Ločeno pregledovanje infektivnih bolnikov v Kranju še naprej poteka v zunanjih zabojnikih. / Foto: Gorazd Kavčič

Proti obravnavi v zabojnikih

Več kot 1100 ljudi je podpisalo spletno peticijo proti ločeni obravnavi infektivnih bolnikov v zabojnikih pred Zdravstvenim domom Kranj. Tam priznavajo, da rešitev ni optimalna, a trenutno edina možna.

Kranj – Na spletu se je pred dnevi pojavila peticija proti obravnavi bolnih otrok v zabojnikih pred zdravstvenim domom v Kranju. »S spletno peticijo želimo opozoriti vodilne v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj in na Občini Kranj, da nam je dovolj obravnave otrok v zabojnikih in da nekateri, če ne večina, že dve leti niso bili obravnavani pri dodeljenem pediatru,« so zapisali avtorji spletne peticije na Peticija.online. Zahtevajo takojšnjo vzpostavitev ambulantne obravnave otrok v notranjih prostorih zdravstvenega doma. »Če ste med tistimi, ki vam je dovolj, da z bolnim otrokom v naročju stojite na mrazu, vetru, dežju, vročini brez dostopa do sanitarij, previjalnice itd., vas prosimo, da oddate svoj glas,« pozivajo k podpisu peticije, ki jo je do ponedeljka podpisalo več kot 1100 občanov. Peticijo je bilo možno podpisati tudi v fizični obliki, skupaj s spletnimi podpisi in dopisom pa jih bodo poslali vodstvu ZD Kranj, so še napovedali.

V ZD Kranj pojasnjujejo, da so ločeno pregledovanje bolnikov z infektivnim stanjem uvedli s pandemijo covida-19 in ga izvajajo še naprej. »Gre za zdravstveni standard varne obravnave za vse paciente in je strokovno neoporečno. S takšnim postopkom, ki velja za vso populacijo in ne glede na starost, sledimo navodilom stroke in Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« pravijo. Preglede morajo v ZD Kranj, ki so ga zgradili leta 1953, ko strokovne obravnave infektivnih bolnikov niso predvideli, izvajati v zabojnikih na dvorišču, za kar priznavajo, da ni optimalna, a trenutno edina možnost. Hitre dograditve prizidkov so namreč skoraj nemogoče zaradi birokratskih ovir, postopki pridobivanja dovoljenj pa so dolgotrajni, so razložili. »Zavedamo se omejitev in težav, ki jih prinaša 'zunanja' čakalnica. Proti mrazu, vetru, dežju smo postavili nadstreške in grelnike. Staršem bolnih otrok omogočamo parkiranje ob zabojnikih. Delo smo zastavili tako, da naj bi bilo čakanje minimalno, zaplete se, kadar se zgosti več zaporednih podaljšanih pregledov,« so razložili.

V ZD Kranj še pojasnjujejo, da z ločeno obravnavo bolnikov preprečujejo vnos infektivnih bolezni v čakalnice znotraj stavbe zdravstvenega doma, z ločenimi pregledi pa zavarujejo najširši krog pacientov, še posebej imunsko oslabljene in druge ranljive skupine. »Gre za trenutno stanje. Epidemiološka situacija je ta hip takšna, da ne dopušča stikov med otroki z infekcijami in drugimi pacienti. V nasprotnem primeru bi vse paciente izpostavili tveganju za nevaren prenos bolezni, ne samo covida-19, ampak tudi adenovirusov, rotavirusov, norovirusov, gripi, ki je zdaj na vrhuncu. Epidemiolog nam je odsvetoval, da bi bili vsi pacienti v istem prostoru. Vse to počnemo zaradi varnosti otrok, saj bi radi preprečili tveganje pred zdravstvenimi zapleti,« je pojasnila direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura.

Odzvali so se tudi na Mestni občini Kranj. »To je trenutno najboljša možna rešitev glede na obdobje številnih virusnih okužb,« je dejal podžupan Janez Černe. Kot je pojasnil, je v načrtih gradnja satelitskega urgentnega centra z ustrezno čakalnico v zunanjem atriju zdravstvenega doma. Mestni svet je septembra lani že sprejel lokacijsko preveritev za to območje, s čimer je omogočil gradnjo prizidka. »Na podlagi tega se sedaj projektira in pridobiva gradbeno dovoljenje. Začetek gradnje je predviden konec 2022, najpozneje pa v letu 2023,« je napovedal Černe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 28. maj 2021 / 06:00

Gorenjski glas, št. 42

Gorenjski glas, 28. maj 2021, št. 42

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 14. april 2022 / 17:04

Eko sklad bo sofinanciral nakup mestnih avtobusov

Kranj – Mestna občina Kranj (MOK) je na razpisu Eko sklada za finančne spodbude pridobila nepovratna sredstva v višini 2,8 milijona evrov za nakup osmih avtobusov za javni mestni potniški promet. S...

Slovenija / četrtek, 14. april 2022 / 17:04

Lažje do knjig samozaložnikov

Samozaložniki slovenskih knjig so dobili svojo spletno stran, na kateri predstavljajo avtorje, obveščajo bralce o novostih, priznanjih in nagradah, pripravljajo novice in nagradne igre.

Jesenice / četrtek, 14. april 2022 / 17:03

Še en športni poligon na Jesenicah

Novo jekleno pridobitev so postavili na igrišču ob Osnovni šoli Toneta Čufarja, zato so poligon prvi preizkusili prav najmlajši, njegova ambasadorka pa je alpska smučarka Maruša Ferk Saioni, doma z bl...

Rekreacija / četrtek, 14. april 2022 / 16:30

Glasovi kolesarji v Poreču

Po dveh letih, ko zaradi koronavirusa Glasovi kolesarji nismo mogli organizirati priprav, smo letos prvi konec tedna v aprilu z navdušenjem organizirali priprave v Istri. Pred pripravami smo že cel...

Gorenjska / četrtek, 14. april 2022 / 16:28

Čakajo na soglasje ministrstva

S seje Sveta gorenjske regije: za sprejem Regionalnega razvojnega programa Gorenjske 2021–2027 morajo pridobiti še pozitivno mnenje gospodarskega ministrstva.