Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sobota, 28. november 2020 / 14:42

Zabojnik za paciente s sumom na okužbo

Gorenja vas – Pred vhodom v zdravstveno postajo v Gorenji vasi so v minulih dneh namestili zabojnik, namenjen sprejemu in zdravstveni obravnavi pacientov s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Na...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. julij 2019 / 21:38

Štorklje okrevajo v zavetišču na Muti

V mesecu avgustu bodo zapustile zatočišče ter se začele privajati na samostojno življenje v naravi in selitev v Afriko.

Gospodarstvo / sreda, 24. julij 2019 / 21:33

Nepremičninarjem omejili cene

Potrjena novela zakona o nepremičninskem posredovanju prinaša omejitev plačila za nepremičninsko posredovanje pri najemu, ki ga mora odslej v celoti poravnati naročnik storitve.

Šport / sreda, 24. julij 2019 / 21:32

Odličen začetek naših skakalcev

S sobotno ekipno tekmo se je v Wisli začela nova sezona poletne velike nagrade v smučarskih skokih, naši pa so osvojili drugo mesto. Timi Zajc je slavil na nedeljski tekmi.

Kronika / sreda, 24. julij 2019 / 21:29

Kranjčana vlamljala v hiše

Kranj – Kranjski kriminalisti so prijeli dva Kranjčana, ki ju utemeljeno sumijo storitve več premoženjskih kaznivih dejanj. Kazensko ju bodo ovadili vsaj sedmih vlomov v stanovanjske hiše in vloma...

Nasveti / sreda, 24. julij 2019 / 21:28

Alkohol ubija

To vemo vsi. Zdravniki, policisti, gasilci, sodniki, kirurgi, varnostniki, učitelji, terapevti, znanstveniki, trenerji, zakonci, celo alkoholiki. Vsi zasvojenci z alkoholom vedo, da jim pitje škodi...