Jakob Dolinar / Foto: Cveto Zaplotnik

Govedorejce skrbi negotovost

Govedorejsko društvo Škofja Loka bo tudi prihodnja štiri leta vodil Jakob Dolinar.

Škofja Loka – Člani Govedorejskega društva Škofja Loka so se minuli petek srečali na občnem zboru, ki je bil volilni, a ni prinesel bistvenih sprememb. Predsednik društva bo tudi naslednja štiri leta Jakob Dolinar, prav tako je z izjemo enega člana ostala enaka sestava upravnega odbora.

Društvo povezuje 140 govedorejcev iz vseh štirih občin na Škofjeloškem. Kot je pojasnil Dolinar, se osredotočajo predvsem na strokovno izobraževanje članov. Lani so izpeljali spletno predavanje Francija Pavlina iz Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Kranj o vzreji telet in si ogledali primere dobrih praks na treh kmetijah v Selški dolini: Jagodičevi v Selcih, Benedičičevi na Studenem in Kokaljevi v Zgornji Luši. Strokovne ekskurzije jim ni uspelo organizirati, so se pa nekateri člani skupaj s člani Govedorejskega društva Zgornje Gorenjske udeležili ekskurzije na Solnograško. »Februarja letos smo že pripravili spletno predavanje prof. Jožeta Stariča z veterinarske fakultete o pljučnicah pri teletih. Prednost spletnih predavanj je, da jih snemamo in si jih člani lahko ogledajo tudi naknadno, pomanjkljivost pa, da ni takšne razprave, kot bi bila na predavanjih v živo,« ugotavlja Dolinar. Avgusta bodo pripravili strokovno ekskurzijo na Madžarsko, jeseni pa ogled primerov dobrih praks na območju Sorškega polja. Člane obveščajo o predavanjih kmetijske svetovalne službe, udeležili se bodo lahko tudi sejma v Gornji Radgoni, katerega ogled bo organiziral KGZ Škofja Loka.

Nekaj več kot štirideset udeležencev občnega zbora je prisluhnilo tudi predavanju dr. Jožeta Verbiča s kmetijskega inštituta o zmanjšanju izgub dušika iz živinskih gnojil. »To je glede na draženje mineralnih gnojil sedaj še bolj aktualno,« je dejal Dolinar, ki je zaskrbljen zaradi trenutnih razmer v kmetijstvu. »Ne vemo, kako bomo dobili surovine, če jih sploh bomo, in po kakšnih ceni. Vse se draži. Tudi naši produkti, ampak povsem nesorazmerno in s prepočasnim tempom. Velika negotovost je, kako bo naprej.« Dolinar je povedal tudi, da se govedorejci na škofjeloškem območju, zlasti v hribovitih predelih, še vedno soočajo tudi s problematiko divjadi in zveri.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 25. november 2008 / 07:00

Potrebni so konkretni ukrepi

Na tradicionalnem posvetu Kmetijsko svetovalne službe so govorili o podnebnih spremembah in skupni kmetijski politiki.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 7. oktober 2018 / 19:14

Tudi od presežka (sadja) lahko boli glava

Kako zelo je kmetijska pridelava v »tovarni na prostem« odvisna od narave ter njenih pojavov in zakonitosti, so v zadnjih dveh letih najbolj občutili sadjarji – tako ljubiteljski kot tisti...

Kronika / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:30

Obvodni kredit ni povečal izpostavljenosti banke

Več pravnih in ekonomskih mnenj, s katerimi se je seznanilo ljubljansko sodišče, ugotavlja, da obvodno kreditiranje Merfina preko idrijske družbe H & R v letu 2008 ni povečalo izpostavljenosti Gorenjs...

Slovenija / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:29

Vinski praznik v Žitari vasi

Podjuna na vzhodnem delu Koroške ima pogoje za vinogradništvo. In tudi tradicijo. Še posebej v okolici Žitare vasi / Sittersdorfa, nad katero se vzpenja k soncu obrnjen hrib z imenom Vinogradi ali...

Zanimivosti / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:27

Gostili mlade iz štirih držav

Mladi iz Kranja so v okviru projekta Erasmus+ gostili mlade iz Latvije, Poljske, Španije in Italije.

Zanimivosti / nedelja, 7. oktober 2018 / 17:25

Nova letina Bohinca v kleti na Bitnjah

Bitnje – Na Bitnjah v Bohinju so se v torek pod budnim očesom idejnega vodje Krsta Tripiča in bohinjske vinske kraljice Maje Sušnik zbrali ljubiteljski vinogradniki, ki so v mošt predelali letošnjo...