Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 9. december 2020 / 13:32

Iz garaž nazaj v salone

V gospodarstvu poudarjajo, da delovna mesta niso žarišča okužb s koronavirusom, v obrtni zbornici pa tudi, da bi ponovno odprtje dejavnosti zajezilo delo na črno, ki zdaj nenadzorovano poteka v garaža...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 28. julij 2015 / 07:00

Vročinski dodatek za delo

V jeseniškem Acroniju temperature v jeklarni v vročih poletnih dneh presežejo 40 stopinj Celzija. Najbolj izpostavljeni delavci zato prejemajo vročinski dodatek. V peklenski vročini delajo tudi v kuhi...

Razvedrilo / torek, 28. julij 2015 / 10:48

Dokumentarni film po knjigi Milene Miklavčič

Kranj – Po knjigi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače je nacionalna televizija pred kratkim posnela dokumentarni film. Režiral ga je Jaka Šuligoj, v njem pa iskrene zgodbe o intimnih...

Kamnik / torek, 28. julij 2015 / 10:48

Delavnica s fosili iz različnih koncev sveta

Volčji Potok – V Arboretumu Volčji Potok bodo v petek, 31. julija, pripravili paleontološko delavnico, ki se bo med 17. uro in 18.30 odvila na otroškem igrišču. Delavnico bo vodila Bianca Rubmle iz...

Kronika / torek, 28. julij 2015 / 10:44

Ste izgubili ključe?

Na policijskih postajah hranijo različne izgubljene predmete, na kranjski tudi ključe mercedesa.

Kronika / torek, 28. julij 2015 / 10:41

Voda se je hitro dvigala

Kranj – Kar nekaj ljudi se je v petek popoldne zadrževalo ob reki Savi med Tekstilindusom in Savskim otokom. Ko je voda začela hitro naraščati in se je vodostaj dvigoval zaradi spuščenih zapornic n...