Grahova juha s popečeno čebulo

Srednjeveški okusi v središču Kamnika (2)

Darja Pirš, Polona Janežič in Kristina Jakopič so obljubile, da bodo gostom poskušale pričarati čim bolj avtentično kulinarično doživetje, navdih za zgodbo pa je bil poleg skrivnostnosti kamniškega srednjega veka popotni dnevnik oglejskega kanclerja Paola Santonina, ki je skozi kamniške kraje ob škofu potoval konec 15. stoletja in je bil nad kulinaričnimi dobrotami in geografskimi lepotami Slovenije zelo navdušen. V vasi blizu Kamnika se sicer ni preveč dobro najedel, pogostili so ga s sirom in jajci, morda pa bi ga v samem mestu gostoljubneje razvajali. Vsekakor se tokratne srednjeveške večerje zagotovo ne bi branil. Janežičeva nadaljuje, da je bil navdušen nad postrvjo, zato je tokrat na meniju svoj prostor našla tudi riba. Ostali okusi pa so kar precej močni, povzamemo. Se strinja. Za gašenje žeje pa sta bila na voljo vino ali pivo.

Izvemo tudi, kako se je bogatejši sloj skozi hrano razlikoval od revnejšega. »Grahova juha prikazuje prehrano vseh prebivalcev, je pa odvisno, kako jo pripraviš. Če vanjo dodaš začimbo, kot je žafran, potem gre tu za okuse višjega sloja, drugače je juha preprosta, vsakdanja,« razloži Polona Janežič.

Okuse so dekleta v novodobni različici srednjeveške večerje rahlo prilagodile, a v veliki večini so se kar držale receptov. Precej so uporabljale tudi začimbe iz tistega časa, so pa bili tokrat poleg pijače dobrodošlice pri gostih izjemno dobro sprejeti tudi piškoti iz pšenične moke v obliki podkvic ter sladki iz pirine polnozrnate, kjer pa nam Janežičeva namigne, da so narejeni po receptu znamenite nune Hildegarde. Pijača dobrodošlice oziroma eliksir življenja pa je vseboval žajbelj, ingver, vino, med in naj bi bila v njem tudi vinska rutica, a tokrat so to sestavino dekleta preskočile.

Da večer ni minil v tišini in ob zadovoljnem cmokanju ter oblizovanju prstov gostov, pa so poskrbeli člani Kulturnega društva igralske skupine viteza Gašperja Lambergarja, ki sicer prihajajo z Bleda in njegove okolice, a so se v Kamniku dobro počutili.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 14. maj 2018 / 09:56

Tri razstave

Lenobni petek z nenavadnimi odkritji in sledjo do Županove Micke. Sprehod po rojstnem mestu. Knjižnica in tri razstave. Z Izbranim odkrijeva drobno knjižico o kulturi turške kave. Ker sva njena zap...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 4. maj 2016 / 15:42

Zgodovinska primerjava vrednosti dela

Kolikšna je bila vrednost opravljenega dela v takratnem času, lahko izračunamo, če uporabimo navedbe iz Kronike Gozdnega gospodarstva Bled, kjer je zapisano:

Kultura / sreda, 4. maj 2016 / 15:00

Srečne frizerke in druge zgodbe

Edo Torkar je napisal knjigo kratkih zgodbic z naslovom Srečne frizerke. V žepnici je sto kratkih zgodb, ki so tako različne, da so v knjigi razporejene kar po abecednem redu naslovov.

Rekreacija / sreda, 4. maj 2016 / 15:00

Osteoporoza (2): vpliv telovadbe

Na nekatere dejavnike, ki vplivajo na razvoj osteoporoze, lahko vplivamo sami, eden od preventivnih dejavnikov je tudi primerna telesna aktivnost. Vpliv telovadbe na kostno gostoto premalo...

Kronika / sreda, 4. maj 2016 / 14:57

Škofjeločan ni več pogrešan

Škofja Loka – S Policijske uprave Kranj so v petek preklicali iskanje pogrešanega Tica Cerovskega iz Škofje Loke. Na podlagi medijskih objav so ga nepoškodovanega našli na območju Ljubljane.

Kronika / sreda, 4. maj 2016 / 14:57

Zasmrdelo je po plinu

Jesenice – Stanovalce na Gregorčičevi ulici na Jesenicah je v četrtek popoldne zmotil vonj po plinu v stanovanjski hiši. Tamkajšnji poklicni gasilci z merilno napravo izmerili koncentracijo plina v...