Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 3. december 2007 / 07:00

Ženske boljše strelke kot moški

Strelstvo je olimpijska disciplina, ki zahteva fizično in psihično moč. In mirne živce. Odločajo desetinke sekunde in desetinke milimetra.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:28

Povezovanje za pomoč žrtvam nasilja

Kranj – Pred nedavnim je v prostorih Centra za socialno delo Gorenjska – Enota Kranj potekal aktiv strokovnih delavcev vseh enot centra, ki delujejo na področju nasilja v družini. Aktivu so se prid...

Tržič / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:28

Prometni dan v Tržiču

Tržič – V petek so imeli v Tržiču Prometni dan v starem mestnem jedru kot sklepni dogodek v sklopu Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v letu 2019. Dogodek je bil namenjen predvsem najmlajšim, udelež...

Rekreacija / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:28

Pol ure za zdravje in druženje

Vsako jutro se od marca za telovadbo 1000 gibov – Šola zdravja srečuje tudi skupina Predoslje - Britof - Kranj.

Naklo / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:27

Težko že čakajo na nov OPN

Bralca zanima, kdaj bodo v občini Naklo sprejeli nov občinski prostorski načrt (OPN), na katerega čakajo že deset let. Če bo šlo vse po željah in načrtih, v prvi polovici naslednjega leta, pravi župan...

Bled / četrtek, 10. oktober 2019 / 19:26

Blejska trta rekordno obrodila

Bled – Trgatev so pred kratkim opravili tudi na Blejskem gradu, kjer od leta 2011 raste potomka 450 let stare Stare trte iz Maribora, najstarejše trte na svetu. Obiranje je nadzoroval varuh Stare t...