Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Pregled filmske letine

V letu 2011 so ves denar tega sveta znova pobrala filmska nadaljevanja, s tem pa se je tudi samo leto le priključilo značilnemu vzorcu zadnje dekade. Kot vedno pa je množica filmov tudi letos naplavil...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 28. marec 2009 / 07:00

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Ure bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Kronika / sobota, 28. marec 2009 / 07:00

Gaber Hartman spet na sodišču

Na kranjskem okrožnem sodišču je v torek steklo vnovično sojenje zoper 38-letnega Gabra Hartmana, sedaj živečega v Kranju, ki ga obtožnica bremeni sodelovanja v združbi, ki je trgovala z drogo.

Prosti čas / sobota, 28. marec 2009 / 07:00

Prijetno s koristnim

Že trinajsti dan aerobike, Škoti so pustili vtis, na Starem vrhu je že petič potekal veleslalom Dobro jutro, Slovenija, minuli konec tedna pa Zimojada. Sejem Gast Celovec je zaprl svoja vrata, Gornja...

Zanimivosti / sobota, 28. marec 2009 / 07:00

Gasilci so se zbrali na Pokljuki

Pokljuka - Predstavniki 23 prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo v okviru gasilske zveze Bled-Bohinj, so se minuli teden zbrali na rednem občnem zboru na Pokljuki. »V prij...

Kranjska Gora / sobota, 28. marec 2009 / 07:00

Dolina rešuje težave z vodo

Študije kažejo, da je količina zajete vode v občini Kranjska Gora dovolj velika, problematične so povezave med vodovodi.