Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 1. december 2006 / 06:00

Gore so pozimi nevarnejše

Letos so imeli gorski reševalci že 280 akcij, a 26 osebam niso mogli več pomagati. Opozarjajo na previdnost pozimi.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 20. junij 2010 / 07:00

Na Madžarsko z dvema goloma prednosti

Kranj - Naša rokometna reprezentanca, ki se v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu drugo leto na Švedskem bori z reprezentanco Madžarske, je na prvi tekmi na Kodeljeve...

Zanimivosti / nedelja, 20. junij 2010 / 07:00

Še vedno bere brez očal

Frančiška Možina je v torek v Domu svetega Martina v Srednji vasi v Bohinju praznovala svoj stoti rojstni dan.

GG Plus / nedelja, 20. junij 2010 / 07:00

Obirčanke spet pojejo

Maja je bila dvorana v gostilni Kovač na Obirskem/Ebriach pri Železni Kapli skoraj pretesna za vse, ki so se želeli udeležiti proslavitve 35-letnice delovanja domačega Slovenskega prosvetn...

Gorenjska / nedelja, 20. junij 2010 / 07:00

Popravek: Odprli letališče Lesce

V članku z naslovom Odprli letališče Lesce, objavljenem v prejšnji številki Gorenjskega glasa, sem napačno napisala, da je letališče ob radovljiškem županu Stušku, direktorju Škoficu in padalki I...

Kranj / nedelja, 20. junij 2010 / 07:00

Na Bledu o e-poslovanju

Kranjska fakulteta za organizacijske vede bo od 20. do 23. junija na Bledu organizirala že 23. mednarodno konferenco s področja elektronskega poslovanja.