Od tradicije do inovacij

Kongresni center na Brdu pri Kranju je v zadnjih tednih gostil dva pomembna gospodarska dogodka. Pred nedavnim je tam potekal letošnji vrh slovenskega gospodarstva, na katerem so potrdili načrt razvojnega preboja, ki so ga poimenovali Horizonti prihodnosti. Kljub temu da vsebuje besede in besedne zveze, za katere se zdi, da jih v zadnjem času ves čas poslušamo, dokument prinaša tudi konkreten nabor ukrepov, s katerimi naj bi zastavljene cilje tudi dosegli. Med ključnimi izzivi, ki nas čakajo, so gospodarstveniki poudarili zeleni prehod, ki ga opredeljujejo kot novo industrijsko revolucijo in verjetno največji projekt v zgodovini države, digitalizacijo in avtomatizacijo ter usposobljene kadre, od katerih je razvoj gospodarstva ne nazadnje najbolj odvisen.

Če bo šlo dobro slovenskemu gospodarstvu, bo šlo dobro vsem državljanom, pa je ob nedavni razglasitvi obrtnika in podjetnika leta dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh in ob tem spomnil, da 99 odstotkov slovenskega gospodarstva predstavljajo mali obrtniki in podjetniki.

Eden teh je letošnji obrtnik leta Jože Krmelj, kovaški mojster iz Loga nad Škofjo Loko. Z unikatnimi kovanimi izdelki, ki se prodajajo tudi v tujini, dokazuje, da so kvaliteta in ročno delo cenjeni tudi v dobi digitalizacije. A za poklic kovača se danes mladi ne odločajo več, zato je v ospredju takšnih obrti predvsem misel na nadaljevanje tradicije.

Povsem drugačna, a v svojem bistvu podobna, je zgodba Franca Kuzme iz Hotemaž, ki je v času vzpona digitalnih medijev in pretočnih spletnih platform uspel s proizvodnjo vrhunskih gramofonov, ki jih cenijo ljubitelji glasbe po vsem svetu. »Nikoli nisem želel delati kopij tistega, kar obstaja, vedno sem stremel k nečemu novemu in boljšemu,« mi je dejal v pogovoru pred kratkim in tako povzel bistvo delovanja podjetništva.

Oba primera kažeta, da se da uspeti tudi v tako nišnih segmentih, kot sta kovaštvo in vrhunski hi-fi. Da je podjetniške volje dovolj tudi med mladimi, pa dokazujejo projekti, kot je kamniški KIKštarter, kjer so nedavno odprli mansardni del, s katerim prostor zagotavljajo tistim, ki šele stopajo na podjetniško pot.

V času negotovih razmer, od rasti cen energentov, negotovosti, ki jih prinašajo razmere v Ukrajini, do pomanjkanja delovne sile, s katero se spopadajo številna domača podjetja, se vendarle zdi, da nam podjetniške miselnosti ne primanjkuje. Če bo svoje prispevala še država z ustvarjanjem pravih pogojev, potem se lahko nadejamo, da bodo horizonti prihodnosti res postali del sedanjost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 19. junij 2019 / 13:16

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Spet si bomo ogledali kombinacije treh kart. Sodnik, Hiša, Vdovec – v domu se bo treba pogovoriti in poiskati skupne odločitve. Neka težava traja že dalj časa in mogoče na to vpliva neka starejša m...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 27. oktober 2022 / 20:54

Padel skupaj z lestvijo

Domžale – Pri padcu z višine se je pred dnevi na območju Domžal hudo poškodoval delavec. Policisti so sporočili, da je delavec pri opravljanju del na objektu splezal po lestvi, ki pa je padla, ko j...

Tržič / četrtek, 27. oktober 2022 / 17:50

Nasvet stoletnice: moli in delaj

Tržičanka Zorislava Ahačič je v Domu Petra Uzarja Tržič, kjer biva zadnja tri leta, praznovala stoti rojstni dan.

Zanimivosti / četrtek, 27. oktober 2022 / 17:46

Tekmovali v vožnji vpreg

Konjeniški klub Stol je tretjo oktobrsko nedeljo pripravil tekme državnega prvenstva v spretnostni vožnji in dresuri ter tekmo za pokal Konjeniškega kluba Stol v spretnostni vožnji.

Nasveti / četrtek, 27. oktober 2022 / 16:25

Jesenski štruklji

Ko govorimo o slovenskih tradicionalnih jedeh, ne smemo mimo štrukljev. Na naših mizah se najpogosteje znajdejo sirovi, a nadevamo jih lahko z raznovrstnimi nadevi. Da bodo štruklji kar se da jesen...

Razvedrilo / četrtek, 27. oktober 2022 / 16:21

Bili so tudi navihani

Na šestem srečanju so se srečali učenci in učenke iz generacije, rojene leta 1939, ki je v povojnem letu 1946 sedla v prvi razred osnovne šole v Stražišču pri Kranju.