Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Šepetalnica za veter (2)

"Morate prehoditi vsaj del ceste," je z zadnjim stavkom gostilničar Peter Rajnik zaključil svojo gostobesedno razlago. V Sergejevi glavi je nenadoma nastala slika predora kot porodnega kanala, kj...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 1. september 2017 / 15:26

Pripravljeni v novo šolsko leto

Kmalu bo znano, ali je kranjska občina uspešno kandidirala za evropska sredstva za večja projekta, obnovo stavbe nekdanje ekonomske šole in gradbene šole. Le okrog desetih otrok z današnjim dnem še ne...

Škofja Loka / petek, 1. september 2017 / 11:05

Odpirajo cesto skozi Strmico

Strmica – Jutri popoldne bodo slovesno odprli obnovljen odsek lokalne ceste Ševlje–Stražišče. Gradnja ceste Strmica–Čepulje je potekala od leta 2012, šlo je za širitev ceste, odvodnjavanje, gradnjo...

Gospodarstvo / petek, 1. september 2017 / 11:02

Kdo bo kmet(ica) leta 2017

Na jutrišnjem izboru se bodo za mlado kmetica leta 2017 potegovale tudi Andreja Korošec, Andreja Markič, Katja Waland, Eva Rimahazi in Janja Bernik, za mladega gospodarja leta pa Ambrož Gregorc in Jak...

Rekreacija / petek, 1. september 2017 / 11:00

Jurišali bodo na Vršič

Kranjska Gora – Turistično društvo Kranjska Gora vabi vse ljubitelje kolesarjenja na tradicionalni, že 39. Juriš na Vršič, ki bo jutri, 2. septembra. Start bo v Kranjski Gori ob 11. uri. Zaradi pri...

Šport / petek, 1. september 2017 / 11:00

Na Soriški planini tekma v spustu

Sorica – Ta konec tedna bo na Soriški planini četrta od petih dirk slovenskega pokala v gorskokolesarskem spustu Unior Downhill Cup. Spust Sorica prirejajo člani kluba MTB Železniki. Prvič bodo za...