Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili Ireni Kos iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki ima veliko izkušenj z ocenjevanjem mesnin. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako do vrhunskih mesnin

Specialistka za predelavo mesa v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije Irena Kos je v Kranju predavala o zorenju govejega mesa in ocenjevala sušene mesnine udeležencev. »Viden je napredek,« je ugotavljala.

Kranj – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Kranj je pred kratkim organiziral predavanje o zorenju govejega mesa in delavnico, na kateri so ocenjevali suhomesnate izdelke, ki so jih prinesli udeleženci. Med njimi so bili kmetje, ki se že ukvarjajo s predelavo mesa, pa tudi takšni, ki jih to zanima. Čeprav se v Sloveniji že kar nekaj kmetij in mesarij ukvarja z zorenjem govejega mesa, je še vedno premalo znanja o tem, prav tako je zorenje premalo izkoriščena priložnost, je dejala predavateljica Irena Kos, specialistka za predelavo mesa v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Predstavila je načine zorenja ter predelovalce opozorila, kaj je treba upoštevati, da dobijo vrhunski izdelek.

Marsikaj so udeleženci izvedeli tudi v drugem delu srečanja, ki je bil osredotočen na ocenjevanje suhomesnatih izdelkov. Predavateljica, ki ima veliko izkušenj z ocenjevanjem mesnin na festivalu Dobrote slovenskih kmetij, jim je predstavila pravilnik o ocenjevanju na tem festivalu in skupaj z udeleženci preizkusila prinesene izdelke. »Viden je napredek. Izdelovalci manj prekajujejo izdelke; včasih so se tega bolj posluževali, ker je bil to postopek konzerviranja. Mogoče v nekaterih primerih prevladuje preveč česna, je pa to odvisno tudi od kakovosti česna, ker je domači bolj aromatičen kot kakšen iz uvoza. Nekateri izdelki so bili tudi malo preveč slani ali pa preveč prekajeni, kar prekrije okuse zrelega mesa. Dejansko pa izdelki še niso bili tehnološko dozoreli, saj je še zelo zgodaj. Treba jim je pustiti čas, da bodo dozoreli in razvili vrhunsko kakovost,« je po praktičnem ocenjevanju ugotavljala Irena Kos. Dodala je, da je o zorenju mesa potrebnega veliko znanja, ker gre za najzahtevnejši postopek.

Franc Zupan s kmetije in mesarije Pr' Rožman z Brega ob Savi nam je zaupal, da ga je še posebej zanimalo dimljenje. Precej pozornosti je pritegnil njihov pikantni svinjski kulen, ki v Sloveniji ni prav široko zastopan. Gre za suhomesnati izdelek, ki izvira iz Slavonije. Na lanskih Dobrotah slovenskih kmetij je mesarija Pr' Rožman zanj dobila zlato priznanje, poleg tega pa tudi priznanji za dva druga mesna izdelka. Zupan ima sicer dolgoletne izkušnje s predelavo mesa v različne izdelke, po njegovih stopinjah pa je šel tudi njegov sin.

Srečanja se je z zanimanjem udeležil tudi 22-letni Janez Kržišnik s kmetije pr' Ožbet na Starem Vrhu. Kot je pojasnil, se po večini ukvarjajo z vrtci in šolami v naravi, pred časom pa so se usmerili še v staranje oz. suho zorenje mesa. Večinoma zorijo mlado govedino, izdelujejo različne suhomesnatne izdelke ... »To me zelo veseli, hkrati pa želimo obogatiti ponudbo kmetije, zato smo v fazi registracije dejavnosti,« je dejal Kržišnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Zahvala

H kakovostni izvedbi osrednje slovesnosti ob občinskem prazniku so pripomogli mnogi, a bi se na tem mestu posebej zahvalil predsedniku Kulturnega društva dr. France Prešeren g. Jožetu Resmanu, di...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 15. januar 2024 / 23:16

Voznik ogrožal druge udeležence v cestnem prometu

Kranj – Kranjski policisti obravnavajo voznika osebnega avtomobila znamke BMW, tip 118, črne barve, ki je v nedeljo, 14. januarja, okoli 00.30 na Delavskem mostu v Kranju ogrožal druge udeležence v...

Gorenjska / ponedeljek, 15. januar 2024 / 22:04

Umrla nekdanja ministrica za delo in veleposlanica Jožica Puhar

Ljubljana – V 82. letu starosti je umrla prva ministrica za delo v samostojni Sloveniji in nekdanja veleposlanica Jožica Puhar, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake...

Kronika / ponedeljek, 15. januar 2024 / 21:26

Tragična nesreča med delom na strehi

Na območju Preddvora je med delom na strehi objekta umrl 22-letni moški.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. januar 2024 / 18:22

V spomin Valentinu Kokalju, 5. del

Zaradi takšnega pogleda na svet in družbo je tudi postal pristaš krščanskih socialistov. Ko pa se je začela vojna in so tudi pri nas zagospodarili tuji okupatorji, je takoj spoznal veliko nevarnost...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. januar 2024 / 16:48

Klub slovenskih podjetnikov v Kamniku

Kamnik – V okviru regijskih gostovanj bo v sredo ob 10. uri v kamniškem Samostanu Mekinje potekal dogodek Kluba slovenskih podjetnikov SBC pri vas. V središču dogodka bo razprava županov in podjetn...