Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 27. januar 2020 / 11:38

Resnica in zmote o antibiotikih

Češnjica – Društvo podeželskih žena Selške doline in Kmetijsko gozdarski zavod Kranj vabita v sredo, 29. januarja, ob 15.30 v zadružni dom na Češnjici na predavanje Resnica in zmote o antibiotikih....

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Izdelajmo pustni kostum

Pustni kostum lahko izdelate tudi doma. Tako dobite unikat in obilico zabave ob ustvarjanju.

GG Plus / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Kaj bo s pokojninami?!

Pokojnine se letos ne bodo usklajevale z rastjo plač, že prihodnje leto pa koalicijska pogodba predvideva dvakratno uskladitev z rastjo plač in inflacije.

Železniki / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Trojčkom je občina podarila voziček

Barbari Rakovec in Janezu Primožiču iz Železnikov so se 31. januarja letos nepričakovano rodili trojčki. Na občini so se jima odločili pomagati tako, da so prispevali za nakup vozička za tri.

Naklo / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

Občina bo imela svojo komunalno službo

Naklo - Na občini Naklo so z javnim razpisom zaposlili komunalnega delavca. »Odločili smo se, da bomo ustanovili občinsko komunalno službo. Dva delavca, drugega smo prerazporedil...

Nasveti / sreda, 15. februar 2012 / 07:00

O soncu in hrani (1)

Finska v mojih očeh