Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 11. december 2007 / 07:00

Kriminal

Ukradli bakrene žice Moste - Neznani storilci so v noči na soboto naredil odprtino na žični ograji skladišča Elektro Gorenjske v Mostah in vstopili na...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 28. junij 2014 / 10:50

Spominčice zbirale za poplavljeno Bosno

Kranj - Sedem gostink, združenih pod imenom Spominčice – med njimi tudi dve Gorenjki, in sicer Jurka Magdič iz gostilne Ančka v Šenčurju in Sonja Jezeršek iz Hiše kulinarike v Sori, je v torek zakl...

Šenčur / sobota, 28. junij 2014 / 10:49

Vrtavke nastopile v muzikalu

Šenčur – V nedeljo se je iztekel vseslovenski teden ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije, ki ga je zaznamovalo več kot p...

Nasveti / sobota, 28. junij 2014 / 10:47

Opojni cvet noči

Žoga se kotali na 12 brazilskih stadionih. Eden med njimi je v Manausu, mestu, ki je vzniknilo sredi največjega deževnega pragozda, kjer se Rio Negro izliva v Amazonko in ima nekaj manj kot dva mil...

GG Plus / sobota, 28. junij 2014 / 10:46

Letos so praznovali 20-letnico delovanja

Kulturno in športno društvo Bošnjakov Biser Jesenice je glavni motor kulturnega dogajanja Bošnjakov v Zgornjesavski dolini. Že dve desetletji kontinuirano organizirajo folklorne nastope, gledališke pr...

Gospodarstvo / sobota, 28. junij 2014 / 10:43

Uprava Gorenjske banke v polni sestavi

Kranj – Po pridobitvi soglasja Banke Slovenije je vodenje Gorenjske banke spet prevzel Andrej Andoljšek. Uprava banke tako deluje v tričlanski sestavi, poleg Andreja Andoljška sta člana uprave še M...