Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. december 2013 / 12:49

Združitev davčne in carinske uprave

Ljubljana – V parlamentarni obravnavi je predlog zakona o finančni upravi, ki predvideva združitev davčne in carinske uprave v enotno finančno upravo. Vlada predlaga združitev obeh služb zaradi nov...

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 20. september 2022 / 06:00

Blejsko prijateljstvo z Veleposlaništvom Indije

Bled – V zahvalo za dobro sodelovanje med Občino Bled in Veleposlaništvom Indije, ki ju povezuje zlasti Surya, festival joge in dobrega počutja na Bledu, bo indijska ambasada ob 75-letnici neodvisn...

Kronika / torek, 20. september 2022 / 16:06

Nočni rop v Goričanah

Goričane – V nedeljo okoli polnoči se je v gostinskem lokalu v Goričanah zgodil rop. S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je bil oškodovanec v gostinskem lokalu, ko je do njega prišla sku...

Kultura / torek, 20. september 2022 / 16:04

Spomini, misli in nilski konji

V Nilskih konjih v puščavi eseji Carlosa Pascuala, Spomini antisemita Gregorja von Rezzorija in Chamfortove Maksime in misli.

Žirovnica / torek, 20. september 2022 / 16:03

Nov delovni čas za izdajo dovolilnic v Čopovi hiši

Žirovnica – Zavod za turizem in kulturo obvešča, da so od 12. septembra spremenjene uradne ure za izdajo dovolilnic za parkiranje in uporabo gozdnih cest. Izdaja dovolilnic v Čopovi rojstni hiši po...

Škofja Loka / torek, 20. september 2022 / 16:01

Kolesarska veriga na podeželju

V Škofji Loki so v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju predstavili primere dobrih praks sistema izposoje koles v lokalnem, regionalnem in državnem okolju.