Tako kot otroka naučimo varno hoditi po cesti, ga moramo naučiti varne uporabe interneta, svetujejo pri Safe.si.

Vzgoja za internet

Staršem je na voljo nov priročnik o varni rabi interneta, ki so ga izdali pri točki ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru fakultete za družbene vede.

Vzgoja za internet je naslov priročnika, namenjenega staršem osnovnošolcev, saj v tem času otroci postanejo intenzivni uporabniki interneta, poudarjajo pri točki Safe.si in dodajajo, da priročnik prinaša ključne nasvete in opozorila v povezavi z najpogostejšimi tveganji pri uporabi interneta, s katerimi se srečujejo mladostniki.

»Tako kot otroka naučimo varno hoditi po cesti, ga moramo naučiti varne uporabe interneta. To učenje pa se začne tisti trenutek, ko mu prvič izročimo v roke napravo, ki omogoča dostop do interneta, in traja, dokler ni otrok toliko vešč varne uporabe interneta, da zna sam prepoznavati tveganja in se pred njimi tudi zaščititi,« je v uvodu zapisal avtor priročnika Marko Puschner. To pa je tudi osnovno vodilo in priporočilo staršem, ko predajo otrokom v uporabo mobilni telefon ali računalnik. V priročniku sicer obravnavajo najpomembnejše teme v zvezi z varno rabo interneta: odnos otrok in staršev do interneta, zaščito naprav, družabna omrežja, varovanje zasebnosti, tvegana vedenja, spletno nasilje, starševski nadzor, neprimerne in škodljive vsebine, prekomerno rabo in zasvojenost, pametne igrače in ure ter videoigre. Poleg ključnih informacij o posamezni temi lahko starši v priročniku najdejo tudi nasvete in opozorila, ki bi jih morali poznati starši in mladostniki, pojasnjuje Puschner.

Priročnik je izšel v nakladi deset tisoč izvodov in ga bodo v tiskani obliki brezplačno prejeli vsi starši, ki se bodo udeležili Safe.si predavanj za starše, ki jih organizirajo šole. »Prav tako si ga v tiskani obliki starši lahko brezplačno naročijo na spletnem mestu Safe.si, kjer je za ogled in prenos na voljo tudi v elektronski obliki,« še dodaja Puschner.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 4. oktober 2013 / 11:26

Šest desetletij društva upokojencev

Dovje, Mojstrana - Društvo upokojencev Dovje-Mojstrana letos zaokrožujejo šestdeset let bogatega in aktivnega delovanja na številnih področjih. Osrednjo prireditev ob prazniku pripravljajo...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 6. julij 2017 / 22:24

Voglje spet center keramike

V soboto so s svečanim nagovorom in predstavitvijo udeležencev v Muzeju občine Šenčur odprli dvanajsti Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje 2017. Do 14. julija bo v Ateljeju lončarstva in ke...

Kronika / četrtek, 6. julij 2017 / 22:24

Povišali kazen za umor

Potem ko so Albana Thaqija lani na kranjskem sodišču za umor bohinjskega učitelja Pavla Zupana obsodili na sedemnajst let zapora, je ljubljansko višje sodišče zaporno kazen povišalo za pet let.

Rekreacija / četrtek, 6. julij 2017 / 22:24

Zelo hiter maraton okoli Alp

Matej Lovše je na malenkost spremenjeni trasi Maratona Alpe Scott postavil nov najhitrejši čas ene najtežjih kolesarskih preizkušenj pri nas.

Razvedrilo / četrtek, 6. julij 2017 / 22:23

Prešerno v Preddvoru

V sklopu občinskega praznika v Preddvoru je bil sobotni večer namenjen glasbi, nedelja umetnosti in folklori; v centru kraja pa se je zgodil tudi tradicionalni Petrov sm’n.

Šport / četrtek, 6. julij 2017 / 22:21

Namesto z Rusi dvoboja s sosedi

Nogometaše kranjskega Triglava, ki novo sezono med prvoligaši začenjajo že sredi tega meseca, v naslednji dneh čaka še nekaj pripravljalnih tekem. Žal so prihod v Kranj odpovedali ruski prvaki, ekipa...