Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili Ireni Kos iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki ima veliko izkušenj z ocenjevanjem mesnin. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako do vrhunskih mesnin

Specialistka za predelavo mesa v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije Irena Kos je v Kranju predavala o zorenju govejega mesa in ocenjevala sušene mesnine udeležencev. »Viden je napredek,« je ugotavljala.

Kranj – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Kranj je pred kratkim organiziral predavanje o zorenju govejega mesa in delavnico, na kateri so ocenjevali suhomesnate izdelke, ki so jih prinesli udeleženci. Med njimi so bili kmetje, ki se že ukvarjajo s predelavo mesa, pa tudi takšni, ki jih to zanima. Čeprav se v Sloveniji že kar nekaj kmetij in mesarij ukvarja z zorenjem govejega mesa, je še vedno premalo znanja o tem, prav tako je zorenje premalo izkoriščena priložnost, je dejala predavateljica Irena Kos, specialistka za predelavo mesa v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Predstavila je načine zorenja ter predelovalce opozorila, kaj je treba upoštevati, da dobijo vrhunski izdelek.

Marsikaj so udeleženci izvedeli tudi v drugem delu srečanja, ki je bil osredotočen na ocenjevanje suhomesnatih izdelkov. Predavateljica, ki ima veliko izkušenj z ocenjevanjem mesnin na festivalu Dobrote slovenskih kmetij, jim je predstavila pravilnik o ocenjevanju na tem festivalu in skupaj z udeleženci preizkusila prinesene izdelke. »Viden je napredek. Izdelovalci manj prekajujejo izdelke; včasih so se tega bolj posluževali, ker je bil to postopek konzerviranja. Mogoče v nekaterih primerih prevladuje preveč česna, je pa to odvisno tudi od kakovosti česna, ker je domači bolj aromatičen kot kakšen iz uvoza. Nekateri izdelki so bili tudi malo preveč slani ali pa preveč prekajeni, kar prekrije okuse zrelega mesa. Dejansko pa izdelki še niso bili tehnološko dozoreli, saj je še zelo zgodaj. Treba jim je pustiti čas, da bodo dozoreli in razvili vrhunsko kakovost,« je po praktičnem ocenjevanju ugotavljala Irena Kos. Dodala je, da je o zorenju mesa potrebnega veliko znanja, ker gre za najzahtevnejši postopek.

Franc Zupan s kmetije in mesarije Pr' Rožman z Brega ob Savi nam je zaupal, da ga je še posebej zanimalo dimljenje. Precej pozornosti je pritegnil njihov pikantni svinjski kulen, ki v Sloveniji ni prav široko zastopan. Gre za suhomesnati izdelek, ki izvira iz Slavonije. Na lanskih Dobrotah slovenskih kmetij je mesarija Pr' Rožman zanj dobila zlato priznanje, poleg tega pa tudi priznanji za dva druga mesna izdelka. Zupan ima sicer dolgoletne izkušnje s predelavo mesa v različne izdelke, po njegovih stopinjah pa je šel tudi njegov sin.

Srečanja se je z zanimanjem udeležil tudi 22-letni Janez Kržišnik s kmetije pr' Ožbet na Starem Vrhu. Kot je pojasnil, se po večini ukvarjajo z vrtci in šolami v naravi, pred časom pa so se usmerili še v staranje oz. suho zorenje mesa. Večinoma zorijo mlado govedino, izdelujejo različne suhomesnatne izdelke ... »To me zelo veseli, hkrati pa želimo obogatiti ponudbo kmetije, zato smo v fazi registracije dejavnosti,« je dejal Kržišnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Harmonika osvaja

Na festivalu Zlata voščenka v Besnici sta slavila ansambla Kolovrat in Aufbiks, absolutni zmagovalec harmonikarskega prvenstva pa je Tomaž Boškin.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 21. januar 2016 / 12:40

If – Pink Floyd v Medvodah

Medvode – V petek, 22. januarja, bo ob 21. uri v medvoškem Klubu Jedro nastopila zasedba If, ki preigrava skladbe legendarne zasedbe Pink Floyd. »Skupina je nastala z namenom poustvarjati harmoničn...

Kronika / četrtek, 21. januar 2016 / 12:40

Mladoletnik s konopljo

Domžale – Domžalski policisti so pred časom na območju Domžal naleteli na mladoletnika, ki je imel pri sebi slabih deset gramov konoplje in manjšo digitalno tehtnico. Za potrebe preiskave so ga zač...

Železniki / četrtek, 21. januar 2016 / 12:39

Nadaljevanje rekonstrukcije še letos

Sorica – Medtem ko bodo 600-metrski odsek regionalne ceste Podrošt–Sorica do konca maja preplastili z manjkajočim zaključnim slojem asfalta, s čimer bosta končani 2,6 milijona evrov vredni tretja i...

Preddvor / četrtek, 21. januar 2016 / 12:38

Dokončali bodo šolska igrišča

Peddvor – Prvi teden februarja v občini Preddvor načrtujejo drugo obravnavo občinskega proračuna. Zaradi nove zakonodaje, po kateri država občinam dodeljuje manj denarja, bo proračun okleščen za pr...

Bled / četrtek, 21. januar 2016 / 12:37

Do poletja nov lokalni program

V Zavodu za kulturo Bled napovedujejo, da bo predvidoma maja zaživel lokalni televizijski program.