Ponudba ekoloških živil skopa

Primerjalno ocenjevanje je pokazalo tudi, da zgolj tretjina pregledanih ekoloških živil v izbranih trgovinah izhaja s slovenskih kmetij.

Kranj – Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (Mipor) s sedežem v Ljubljani je preveril ponudbo ekoloških živil v 13 različno velikih trgovinah sedmih največjih trgovcev v Ljubljani. »Ekološka živila so s trajnostnega pa tudi zdravstvenega vidika boljša izbira. Ekološko kmetijstvo ima v primerjavi s konvencionalnim pozitiven vpliv na okolje, saj je prepovedana uporaba mineralnih gnojil in sintetičnih pesticidov, pozitivno pa vpliva tudi na biotsko raznovrstnost in rodovitnost tal ter ima manjši vpliv na izpuste toplogrednih plinov,« so poudarili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), soustanoviteljici Miporja.

V okviru ocenjevanja so pregledali ponudbo ekološke moke, mleka, jajc, jogurta in ekstra deviškega oljčnega olja ter jo primerjali s ponudbo istovrstnih konvencionalnih živil. »Idealna izbira bi bil ekološki izdelek, ki je v celoti iz Slovenije. A glede na podatke le tretjina vseh pregledanih ekoloških živil izhaja iz kmetijstva Slovenije,« so sporočili z ZPS. Ocenjevalci so ugotovili, da je ekološka ponudba mleka, moke, jajc, jogurta in oljčnega olja v pregledanih trgovinah še vedno dokaj skopa, saj je v povprečju predstavljala le 15 odstotkov celotne ponudbe, od tega je bila le tretjina izključno slovenskega porekla. »Zato ne preseneča dejstvo, da prav nobena trgovina ni prejela skupne ocene zelo dobro,« so pojasnili na ZPS.

Primerjava je pokazala tudi, da so cene pregledanih ekoloških živil v povprečju resda višje od konvencionalnih, a so lahko pri posameznih ekoloških in konvencionalnih izdelkih povsem primerljive. Kot so navedli na ZPS, je največja razlika v povprečni ceni jajc, kjer so za ekološko jajce (0,43 evra) odšteli skoraj dvakrat toliko kot za konvencionalno jajce (0,26 evra), medtem ko je bila povprečna cena ekološkega jogurta za liter (1,99 evra) celo za nekaj centov nižja od cene za konvencionalni jogurt (2,13 evra). Tudi določena ekološka moka se je s ceno precej približala najnižji ceni konvencionalne moke.

Rezultati ocenjevanja, ki ga je Mipor opravil v okviru javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev ob sofinanciranju gospodarskega ministrstva, so v celoti dostopni na spletni strani www.potrosnikovZOOM.si.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 26. maj 2012 / 07:00

Škofjeloški slikarji razstavljajo

Člani Slikarskega kluba Škofja Loka so pred kratkim v avli Gorenjskega glasa s kratkim kulturnim programom pospremili odprtje razstave svojih del.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 14. april 2022 / 17:04

Eko sklad bo sofinanciral nakup mestnih avtobusov

Kranj – Mestna občina Kranj (MOK) je na razpisu Eko sklada za finančne spodbude pridobila nepovratna sredstva v višini 2,8 milijona evrov za nakup osmih avtobusov za javni mestni potniški promet. S...

Slovenija / četrtek, 14. april 2022 / 17:04

Lažje do knjig samozaložnikov

Samozaložniki slovenskih knjig so dobili svojo spletno stran, na kateri predstavljajo avtorje, obveščajo bralce o novostih, priznanjih in nagradah, pripravljajo novice in nagradne igre.

Jesenice / četrtek, 14. april 2022 / 17:03

Še en športni poligon na Jesenicah

Novo jekleno pridobitev so postavili na igrišču ob Osnovni šoli Toneta Čufarja, zato so poligon prvi preizkusili prav najmlajši, njegova ambasadorka pa je alpska smučarka Maruša Ferk Saioni, doma z bl...

Rekreacija / četrtek, 14. april 2022 / 16:30

Glasovi kolesarji v Poreču

Po dveh letih, ko zaradi koronavirusa Glasovi kolesarji nismo mogli organizirati priprav, smo letos prvi konec tedna v aprilu z navdušenjem organizirali priprave v Istri. Pred pripravami smo že cel...

Gorenjska / četrtek, 14. april 2022 / 16:28

Čakajo na soglasje ministrstva

S seje Sveta gorenjske regije: za sprejem Regionalnega razvojnega programa Gorenjske 2021–2027 morajo pridobiti še pozitivno mnenje gospodarskega ministrstva.