Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 3. maj 2019 / 06:00

Gorenjski glas, št. 35

Gorenjski glas, 3. maj 2019, št. 35

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 29. marec 2022 / 22:42

Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravi...

Zanimivosti / torek, 29. marec 2022 / 22:41

Sončki s plesom in gibanjem

Kranj – Skupina Sončki, ki deluje pod okriljem Medobčinskega društva Sožitje Mengeš, se je tokrat že četrtič predstavila v Panorami stara pošta v Kranju, kjer jih vselej prijazno sprejme in pogosti...

Kranjska Gora / torek, 29. marec 2022 / 22:39

Zaključili zimsko smučarsko sezono

Kranjska Gora – Smučarsko sezono so na kranjskogorskem smučišču zaključili v nedeljo, 27. marca. Kot so povedali na Turizmu Kranjska Gora, so imeli 114 obratovalnih dni, in čeprav nimajo še dokončn...

Šport / torek, 29. marec 2022 / 22:33

Planica povezuje

Najmanj trikrat izjemna letošnja Planica: skoraj šestdeset tisoč gledalcev, skoraj tisoč točk naših orlov na treh tekmah in izjemno vreme. Pohvale so sprejemali tudi organizatorji. Zaključ...

Šport / torek, 29. marec 2022 / 22:31

Polfinale začeli z zmago

Jeseniški hokejisti v Alpski ligi igrajo v polfinalu, kranjski Triglav v finalu mednarodne lige IHL.