

Sara Isaković končala kariero

Naša najuspešnejša plavalka, ki je največji uspeh dosegla, ko je na olimpijskih igrah osvojila srebrno kolajno, je sporočila, da je končala svojo športno pot.

Gorenjska / torek, 5. avgust 2014 / 13:18

V spomin: Mihael Rezar (1940–2014)

Na vroč julijski popoldan smo pokopali Mihaela Rezarja iz Radovljice, nekdanjega direktorja blejske Špecerije. Rojen je bil 12. decembra 1940 v Vrbnjah pri Brčineku. Bil je najmlajši otrok...

Kamnik / torek, 5. avgust 2014 / 13:15

Zapora cest v Tunjicah in Stranjah

Kamnik – Zaradi gradnje kanalizacije bo do 1. septembra veljala zapora ceste Tunjiška Mlaka–Mlaka pri Komendi–Gmajnica, in sicer na odseku Tunjiške ceste in Košiš ter Levstikove ulice. Obvoz je sko...