Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 16:51

Pridelali krompir in pripravili jedi

V Biotehniškem centru Naklo so v sredo pripravili Dan krompirja, na katerem so predstavili poskus ekološke pridelave krompirja in jedi, ki so jih pripravili iz krompirja.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 12. junij 2012 / 07:00

Jagodna sobota v Domači vasi

Kranj - V Domači vasi na Primskovem je v soboto zadišalo po jagodah in jagodnih dobrotah, kot so jagodni mafini, rulada z jagodami, jagodno vino … Obiskovalcem so pripravili tudi...

Nasveti / torek, 12. junij 2012 / 07:00

Glavni organizatorji med vojno hudo preganjani (7)

Kot smo že omenili, je bil izvršitelj te in drugih obsodb osemnajstletni domačin iz Šenčurja. Ko so Nemci dober mesec kasneje po uboju Umnika temu fantu sredi domačega kraja na krut na...

Šport / torek, 12. junij 2012 / 07:00

Domžalski nogometaši že trenirajo

Domžale - Čeprav je pozornost ljubiteljev nogometa te dni usmerjena v Ukrajino in na Poljsko, kjer se je minuli petek začelo letošnje evropsko prvenstvo, je tudi začetek novega d...

Zanimivosti / torek, 12. junij 2012 / 07:00

Osnovnošolci tekmovali v atletiki

Radovljica - V organizaciji Osnovne šole Antona Janše Radovljica je bilo v petek na radovljiškem atletskem stadionu 44. državno prvenstvo v atletiki za učence osnovnih šol s pril...

Zanimivosti / torek, 12. junij 2012 / 07:00

Sovodenj in rekonstrukcija ceste

Na tri kratka vprašanja so tokrat odgovarjali prebivalci Sovodnja, kraja, ki je nastal ob sotočju treh potokov - od tod tudi njegovo ime. V Sovodnju je cesta Trebija-Sovodenj že več let vroča tem...