Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 20. april 2012 / 07:00

Danes zadnji dan za vložitev kandidatur

Kranj - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) že potekajo priprave na volitve v svet KGZS in v svete območnih enot. Danes, v petek, ob polnoči bo potekel rok z...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2022 / 23:33

V spomin na olimpijca

V Muzeju Tomaža Godca so odprli razstavo, ki prikazuje življenjsko pot Toneta Maleja, izjemnega športnika iz Bohinja, ki je leta 1928 nastopil na olimpijskih igrah v Amsterdamu, kjer je v ekipnem mnog...

Radovljica / četrtek, 31. marec 2022 / 23:33

Potrdili rebalans proračuna

Z rebalansom proračuna Občine Radovljica so svetniki med drugim zagotovili sredstva za sanacijo in zaščito Plečnikovih paviljonov v Begunjah, e-oskrbo in načrtovano enoto doma starejših občanov v Kamn...

Gorje / četrtek, 31. marec 2022 / 21:43

Jenskotovo kapelico prestavili na novo lokacijo

Zaradi rekonstrukcije ceste v Spodnjih Gorjah so premestili 140 let staro in 28 ton težko Jenskotovo kapelico. Novo mesto je dobila dvajset metrov višje, na zemljišču družine Žemva.

Kamnik / četrtek, 31. marec 2022 / 21:43

Mladi o svoji domovini

V prostorih Občine Kamnik je na ogled razstava literarnih in likovnih del na temo Pred tridesetimi leti. Gre za dela devetega nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in...

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2022 / 21:40

Želijo mu veliko varnih kilometrov

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Rdečega križa Kranj je uspešno izpeljalo humanitarno akcijo, nekaj pa jih še poteka ...