Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 23. december 2016 / 16:47

Vse manj domačih okrasnih drevesc

Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije je zaradi velike ponudbe okrasnih drevesc iz uvoza in umetnih drevesc vse manj povpraševanja po domačih okrasnih drevescih.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 13. november 2018 / 15:55

Požar na livarni sredi Kranja

Kranj – Danes okoli pol enajstih dopoldne je zagorela streha proizvodnih prostorov livarne in orodjarne na Koroški cesti v Kranju. Gasilci so požar pogasili v dobri uri. Poškodovanih ni bi...

Razvedrilo / torek, 13. november 2018 / 11:39

Votanove hčerke

Prejšnji teden so povabili na predstavitev že četrte knjige kranjskega pisatelja Tomaža Kukovice, in sicer v Kruhkerijo Gorjanc v Hotemaže. Povezovalni del dogodka so zaupali igralcu Boštjanu Sever...

Šport / torek, 13. november 2018 / 11:38

Petek še naprej direktor

Nekdanji skakalec – od lani marca pa direktor Smučarske zveze Slovenije – Franci Petek naj bi bil danes imenovan za direktorja za polni mandat.

Šport / torek, 13. november 2018 / 11:37

Malo zmag za naše Rise

Naša pomlajena članska hokejska reprezentanca je na turnirju v Minsku izgubila vsa tri srečanja, na domačem turnirju na Jesenicah je reprezentanca do 18 let slavila le enkrat, najbolje pa so se odreza...

Šport / torek, 13. november 2018 / 11:37

Remi Domžal, poraz Triglava

Domžale, Maribor – Nogometaši v 1. SNL Telekom so odigrali tekme 16. kroga. V Ljudskem vrtu so se pomerili nogometaši Maribora in Triglava. Kranjčani so presenetili in z zadetkom Tilna Mlakarja v...