Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 27. november 2023 / 15:03

V šoli imajo delček mesta

V sklopu projekta Šola prenove za nove generacije so minuli torek na Osnovni šoli Ivana Groharja v Škofji Loki odprli galerijo Pod Homanovo lipo, ki že navdušuje učence, učitelje in tudi obiskovalce š...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:55

Pot, po kateri so hodili »Riklijevi nagci«

V Gorjah so obnovili pohodniško Riklijevo pot, dolgo štiri kilometre. Na mestu, kjer je Arnold Rikli imel prvo svetlobno-zračno postajo Arnoldove višave, so postavili informacijsko tablo.

Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:55

Slovenske trobojnice

Slovenske trobojnice ponosno plapolajo v vetru kot simboli treh desetletij naše državne samostojnosti. Bo tako kot samozavestnemu vozniku tovornjaka na fotografiji tudi naši državi kot predsedujoči...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:54

Osvežitev

Gasilci ne gasijo zgolj požarov, temveč sem ter tja – še posebno v teh vročih dneh – z veseljem poskrbijo tudi za osvežitev mladine. V počitniških mesecih mladim želimo čim več takšnih razigranih i...

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:52

Kdo prav', da ne morem?!

V projektu Junaki naših ulic skozi poezijo, glasbo in videoprodukcijo pripovedujejo resnične zgodbe, ki jih piše življenje. Prvi junak, ki je dobil navdihujočo skladbo in pretresljiv videospot o svoji...

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:51

Monografija za »češnjico na torti«

V Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Zasip so izdali monografijo Oktet Lip Bled – S pesmijo skozi čas, ki so ji dodali tudi zgoščenko. S tem so se poklonili glasbenemu in umetniškemu delu okteta v zdaj...