Priznanji sta iz rok župana Mateja Slaparja in sekretarja Rdečega križa Kamnik Viktorja Mikeka prejela tudi Alojz Kuhar, ki je kri daroval že kar 170-krat, in njegova žena Marija, ki jo je darovala 90-krat.

Ljudje z veliko začetnico

Območno združenje Rdečega križa Kamnik je kamniškim in komendskim krvodajalcem minulo soboto podelilo priznanja in zahvale. Prejemnikov je bilo 54, med njimi tudi Alojz Kuhar, ki je kri daroval že 170-krat, in Aleksander Doplihar, ki je član Rdečega križa že 85 let.

Kamnik – Zbrane krvodajalce je na slavnostni podelitvi priznanj v Domu kulture Kamnik najprej pozdravil predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik Marko Rifel. »Dati kri pomeni darovati življenje. Vse premalokrat se spomnimo na to pomembno dejstvo. Treba je vedeti, da le tanka nit loči človeka od smrti. Vaše nesebično dejanje, vaše darovanje krvi je tisto, ki omogoči, da se ta dragocena tekočina preteče v njihova telesa in tako prepreči smrt. Ste izvir življenja. Vaša kri teče v žilah veliko ljudi. Morda pa boste že jutri tudi vi potrebovali kri. In takrat vam bo vaš sosed, mimoidoči ali nekdo, ki danes sedi poleg vas, to tekočino tudi dal. Slovenci imamo srečo, da živimo v eni od malo več kot šestdeset držav, kjer je krvodajalstvo prostovoljno in s tem varno, prav tako se lahko ponašamo s tem, da smo večinoma samooskrbni. Vsak od vas, krvodajalcev, je človek z veliko začetnico,« je povedal. V zahvali krvodajalcem pa se mu je pridružil tudi župan Matej Slapar: »Skupnost je močna toliko, kot je močen njen najšibkejši člen. Najšibkejši členi so dostikrat tudi tisti, ki potrebujejo kri. Če ne bi bilo vas, je ne bi dobili in njihovo življenje bi se končalo. Ni samoumevno, da se razdajate za druge in ste na voljo, ko vas pozovejo. Ponosen sem, da živimo v družbi, ki premore take ljudi, ki stopijo skupaj, ko je treba pomagati sočloveku, dajo del sebe, zato da drugi lahko živijo dalje.«

Župan, Marko Rifel in sekretar Rdečega križa Kamnik Viktor Mikek so v nadaljevanju priznanja in zahvale podelili 54 krvodajalcem, med njimi so posebna priznanja prejeli zakonca Marija in Alojz Kuhar iz Sovinje Peči, ki sta kri darovala že 90-krat oz. 170-krat, in pa častni občan občine Kamnik in oče pro bono ambulante v Ljubljani Aleksander Doplihar, ki se je članom Rdečega križa pridružil pred 85 leti in je prostovoljec že vse svoje življenje, za dolgoletno sodelovanje pa so se zahvalili tudi zamejski občini Doberdob, s katero so na ravni Rdečega križa pobrateni že 34 let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 11. november 2010 / 07:00

Teranova pravljica

S prelivom Teranova pravljica so študentje Biotehniške fakultete na tekmovanju inovativnosti v živilstvu v Parizu osvojili četrto mesto.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...