Palačinke in testenine z lososom

Dimljen losos predstavlja zanimivo popestritev jedi. Ne potrebujemo ga veliko, a ustvari izvrsten okus in aromo. Uporabimo ga lahko na številne načine, tudi kot omako za testenine ali v nadevu za slane palačinkine zvitke.

Za pripravo palačink z dimljenim lososom potrebujemo: za palačinke: 1 jajce, 200 g moke, 1 dl mleka, 2 dl mineralne vode, pol žličke pecilnega praška, četrt žličke soli; za nadev: 150 g rezin dimljenega lososa, 100 g sirnega namaza, 1 paradižnik, 1 pest rukole.

Iz navedenih sestavin za palačinke zmešamo maso za palačinke. Točno količino tekočine ali moke prilagodimo tako, da dobimo primerno gosto maso za palačinke. Palačinke spečemo ter jih ohladimo. Paradižnik narežemo na manjše kocke, rezine lososa na trakove. Vsako palačinko namažemo s sirnim namazom, nanj nadevamo nekaj rezin lososa in razporedimo paradižnikove koščke. Vse skupaj prekrijemo še z nekaj rukole. Robove palačink zapognemo navznoter in zvijemo v rulado.

Za pripravo polnozrnatih peresnikov z dimljenim lososom in porom potrebujemo: 400 g polnozrnatih peresnikov, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 200 g dimljenega lososa, 2,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici limoninega soka, pol žličke kopra, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Polnozrnate peresnike kuhamo v osoljeni vodi ter jih odcedimo. Kuhamo jih eno minuto manj, kot piše na embalaži. Česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem na hitro prepražimo česen in por. Dodamo na tanke rezine narezanega dimljenega lososa, solimo in popramo ter pražimo še minuto. Zalijemo s smetano za kuhanje, prilijemo limonin sok in začinimo s koprom. Dobro premešamo in počasi kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. V omako primešamo kuhane in odcejene testenine in kuhamo še minuto, da se vse sestavine dobro pomešajo.

Nasvet: V omako lahko na koncu vmešamo še eno pest naribanega parmezana ali navadnega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 24. julij 2022 / 11:29

Predsednik z župani na Lužah

Pri Peršmanu v Podpeci na koncu doline Lepene nad Železno Kaplo in malo višje na Lužah (Luschalm) pod Peco, na stičišču občin Železna Kapla in Globasnica na avstrijskem Koroškem in Črne na Koroškem...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 10. julij 2014 / 14:23

Prvi pri uvajanju e-Calla

Slovenija bo med prvimi državami EU, če ne že prva, ki bo uvedla sistem za samodejne klice na pomoč s pomočjo komunikacijske tehnologije v vozilu.

Jesenice / četrtek, 10. julij 2014 / 14:15

V družbi prijateljev in svetega Petra

Oratorija na Jesenicah se je udeležilo petdeset otrok in sedemnajst animatorjev.

Razvedrilo / četrtek, 10. julij 2014 / 14:08

Poletne noči v Khislsteinu

Kranjsko Letno gledališče Khislstein gosti serijo zanimivih koncertov: po nedavnem večeru uspešnic skupine ABBA bo ta teden v znamenju koncerta Josipe Lisac ter muzikala skupine Tabu, naslednji petek...

Kronika / četrtek, 10. julij 2014 / 14:04

Tat na vlaku

Jesenice – Neznani storilec je pred dnevi na potniškem vlaku proti Jesenicam oškodovanki med počivanjem izmaknil nahrbtnik s prenosnim računalnikom. Lastnica je policiji prijavila, da ji je tat pov...

Šport / četrtek, 10. julij 2014 / 14:03

Škorci še vedno vodilni

Kranj – V soboto se je v Kopru končal redni del letošnje sezone Samsung DP košarke 3x3. Po četrtem kvalifikacijskem turnirju so znane tudi vse ekipe, ki so si priborile vstopnico na finalni turnir...