Skutna pita

Po navadi pečemo z nekim razlogom, ker se pač za ta določen dogodek spodobi. Včasih pa pridejo dnevi, ko nas 'prime', da bi nekaj spekli, kar tako, za sprostitev. Zakaj ne bi v tem primeru pripravili skutne pite. Za njeno pripravo ne potrebujemo nobenih posebnih sestavin, končni izdelek je izvrsten, poleg tega pa v hladilniku lahko počaka tudi teden dni. O ne, ni bojazni, da bi rezultat naše sproščujoče peke šel v nič.

Za pripravo skutne pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g masla, 4 rumenjake, 2 žlici mleka, 70 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli; za skutni nadev: 700 g skute, 200 g navadnega jogurta, 4 beljake, 100 g sladkorja, 2 vaniljev sladkor, lupinica ene limone, 4 žlice limoninega soka, 3 žlice zdroba; za pekač: 1 žličko masla, pol žlice moke.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep soli. Dodamo na lističe narezano maslo, rumenjake in mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.

Priprava nadeva: Skupaj zmešamo skuto, navadni jogurt, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, limonin sok in zdrob. Beljake stepemo in jih vmešamo v skutno zmes.

Sestavljanje pite: Srednje velik pekač premažemo z maslom in posujemo s pol žlice moke. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debelo in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo prepikamo z vilicami in nanj nadevamo skutni nadev. Nadev poravnamo po celotnem pekaču in po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 50 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 27. november 2022 / 07:55

Globus je svet v malem

To velja že petdeset let, a vendarle s precejšnjo razliko, ko gre za njegovo vsebino nekoč in danes. Če je bil Globus zgrajen za veleblagovnico, v kateri je bilo moč kupiti blago od šivanke do avtomob...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Spomini na Gregorčevo mamo Tončko

Odlomek iz članka zdravnice Štefke Križnar Spomini na Gregorčevo mamo Tončko, ki je bil objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Kronika / torek, 31. maj 2011 / 07:00

V križišču obračal z ročno zavoro

Škofja Loka - V petek zvečer so policiste obvestili, da voznik osebnega avtomobila Nissan 200SX v Škofji Loki v križišču za Poljansko dolino ogroža ostale udeležence v prometu. M...

Kronika / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Vlomilci v zlatarni Kranj - V noči na soboto so neznani storilci vlomili v eno od kranjskih zlatarn. Odnesli so za približno 1500 evrov zlatnine.

Zanimivosti / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Trideseti letni koncert obrtniškega zbora

Kranj - Mineva trideset let, kar je začel delovati tretji obrtniški pevski zbor Kranj. »Obrtniški pevski zbor je deloval že v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletj...

Šport / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Sedem dirk v Komendi

Komenda - Kasaške dirke so se preteklo nedeljo preselile na Gorenjsko, v Komendo. Gledalci so videli sedem zanimivih dirk. Prvi so bili na startu konji, ki v karieri še nimajo za...