Krhke makove potičke

Pa je velika noč spet pred vrati in s tem spet vprašanje, kakšno potico bomo pa letos pekli. Da ne bo izgovorov, da je kos potice prevelik in da v želodcu zanje ni več prostora, pripravimo majhne krhke makove potičke.

Za pripravo krhkih makovih potičk potrebujemo: za testo: 400 g moke, 200 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 žlico kisle smetane, lupinico ene bio limone, ščepec soli; za makov nadev: 200 g mletega maka, 3 žlice sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, lupinico ene bio limone, 1,8 dl vročega mleka, 100 g mešane marmelade.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sol. Dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.

Med tem časom pripravimo makov nadev: Skupaj zmešamo mleti mak, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Poparimo z vročim mlekom in vmešamo še marmelado. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gost makov nadev. Če je nadev preveč suh (odvisno od maka), prilijemo še kakšno žlico vročega mleka.

Sestavljanje potičk: Testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo z makovim nadevom in zavijemo v tanek svaljek. Vsak svaljek narežemo na 1,5 centimetra debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 4. julij 2016 / 11:06

Kaj vse zmečemo v školjko

Plenice, vatirane palčke, različne krpe, plastični zamaški, hrana, celo deske in poginule živali. Vsi ti odpadki vsakodnevno končajo v kanalizacijskem sistemu, čeprav se vsi zavedamo, da tja ne sodijo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 12. marec 2011 / 07:00

Črpaš iz življenja in dobiš stand up

Pred časom sta oder kokriškega kulturnega doma s komičnim monologom grela ljubiteljski igralec, osemnajstletni Gardelinovec Jaka Šuštar z Mlake pri Kranju in že uveljavljeni stand up komik Vid Valič.

Zanimivosti / sobota, 12. marec 2011 / 07:00

Na Veliki planini bodo smučali po starem

Kamnik - Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik in sekcija starosvetnih smučarjev Kamniške grče organizirata v soboto, 12. marca, tradicionalno 10. tekmovanje Smučanje po sta...

Gospodarstvo / sobota, 12. marec 2011 / 07:00

Dobrote že ocenjujejo

V okviru razstave Dobrote slovenskih kmetij so že ocenili suho sadje in sokove. Zlato priznanje bodo prejeli tudi Mihael Kurnik, Romana in Vinko Kimovec ter Janez Markuta.

Kronika / sobota, 12. marec 2011 / 07:00

Kriminal

Z molotovko nad policiste Bled - V stanovanjski hiši na Bledu je v torek popoldne vnuk, ki je duševni bolnik, grozil starim staršem. Ob prihodu polici...

Radovljica / sobota, 12. marec 2011 / 07:00

Kljub zapletom optimistični

Junija letos se leškemu letališču izteče začasno uporabno dovoljenje. Radovljiški župan Ciril Globočnik je optimističen tako glede selitve družine Vovk kot dogovora z letalci.