Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 4. december 2015 / 10:46

Na Pokljuki že živahno

Preverili smo, kje na Gorenjskem so že urejene proge za tek na smučeh, in povprašali za nasvete za začetnike in izkušenejše tekače.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 15. junij 2023 / 16:10

Prevc tudi v Kranju

Kranj – Pretekli teden je obiskovalcem odprl vrata novi salon kuhinj Danküchen Kranj Prevc. Kot je povedal direktor družinskega podjetja Božidar Prevc, so izkoristili priložnost, ki se je...

Žirovnica / četrtek, 15. junij 2023 / 16:07

Nova romarska pot, posvečena nadškofu Vovku

V počastitev šestdesete obletnice smrti in stote obletnice nove maše nadškofa Antona Vovka, rojenega v Vrbi, je Župnija Breznica oblikovala novo Vovkovo romarsko pot. Ta povezuje štiri kraje, ki jih j...

Zanimivosti / četrtek, 15. junij 2023 / 16:04

Postavil rekord v žimarjenju

Prvo junijsko soboto so jamarji iz Jamarskega društva Carnium Kranj obiskovalcem omogočili spust po vrvni žičnici s Kokrškega mostu v središču Kranja. Popoldan je sledilo tekmovanje v žimarjenju.

Kronika / četrtek, 15. junij 2023 / 14:56

Zagorelo v kurilnici

Kamna Gorica – V petek okoli poldneva je zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše v Kamni Gorici. Po ugotovitvah policije je zagorelo zaradi napake na električni napeljavi p...

Gospodarstvo / četrtek, 15. junij 2023 / 14:55

Enaindvajset ukrepov v čebelarstvu

Država in Evropska unija bosta v obdobju 2023–2027 izvajali enaindvajset ukrepov na področju čebelarstva, za to pa bosta namenili skupno 6,4 milijona evrov.