Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

Podelili nagrade za socialno varstvo

Že dvanajstič zapored so podelili nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva in rejniške dejavnosti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. november 2015 / 07:00

S kladivom in žeblji do čipke ...

Arhitektka in oblikovalka žirovskih korenin Manca Ahlin, ki že šesto leto živi in ustvarja v New Yorku, je za tamkajšnjo mediteransko restavracijo izdelala pregrado iz čipk. Za izdelavo 120 kilogramov...

Razvedrilo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Družba za prijatelje

V Festivalni dvorani na Bledu je nastopil Andrej Šifrer z glasbenimi gosti, za posebno vznemirjenje pa je poskrbela sredina slavnostna premiera filma Spectre v kranjskem Cineplexxu.

GG Plus / petek, 6. november 2015 / 07:00

Z glino skozi težke dni

Ko se je pred dobrim desetletjem znašla v težkem življenjskem obdobju, prežetem s tesnobo in napadi panike, je Petra Nabernik v roke vzela glino in iz nje nenačrtovano oblikovala – punčko. Do danes ji...

Naklo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Investiral svojo žepnino

Sedemnajstletni gimnazijec Jaka Majnik je postavil svoj prvi čebelnjak, v prvi veliki projekt pa je vložil svojo žepnino oziroma prihranke.

Gospodarstvo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Priznanja skrbnim lastnikom gozda

Na kranjskem gozdnogospodarskem območju je priznanje prejel Jurij Rozman iz Loma pod Storžičem, na blejskem pa bratje Robič iz Gozda - Martuljka.