V Bohinju sta se poročila Tjaša in Matej (Foto: Tina Dokl)

Tjašina in Matejeva ohcet

Včasih je Kmečka ohcet le druženje, igra, letos pa se je na njej dejansko poročil par: 23-letna Tjaša Brus z Golnika in 24-letni Matej Pičman iz Britofa.

Sobota se je za Tjašo in Mateja uradno začela v krogu domačih, sorodnikov in prijateljev s civilno poroko na bohinjski turistični ladjici, kjer je poleg matičarke sodeloval tudi bohinjski župan Franc Kramar. Po civilnem delu je sledila krajša pogostitev za vse navzoče Pod Skalco, potem pa se je dogajanje preselilo na Nemški Rovt.

Tjašina priča je bila njena sestra Sandra, Matejeva njegov brat Tilen. Civilno se mladi par ni poročil v narodnih nošah: Tjaša je bila v lahkotni oblekici šampanjske barve, Matej v obleki, kasneje pa so Tjašine oranžno-rumene vrtnice v šopku zamenjali beli nageljni. Riževega 'posipa' sta bila deležna kar dvakrat: najprej ob odhodu z ladjice, kasneje, ko sta odhajala iz cerkve.

Zadnji mesec je bil za mladi par živahen. Najprej sta domačim razložila, da sta se prijavila na Kmečko ohcet, ko sta zmagala, sta imela dva tedna časa za priprave. Vaje za uradni del ohceti - igro - so bile kar intenzivne, vendar sta se oba zabavala. Urejala sta tudi stanovanje, pa še na predporočne Tenerife jima je uspelo 'skočiti'.

Igra mlademu paru ni tuja, vendar je bila na tokratnem odru na Nemškem Rovtu prava poroka, ki se je začela v vaškem jedru, v poznih popoldanskih urah. Na isti dan pa so tu slavnostno praznovali tudi devetdeset let PGD Nemški Rovt. Lahko napišemo, da so letošnjo kmečko ohcet soustvarjali mladoporočenca in njuni domači, TD Bohinj, pa tudi Nemški Rovt.

Po proslavi se je začela Kmečka ohcet, igra na prostem v treh dejanjih, kjer sta v glavnih vlogah nastopila resnična ženin in nevesta, Tjaša in Matej. Najprej je ženin s konji in vozovi prišel na nevestin dom, sledila je šranga, njej pa poroka v cerkvici sv. Ahaca, kjer je par cerkveno poročil domači župnik Janez Burja. Igra se je končala s prihodom mladoporočencev in svatov na ženinov dom. Sledila je prava kmečka ohcet, kjer sta mladoporočenca sukala pete ob zvokih ansambla Saše Avsenika, z njima pa tudi svatje in drugi obiskovalci.

                           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 24. maj 2019 / 10:29

Koncert, poln klasičnih biserov

Simfonični orkester Jesenice se tretje leto zapored predstavlja s samostojnim koncertom, ki bo nocoj na Jesenicah, sledil pa bo še koncert v Kranjski Gori.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Stičišče napredno mislečih ljudi

Kranj - Kandidatka za županjo Hermina Krt je v četrtek v avli občine odprla vrata čitalnice Zdravo mesto. »Čitalnica bo stičišče napredno in zdravo mislečih ljudi, s katerim bo g...

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

V kraljestvu knjige

Se Gorenjci sploh zavedamo, kako blizu se nam dogaja nekaj svetovnega? Ljubljana je od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011 svetovna prestolnica knjige (LSPK). O tem smo sicer že veliko izvedeli iz...

GG Plus / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Je komu sploh še mar za otroke?

Zgodba nekega otroštva, ki se ne bi smela zgoditi (5)

Zanimivosti / ponedeljek, 31. maj 2010 / 07:00

Brezplačna delavnica za mojstrovalce

Kranj – V četrtek je Obi v Kranju pripravil brezplačno delavnico za Mojstrovalce. Izobraževalna tematska delavnica je šesta po vrsti v sklopu delavnic Naredi sam, ki jih organizi...