Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 12. december 2013 / 13:35

Lastnik zagotovil denar

Direktor Bojan Gantar pravi: »Pričakujemo stabilno poslovanje, proizvodnja ne bo več stala.«

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 12. december 2022 / 17:14

Negujejo svojo identiteto

Kranj – Črnogorsko kulturno, prosvetno in športno društvo Morača Kranj je novembra v prostorih Zveze kulturnih društev Kranj pripravilo predstavitev knjige v črnogorskem jeziku Pozdrav rodu avtorja...

Zanimivosti / ponedeljek, 12. december 2022 / 17:10

Pomagali kirgizijskemu šoferju

V Zgornjih Danjah so imeli pred dnevi obilo dela z reševanjem kirgizijskega šoferja s poljskim tovornjakom, ki je zašel v najvišje ležečo slovensko vas.

Preddvor / ponedeljek, 12. december 2022 / 17:09

Večjih projektov ne predvidevajo

Preddvor – Na zadnji seji preddvorskega občinskega sveta so imeli v drugi obravnavi tudi Odlok o proračunu Občine Preddvor za leto 2023. Že pri prvem branju je župan poudaril, da večji projekti za...

Šport / ponedeljek, 12. december 2022 / 17:06

Mladi hokejisti z Bleda na Norveško

Bled – Prejšnji teden se je slovenska moška hokejska reprezentanca do 20 let zbrala v svoji tradicionalni pripravljalni bazi na Bledu, kjer je opravila zaključne priprave pred nastopom na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. december 2022 / 17:05

Izbrali najuglednejše strokovnjake

Ljubljana – Uporabniki portala Tax-Fin-Lex so znova izbrali najuglednejšega davčnega, finančnega in pravnega strokovnjaka. Najuglednejši davčni strokovnjak je postal nekdanji generalni direktor fin...